Een rustige en aardige man, zo leek het
door Rob Berends en Henk van Gelder. donderdag 30 april 2009 | 23:19 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 30 april 2009 | 23:39
http://www.gelderlander.nl/multimedia/archive/01113/Ramp_Koninginnedag_1113870b.jpgAgenten snellen af op auto die op ?De Naald? botste. Foto: Vincent Jannink
De 38-jarige Huissenaar die in Apeldoorn dood en verderf zaaide in zijn Suzuki Swift, staat in zijn omgeving bekend als een rustige, op zichzelf levende man.
Een einzelgänger. Een erg intelligente man, maar nogal op zichzelf. Grappig ook. En ontzettend aardig. Met die typeringen omschrijven mensen die hem kennen de 38-jarige Huissenaar die gisteren in Apeldoorn een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Koninginnedag schreef.
Hij groeide op in de Liemers, in het oosten van Gelderland, en kwam uit een rustig gezin. Zijn vader werkt als gemeenteambtenaar. De Huissenaar wordt omschreven als een man met geen of weinig vrienden. Op contactpogingen van mensen die hem al langer kenden, reageerde hij niet. Telefoontjes beantwoordde hij evenmin. Ook zou hij zich soms maandenlang onbereikbaar hebben gehouden voor zijn familie.
In Velp, waar de man twee jaar geleden kort woonde, is niet veel over hem blijven hangen. Hij bewoonde er een jaartje een kamer in een pand aan de Kastanjelaan. Ook hier schetsen kennissen het beeld van een rustige man, die niet voor opschudding zorgde maar die ook geen blijvende indruk heeft achtergelaten.
In Huissen dook hij een maand geleden plotsklaps weer op. Hij vertelde dat hij in de put had gezeten. Van enige haat tegen het koningshuis of de Oranjes heeft hij echter nooit blijk gegeven. Zijn omgeving is totaal verbijsterd over wat hij in Apeldoorn heeft aangericht.
Inwoners van Huissen reageren ook vol ongeloof op de daad van hun stadgenoot. Die dringt rond een uur of één echt goed door, als een stoet agenten met maskers en schilden zich door de bierdrinkende menigte bij café Het Moment, in het hart van Huissen, dringt.
Huissenaar Jan Rutten, die op het terras van het café zit, ziet het allemaal gebeuren. Hoe de politiemensen de hal binnen denderen van het appartementencomplexje aan de Burchtgracht, naast het café. Daar waar de 38-jarige Huissenaar een flatje heeft.
De buurvrouw weet te vertellen dat de huurwoning vrijwel leeg is. Haar buurman zou verhuizen. Ze weet niet waarheen. "Morgen was de sleuteloverdracht." De Suzuki Swift heeft ze op de televisie herkend als de auto die altijd bij haar om de hoek stond geparkeerd.
De huiseigenaar zegt dat de man anderhalf jaar geleden in Huissen kwam wonen, vlak na de oplevering van het complexje. De man had onlangs zijn huur opgezegd. Zijn huis had hij grotendeels leeggehaald, bevestigt de huurbaas. Hij omschrijft zijn huurder als een rustige jongen, die nooit voor problemen zorgde en die netjes op tijd zijn huur betaalde.
Problemen zijn er nu wel. Reden waarom de agenten proberen de deur van de flat van de Huissenaar te forceren. 'Politie! Politie!', hoort Rutten ze roepen. De poging mislukt blijkbaar. Rutten ziet de agenten weer naar buiten komen en het raam op de benedenverdieping inslaan. Het publiek kijkt stomverbaasd toe.
Rond half drie zet de politie de Burchtgracht af. Een deel van het terras wordt ontruimd en afgezet met manshoge hekken met blauw zeil, zodat de woning aan nieuwsgierige blikken van het publiek wordt onttrokken. Leden van de technische recherche in witte overalls doorzoeken de woning. Burgemeester Harry de Vries van de gemeente Lingewaard kondigt een noodverordening af voor de Burchtgracht. Wie de afzetting doorbreekt, wordt gearresteerd.