Zoals ik het beleef krijgen BHV'ers de nodige theorie mee en wordt er tijdens de opleiding het nodige geoefend, maar is het daarna vaak stil. Er wordt hier en daar wat geoefend, maar op beperkte schaal. Want het mag de baas immers niet al teveel tijd kosten.
Het ligt vaak ook aan de BHV'ers zelf. Een aantal van deze mensen vindt het wel handig, zo'n EHBO-diploma. Lekker op kosten van de baas, in de baas z'n tijd en je krijgt er als het ff meezit nog een jaarlijkse vergoeding voor ook. Je hoeft er alleen maar af en toe dienst voor te doen. En als je geluk hebt wordt niemand onwel in 'jouw' week............
Dat klinkt erg negatief maar zo ervaar ik het bij een aantal. Er zit geen geestdrift in, geen bezieling. Het zijn vaak geen hulpverleners pur sang die alles tot in de puntjes geregeld willen hebben. Ze doen het er gewoon bij.
Daar kan je opleidingen tegen aan knallen waar je U tegen zegt, ze leren dan hoe het moet, maar even zo gauw vergeten. Dat komt natuurlijk deels omdat er BHV'ers moeten zijn. Niet vrijwillig, dan maar aangewezen.
Daarbij: er is een hemelsbreed verschil tussen BHV'ers die alleen op hun werk hulpverleningswerk doen en bijvoorbeeld de EHBO'er die regelmatig wordt ingezet bij evenementen e.d. Laatstgenoemden doen zeer veel ervaring op, terwijl de BHV een aantal keer per jaar wat voor hun kiezen krijgt, niet al te vaak, zoals flauwvallen, iemand die zich snijdt etc. Dus minder ervaring met hulpverlening. De EHBO-opleiding is gelijk voor BHV'ers en bijv. EHBO'ers van het Rode Kruis. Maar laatstgenoemden doen er dus meer mee.
Dus met opleidingen kan je een hoop doen, maar het al dan niet toepassen en herhalen ligt bij BHV'ers vaak problematisch.