Het boek dat er heel anders uit kwam te zienhttp://www.refdag.nl/artikel/1450667/Het+boek+dat+er+heel+anders+uit+kwam+te+zien.html11-12-2009 07:50 | Wim Hulsman
Het boek had er veel vrolijker uit moeten zien. Het eindigt echter met zwarte bladzijden. Zo was het ook op de 30e april 2009: de zon scheen, maar de aanslag door Karst T. op de koninklijke familie zorgde voor een donkere schaduw. ”Vivat Apeldoorn & Oranje. Koninginnedag 2009” houdt de herinneringen aan de mooie én de schokkende momenten van die dag levendig.
Koninginnedag 2009 was een prachtige dag: de zon scheen, de koninklijke familie genoot en het programma liep gesmeerd. Apeldoorn had de zaken goed voor elkaar.
In ”Vivat Apeldoorn & Oranje” is te lezen en vooral te zien hoe de stad zich voorbereidt op de grote dag. De generale repetitie verloopt goed. „De laatste perkplanten zijn geplant, het gras is geharkt en de lanen zijn geveegd. Laat het feest maar beginnen.”
Daarna vertellen vooral –kleurige– foto’s het verhaal van Koninginnedag: een omhelzing voor prinses Máxima, prins Pieter-Christiaan op de touwbrug, vier Oranjes op een waterfiets, een op naaldhakken touwtjespringende Mabel. Mooi is het om te zien hoe de koninklijke familie met elkaar omgaat: hartelijk, vrolijk, meelevend.
Prachtig is een serie opnamen van een klein meisje –rood vest, witte jurk, blauwe laarsjes– dat koningin Beatrix een schilderij aanbiedt.
Het is terecht dat ook deze elementen van deze feestdag in het boek in beeld zijn gebracht. Ook zij vormen een onderdeel van de herinnering van de tienduizenden mensen die op die dag in Apeldoorn achter de hekken stonden.
Sober
Dan 11.50 uur. De klap. De auto van Karst T. komt tot stilstand tegen de Naald.
De inhoud van het boek verandert. Grijze en zwarte pagina’s. Foto’s tonen een geschokte koninklijke familie, ontredderde mensen, snel reagerende hulpverleners. Het boek is sober: geen beelden van door de lucht vliegende slachtoffers, geen lichamen op het asfalt. Dat is in de samenstellers te prijzen. Die schokkende beelden hebben al te veel mensen op hun netvlies staan.
Het boek beschrijft ook het vervolg: de afgelasting van alle activiteiten door de burgemeester, de persconferentie, brandende kaarsjes in de Grote Kerk, de bloemenzee en de herdenkingsbijeenkomst.
Uniek zijn de foto’s van ontmoetingen die koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven op 8 mei voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid hebben met nabestaanden en slachtoffers. De foto’s zijn ontroerend. Dat moeten ze ook zijn voor de directbetrokkenen die het boek recent tijdens een bijeenkomst in Apeldoorn kregen aangeboden.
Het boek geeft een waardig overzicht van de aangrijpende dag. Een „verplicht” overzicht, zeggen de gemeente Apeldoorn en de organisatie Koninginnedag Apeldoorn. „Verplicht aan leden van de koninklijke familie, aan de nabestaanden en gewonden, aan alle hulpverleners, aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan deze dag en aan iedereen die zich verbonden voelt met Koninginnedag en het koningshuis.”
Mede n.a.v. ”Vivat Apeldoorn & Oranje. Koninginnedag 2009”, door Huub Ummels e.a.; uitg. gemeente Apeldoorn, Apeldoorn, 2009; ISBN 978 90 76859 52 1; 242 blz.; € 19,50