'Wijkagent te vaak ingezet voor ander werk'http://www.blikop112.nl/bericht/8735/'wijkagent_te_vaak_ingezet_voor_ander_werk'.htmlGeplaatst door ErwinHermanns op vrijdag 13 november 2009 08:14
Den Haag - Bijna negen op de tien politieagenten vindt dat zij onvoldoende in de buurt aanwezig zijn. Dit blijkt uit het SP-onderzoek 'De agent aan het woord' onder ruim 10.000 politieagenten.
SP-fractievoorzitter Agnes Kant: “Dit staat in schril contrast met het feit dat zeven op de tien agenten zegt dat kleinschalige politieposten in de buurt de veiligheid juist vergroten. We moeten niet bezuinigen maar juist investeren in de mensen die onze veiligheid waarborgen.”
'Te hoge werkdruk'
Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat 81% van de politieagenten de werkdruk te hoog vindt en 91% de arbeidsvoorwaarden bij de politie niet goed. Ook vreest 89% van de agenten dat de bureaucratie zal blijven groeien.
Bonnenquota
Daarnaast zegt 79% dat ze nog steeds worden afgerekend op het aantal bonnen dat zij uitdelen. Maar liefst 40% van de agenten overweegt te vertrekken bij de politie. Kant: “Dit is treurig, omdat juist ook uit het onderzoek blijkt dat de politieagenten trots zijn op hun vak.”
Het onderzoek legt verder de diepe kloof tussen de papieren werkelijkheid van het kabinet, en de werkelijk van de politie op straat bloot. Maar liefst 91% van de agenten vindt dat politici onvoldoende kennis hebben over de politie. Minister Ter Horst krijgt een 3,9 als rapportcijfer.
Kant: “Ontluisterend. Ik hoop van ganser harte dat dit onderzoek een aanzet is om naar de mensen te luisteren die het werk moeten doen. Agenten noemden namelijk niet enkel problemen, maar ook oplossingen. Minder bureaucratie, geen verplichte bonnenschrijverij, betere computersystemen, meer politieposten in de buurt. Politici roepen om het hardst dat veiligheid belangrijk is. De bezuinigingen van 190 miljoen euro per jaar moeten daarom nu van tafel.”
Volgens agenten:
heeft 91 procent van de politici onvoldoende kennis van de politie en weet 67 procent van de korpsleiding niet wat er speelt op de werkvloer
Van de agenten:
zegt 81 procent dat de werkdruk te hoog is vreest 89 procent dat de bureaucratie blijft groeien vindt 91 procent dat de arbeidsvoorwaarden slecht zijn En:
79 procent van de agenten die op straat komen zegt dat ze nog steeds worden afgerekend op het aantal bonnen dat ze uitdelen
91 procent van de agenten zegt dat het computersysteem waarmee ze moeten werken niet gebruiksvriendelijk is
88 procent van de wijkagenten kan naar eigen zeggen niet voldoende aanwezig zijn in de buurt
72 procent van de agenten zegt dat het publiek onvoldoende waardering heeft voor de politie
39 procent van de agenten twijfelt of ze bij de politie blijven, of weet zeker dat ze vertrekken