Veiligheidseisen naar 'absurde' hoogten
door Johannes Rutgers. zaterdag 17 april 2010 | 07:56 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 17 april 2010 | 08:01
APELDOORN - De organisatie rond de onthulling van een Koninginnedagmonument in Apeldoorn heeft haast absurde proporties. De grens aan wat redelijke eisen zijn voor evenementen, komt in Nederland steeds dichterbij, vindt burgemeester De Graaf van Apeldoorn.
De Graaf ziet een verband tussen twee activiteiten die deze week nadrukkelijk hun schaduw vooruit wierpen: de bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax en de onthulling van het Koninginnedagmonument in Apeldoorn (29 april). De inmiddels achterhaalde veiligheidsmaatregelen voor één bekerfinale zouden minimaal anderhalf miljoen euro gaan kosten. Een half uur plechtigheid bij De Naald in Apeldoorn, waar geen hooligan aan te pas komt, kost ook al enkele tonnen. Ook hier is veel beveiliging op de been. Er worden roadblocks - grote objecten - geplaatst om verkeer te weren, omwonenden mogen hun auto zelfs niet op hun oprit laten staan. "Het is bijna niet meer te doen om zoiets als dit te organiseren'', constateert De Graaf. ,,Natuurlijk kun je geen risico nemen. Maar je vraagt je wel af in welke wereld we terecht zijn gekomen als je dit soort absurde maatregelen moet treffen. Bij de voorbereidende besprekingen komen alle mogelijke scenario's langs van wat er kan gebeuren, tot incidenten met zeppelins en parachutisten aan toe. En daar moeten dan dus ook maatregelen tegen worden verzonnen. Maar er zit natuurlijk een keer een grens aan zoiets. Vorig jaar waren met Koninginnedag al anderhalf keer zoveel agenten op de been als voorgaande jaren; 750. In Middelburg zijn het er komend jaar veertienhonderd. Tweemaal de omvang van het complete Zeeuwse korps! Daarbij moet je bedenken dat er ook nog zoiets is als een arbo-wet: al die agenten mogen een bepaald aantal uren werken, dus kunnen op een ander moment niet worden ingezet voor het normale politiewerk."
Apeldoorn merkt hoe de schaal van beveiliging verschuift. Bij de komst van de koninklijke familie komt tegenwoordig de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) in actie, waar dat vorig jaar nog door een niveau lager werd opgepakt. Volgens die NCTb zijn er concrete veiligheidsrisico's bij de onthulling op 29 april: er zijn personen die de koninklijke familie iets zouden willen aandoen. Alleen door een scala aan maatregelen kan het dreigingsniveau worden beperkt tot 'laag tot gemiddeld'. Het is niet de leukste oplossing, maar je zou haast overwegen publieke optredens van de koninklijke familie binnen te houden, zegt De Graaf. "Dan heb je minder maatregelen te nemen."
bron: stentor.nl