Ik wil bij deze even mijn excuses aanbieden voor de woordkeuze die ik had in de volgende zin:
Door mijn verontwaardiging en boosheid liet ik me even gaan.
Misschien had er beter kunnen staan: Ongekwalificeerde
Ook dat is een rare woordkeus, want over het algemeen zijn deze mensen WEL gekwalificeerd, anders hadden ze namelijk het desbetreffende contract niet gegund gekregen....
Ik begrijp je frustratie heel goed, maar ik denk dat je 2 dingen aan elkaar verbindt die niet noodzakelijkerwijs met elkaar te maken hebben:
1) privatisering van publieke taken
2) bezuinigingen
Het grootste probleem in de Nederlandse publieke sector is dat veel bestuurders (vaak niet eens de ambtenaren, maar vooral wethouders enzo) denken dat privatisering per definitie een bezuiniging oplevert.
Privatisering kan een heel goed middel zijn om concurrentie te bewerkstelligen, waardoor bedrijven genoodzaakt zijn om te innoveren, efficiënt te werken, kwaliteit te leveren etc.
Vanuit economisch oogpunt leidt dit op langere termijn tot lagere prijzen en dus een besparing voor ons allen. Dit heeft echter wel tijd nodig: zo’n markt moet zich vormen, innovaties moeten nog ontwikkeld worden en efficiënte werkprocessen ontstaan pas in de praktijk.
Waar het nu vaak misgaat, is dat een bestuurder op zoek gaat naar bezuinigingen, daarbij het ‘wondermiddel’ privatisering of private aanbesteding ontdekt. Daarbij wordt een taak aan een private partij gegund, vaak met onduidelijke eisen en randvoorwaarden, maar wel voor een fiks lager bedrag dan waar de overheid het zelf altijd voor heeft gedaan. Kun je het dan zo’n private partij kwalijk nemen dat ze in dat gat in de markt springen? Dat ze voor die lagere prijs dus ook een lagere kwaliteit leveren, wat je kunt verwachten bij zo’n prijs? Ook al omdat ze daar vaak achteraf niet op aangesproken kunnen worden, omdat dit vooraf niet goed is vastgelegd….
In mijn vakgebied heb ik geleerd dat efficiënter werken niet perse een bezuiniging hoeft te zijn of tot ontslagen hoeft te lijden. Je kunt er ook voor kiezen om de mensen die ‘vrijkomen’ door automatisering en efficiëntere werkprocessen meer tijd aan de klant te laten besteden die het echt nodig heeft. Je levert dus meer kwaliteit voor dezelfde prijs! In plaats van minder kwaliteit voor een lagere prijs.
Dat kan ook met privatisering: als je die private partijen voor hetzelfde geld het vervoer laat doen, waarvoor de overheid het eerder zelf doet, worden die mensen vervoerd als zwevend op een wolk. De meeste private partijen kunnen namelijk veel efficiënter worden dan de overheid en dit hoeft niet ten koste te gaan van de kwaliteit. Dat zijn keuzes. Van dat bedrijf, maar vooral van de bestuurder die de aanbesteding doet…