"Ik vraag me ook af of dit de bedoeling is: ambulancezorg is toch vooral bedoeld voor mensen die hier wonen."
Vreemde opmerkingen van dhr. Duiff van ambulancedienst Amsterdam. In Qatar is de ambulancezorg er voor
iedereen die met spoed medische zorg nodig heeft.
In Qatar gaat de klok ook lopen op het moment dat de telefoon overgaat in de 999-alarmcentrale. In Qatar is het nog belangrijker om geen tijd te verliezen op de meldkamer, de wet eist dat er een ambulancevoertuig (dus geen rapid responder) binnen 8 minuten bij de patient is, in Amsterdam heb je 7 minuten extra tijd. Qatar is ontzettend multicultureel, niet alleen de ambulancedienst heeft last van de taalbarriere, ook de politie en brandweer ondervinden hetzelfde probleem. De 999-meldkamer van Qatar handelt ongeveer 250 - 300 meldingen per uur af (de bulk voor politie/ambulance, < 10% brandweerspoed) momenteel in 8 verschillende talen (Arabic, English, French, German, Chinese, Filipino, Urdu and Tagalog).
https://www.moi.gov.qa/unccpcjdoha/english/Emergency_Services.htmlDe Delta unit van de ambulancedienst bestaat uit tolken, ze rijden in Toyota Landcruiser (met ambulancestriping, zwaailicht en sirene). Deze mensen hebben geen medische/paramedische opleiding, ze zijn er uitsluitend om het (para)medisch personeel te ondersteunen waardoor we het onderstaande tot een minimum kunnen beperken en de best mogelijke ambulancezorg kunnen leveren zonder te veel onnodig tijdsverlies.
Als er iets mis is, kan een toerist door de taalbarrière zelf niet goed uitleggen wat er precies aan de hand is. En als er onduidelijkheid is kun je een levensbedreigende situatie niet uitsluiten, dus dan moet er een ambulance naartoe.'