De grote vraag blijft: hoe kon dit gebeuren?
maandag, 18 mei 2009 11:21 | Door: PZC
VLISSINGEN - De vlag bij de hoofdingang van de Vlissingense fosforfabriek hangt halfstok. De wisseling van de ploegen verloopt snel en in alle stilte. "Wilt u zich melden in de bedrijfskantine", geeft de portier hen in het voorbijgaan mee. De meeste mannen knikken beleefd, sommigen verbijten zichtbaar hun emoties bij deze eerste confrontatie met de harde realiteit, een enkeling steekt quasi nonchalant een vingertje op als groet aan de attente poortwachter. Zwijgend verdwijnen ze achter de slagboom en lopen naar het centrale gebouw. Het plukje medewerkers dat de omgekeerde weg maakt, verdwijnt al even geruisloos en met bedrukte gezichten de hoek om de auto's in.
"Iedereen begint langzamerhand te beseffen dat twee collega's ons zijn ontvallen", zegt directeur Rob de Ruiter halverwege de dag. Even voor half twee 's nachts waren drie mannen aan het werk in een zes meter diepe fosforoven. De productie ligt stil en dat betekent dat onderhoud wordt gepleegd. Volgens De Ruiter moesten nieuwe onderdelen in de oven worden getakeld en begeleidden twee mannen die metalen delen omlaag.
De derde bediende de kraan boven.
Wat er precies is gebeurd, wordt door de Arbeidsinspectie onderzocht. Een voorlopige aanname is dat op de bodem vaten hebben gestaan met afval. Die zouden gelekt hebben en daarbij is mogelijk het giftige fosfine vrijgekomen. Als gevolg daarvan daalde het zuurstofpeil in de schacht en werden de twee mannen onwel. Eén wist nog naar boven te klimmen en keerde vervolgens terug om zijn collega te redden. De gealarmeerde bedrijfsbrandweer en ambulancepersoneel troffen beide mannen kort daarop buiten bewustzijn aan in de put.
Ze zijn in het ziekenhuis overleden. De derde werknemer moest worden opgenomen met hartklachten. Zijn toestand is inmiddels stabiel, aldus De Ruiter. De slachtoffers waren respectievelijk 35 en 26 jaar in dienst.
"Niet alleen zeer ervaren krachten, maar ook twee mensen die iedereen kende." Het personeel is in twee bijeenkomsten opgevangen. "Voornamelijk uit de behoefte om met elkaar te praten; de mensen die er 's nachts bij waren en de collega's die het verschrikkelijke nieuws thuis te horen hebben gekregen."
De directie heeft de hulp van de bedrijfsarts en een traumapsycholoog ingeroepen. De Ruiter: "De grootste vraag blijft: hoe heeft dit kunnen gebeuren?" Hangende het onderzoek zal het onderhoud aan de middelste van drie fosforovens niet worden hervat.
In 1996 vond bij Thermphos - dat toen nog Hoechst heette - ook een ernstig ongeluk plaats. Bij de herstart van een oven kwam fosfor vrij. Veertien mensen moesten toen met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis.
Thermphos staat niet bekend als een bedrijf dat marchandeert met veiligheid, zegt Liliane Schoone van FNV Bondgenoten. "Wij kennen Thermpos als één van de bedrijven waar veiligheid voorop staat. De procedures zijn er goed omschreven, al kun je natuurlijk van mening verschillen wat veiligheid precies is."
http://www.deondernemer.nl/artikel/1562276/De-grote-vraag-blijft:-hoe-kon-dit-gebeuren-