Apeldoorn mogelijk aansprakelijk na aanslag
door Gep Leeflang. vrijdag 15 mei 2009 | 08:51 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 15 mei 2009 | 15:44
APELDOORN - De aanslag op Koninginnedag krijgt mogelijk een juridische nasleep voor de betrokken bestuurders. De stelling van burgemeester Fred de Graaf kort na het drama dat dergelijke aanslagen niet te voorspellen of te voorkomen zijn, is niet terecht.
Dat betogen twee gespecialiseerde hoogleraren in de Staatscourant.
De Staatscourant liet professor Eelco Dykstra aan het woord, hoogleraar international emergency management aan de George Washington Universiteit in Washington. Verder Cees van Dam, hoogleraar Europees aansprakelijkheidsrecht in Utrecht.
Volgens Dykstra is het onjuist en naïef om te stellen dat strengere beveiligingsmaatregelen waren uitgesloten, wilde de gemeente niet veranderen in een 'Kamp Holland'. De 'rampenhoogleraar' zegt in de Staatscourant dat het onzin is om te zeggen dat de aanslag niet was te voorspellen of te voorkomen. ,,En als bestuurders dan ook nog weigeren beweegbare blokkades en checkpoints op de meest kwetsbare plekken in te richten, dan is het slechts een kwestie van tijd voordat het misgaat.''
Veiligheid is een grondrecht van de burgers. Volgens Cees van Dam heeft de vuurwerkramp in Enschede geleerd dat de overheid de plicht heeft voor heldere en eenduidige regelgeving zorg te dragen, voor goed toezicht en consequente handhaving. Ook het veiligheidsbeleid moet transparant zijn. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft arresten gewezen met regels rond aansprakelijkheid van de overheid als toezichthouder in veiligheidssituaties. Een toezichthouder moet bij zeer gevaarlijke situaties actief ingrijpen, zegt Van Dam, anders schendt hij het Europees verdrag inzake de Rechten van de Mens.
,,Deze observaties zijn bij uitstek toepasselijk op de situatie in Apeldoorn'', zegt hij. Hij voorziet dat de aanslag tot juridische nasleep leidt voor de betrokken bestuurders.
Gemeentewoordvoerder Wiel Waelen zegt in een reactie dat burgemeester De Graaf heeft aangegeven niet uit te sluiten dat dingen niet goed zijn gegaan. Feitenonderzoek moet uitwijzen of dat klopt.
Waelen zegt 'dat je blind moet zijn om met juridische nasleep niet rekening te houden'. ,,Mans, de toenmalige burgemeester van Enschede, zei op grond van de ervaring met de vuurwerkramp niet voor niets dat de nasleep wel vijf of zes jaar kan duren. Of er fouten zijn gemaakt en of er financiële nasleep is, voor een antwoord daarop is het nog te vroeg. We kunnen niets uitsluiten.''
http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/4974722/Apeldoorn-mogelijk-aansprakelijk-na-aanslag.ece