Politie centraal in debat over begroting Binnenlandse Zaken
http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/verslagen/kamer_in_het_kort/vacaturestop_overheid.jsp
24 november 2009, begroting
Kamer bezorgd over bezuinigingen bij politie http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/verslagen/kamer_in_het_kort/politie.jsp26 november 2009, begroting
– Nederland is veiliger geworden. Dat concludeert minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken). Toch houdt juist de veiligheid in Nederland de gemoederen bezig bij de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken. Net als in het vorige debat over de begroting staat de politie centraal, in het bijzonder de bezuinigingen..
Bezuinigingen bij de politie hoeven niet te leiden tot minder blauw op straat. Daarvan is Ter Horst overtuigd. Zij gaat de ontwikkeling van blauw op straat volgen. Daarnaast moeten de komende drie jaar 4800 aspiranten naar school gaan. Korpsbeheerders die hier niet aan voldoen, kunnen rekenen op een aanwijzing. De theorie is mooi, maar de praktijk is volgens een aantal oppositiepartijen anders. Van Raak (SP): "De cijfers zijn aangekleed, maar de agenten uitgekleed.".
Efficiëntere rijksoverheid
Ook het Rijk moet bezuinigen. Doelstelling is 13.000 ambtenaren minder. Elektronisch factureren en het clusteren van meldkamers zijn voorbeelden van een efficiëntere bedrijfsvoering. Verder mag maximaal 13% van het totale aantal medewerkers extern ingehuurd zijn. Heijnen (PvdA) vindt dat de discriminatie van 50-plussers het land uit moet, te beginnen bij de overheid. Volgens de minister is 10% van de nieuwe medewerkers bij het Rijk boven de 50 jaar..
Administratieve lasten
Burger of professional, de administratieve lasten zijn soms hoog, ook door bureaucratie. Een rittenstaat bijhouden voor politieauto's is niet meer van deze tijd, vindt Pechtold (D66). CDA'er Çörüz verwijst naar de methode-Lisse, waarbij agenten meldingen telefonisch kunnen doorgeven aan collega's op het bureau: "Het ei van Columbus dat navolging verdient." Staatssecretaris Bijleveld is het eens met De Pater (CDA) dat de dienstverlening aan burgers merkbaar moet verbeteren. En dat gebeurt volgens haar ook..
Partijfinanciering
Hoe worden politieke partijen gefinancierd? Er komt een wetsvoorstel met regels voor het registreren en openbaar maken van donaties. Dat gemeenten en provincies geld uitbetalen aan partijen, zoals aan de SP, en niet rechtstreeks aan volksvertegenwoordigers, is niet langer toegestaan. Maar verder zijn partijen vrij om afspraken te maken met hun leden en medewerkers. Van Raak is geërgerd: "De minister grijpt in de interne democratie van mijn partij in.".
Op 1 december stemt de Kamer over de moties die bij dit debat zijn ingediend. Eind december komt de begroting in stemming..