Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (Riec)

Auteur Topic: Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (Riec)  (gelezen 2969 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Gepost op: 19 mei 2009, 21:33:56
Weet iemand wat een Riec precies doet?  ???

http://www.pzc.nl/regio/bevelandentholen/4993146/Gemeente-baalt-van-extra-lasten.ece

Gemeente baalt van extra lasten

door Harmen van der Werf. dinsdag 19 mei 2009 | 08:19 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 19 mei 2009 | 08:22
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

WISSENKERKE - De Veiligheidsregio Zeeland waarin brandweerzorg en calamiteitenbestrijding zijn ondergebracht, dreigt 'een waterhoofd' te worden, vreest de Noord-Bevelandse gemeenteraad, met voor de Zeeuwse gemeenten vervelende financiële gevolgen.
Zeeuwse gemeenten zijn gevraagd volgend jaar 10,22 euro per inwoner aan de Veiligheidsregio bij te dragen. Kosten voor extra inspanningen voor rampenbestrijding op de Westerschelde zijn nog niet volledig meegeteld.

"Het begint zo langzamerhand uit de hand te lopen", stelde Chris van der Kraan, raadslid namens de lokale partij Noord-Bevelands Belang (NBB), onlangs in de gemeenteraad van Noord-Beveland. "De Veiligheidsregio dreigt een nog groter gedrocht te worden dan wat we eerder hadden, de regionale brandweer." Dick Hage (VVD) vroeg zich af 'of wij als Zeeland zo'n Veiligheidsregio financieel wel kunnen dragen'.

De gevraagde bijdrage van 10,22 euro per inwoner betekent al een flinke stijging. In 2006, bij het begin van de Veiligheidsregio, was de bijdrage 7,55 euro.

Hoeveel extra kosten calamiteitenbestrijding op de Westerschelde met zich mee zal brengen, is nog niet bekend. Ook andere grote Zeeuwse wateren worden overigens bij dit project betrokken. Volgens Noord-Bevelands burgemeester Henny van Kooten zal sprake zijn van een 'evenredige kostenverdeling'. Raadsleden waren hiervan niet onder de indruk en handhaafden hun kritiek.

Was de Veiligheidsregio Zeeland de enige regeling waaraan gemeenten (extra) moeten bijdragen, dan was de kritiek in Noord-Beveland waarschijnlijk niet zo fors geweest. Maar van de gemeenten wordt verwacht dat ze alweer tot een nieuwe regeling toetreden, voor de oprichting van een centrum voor de bestrijding van georganiseerde criminilateit, het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (Riec). Bij het Riec kunnen Zeeuwse en Brabantse gemeenten straks informatie krijgen over onder meer de achtergrond van investeerders. Het Riec begint met drie arbeidsplaatsen. In 2012 moeten dat er achttien zijn. De Noord-Bevelandse raad is bang dat ook deze nieuwe, door het Rijk opgelegde instelling een eigen leven gaat leiden en veel geld zal kosten.




Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1 Gepost op: 23 mei 2009, 20:09:53
Niemand?


SimonSt

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,431
Reactie #2 Gepost op: 23 mei 2009, 21:01:25
Even Google'n levert diverse links naar (samenwerkende) regio's waar deze opgericht worden/zijn.
Op de site van BZK vind ik dit:

29 september 2008

Miljoenen voor aanpak georganiseerde criminaliteit

DEN HAAG (ANP) - Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken trekt 16 miljoen euro uit voor tien expertisecentra die de aanpak van de georganiseerde criminaliteit ondersteunen. Dat liet het ministerie maandag weten.

Door de centra moeten politie en justitie effectiever samenwerken met onder meer gemeenten, belastingdienst, fiscale en sociale opsporingsdiensten.

Belangrijkste doel is om vermenging van de boven- en onderwereld tegen te gaan. Dat kan onder meer door het criminelen moeilijk te maken hun geld wit te wassen, bijvoorbeeld via de aankoop van vastgoed. Volgens het ministerie gaat jaarlijks ongeveer 20 miljard euro om in malafide branches.

Witwassen

Alleen een strafrechtelijke aanpak is niet genoeg om witwassen te voorkomen, vindt Ter Horst. Dan blijft het namelijk mogelijk dat de overheid criminelen ongewild van dienst is, bijvoorbeeld door vergunningen of subsidies te verlenen. Het is de bedoeling dat niet alleen fraude en misbruik van de vastgoedsector worden bestreden, maar ook zaken als mensenhandel en hennepteelt.

Het is niet bekend wanneer alle centra in werking moeten zijn. Minister Ter Horst zei in de uitzending van Netwerk maandag dat wat haar betreft ,,morgen'' kan worden begonnen met deze werkwijze.

http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article1867875.ece/Miljoenen_voor_aanpak_georganiseerde_criminaliteit.html

Antwoorden op kamervragen over expertisecentra voor bestrijding van de georganiseerde criminaliteit

22 oktober 2008
Antwoorden op kamervragen van het lid Van Raak (SP), ingezonden 1 oktober 2008.


1. Vraag
Wat is het doel van de expertisecentra? Waaruit gaan hun taken bestaan? 1)

1. Antwoord
De regionale informatie- en expertisecentra hebben tot doel gemeenten en hun veiligheidspartners te ondersteunen bij de bestuurlijke aanpak van georganiseerde misdaad op lokaal niveau. Daartoe zullen de centra de volgende taken uitoefenen:

Het vormen van een informatieknooppunt waarbinnen de informatie van verschillende handhavings- en opsporingsdiensten naast elkaar wordt gelegd;
Het ter ondersteuning van gemeenten gevraagd en ongevraagd verrichten van analyses die een beeld geven van de lokale verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld en de wijze waarop dit tot uitdrukking komt;
Het periodiek adviseren van het lokaal bestuur en zijn veiligheidspartners over ontwikkelingen die zich met betrekking tot de verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld in een gemeente c.q. regio afspelen;
Het informeren van de veiligheidspartners over relevante informatie die binnen het bestuur aanwezig is;
Het aan de hand van concrete casussen periodiek adviseren van het lokaal bestuur over de mogelijke interventiestrategieën om de verwevenheid tussen de boven- en onderwereld zowel preventief als repressief tegen te gaan;
Het ontwikkelen van instrumenten die de aanpak als hiervoor bedoeld onder punt 5 kunnen ondersteunen, in het bijzonder gericht op de aanpak van problemen die zich voordoen in sectoren en branches die niet onder de wet BIBOB vallen;
Het ondersteunen van gemeenten bij de inzet van terzake relevante bestaande instrumenten, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheden die de wet BIBOB biedt;
Het opbouwen van expertise op het terrein van de verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld;
Het uitbrengen van adviezen aan de betrokken departementen over ontwikkelingen en instrumenten die van belang zijn voor het tegengaan van de verbinding tussen de boven- en onderwereld;
Het ondersteunen bij de implementatie van andere aspecten uit het programma Bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit.
2. Vraag
Wie gaan er mensen leveren voor de expertisecentra?

2. Antwoord
Op dit moment worden de mensen geworven om de expertisecentra te bemannen. Gelet op de taken van de centra verwachten wij dat er mensen worden aangetrokken die werkzaam zijn geweest bij gemeenten of politie.

3. Vraag
Wie wordt er verantwoordelijk voor het dagelijks reilen en zeilen binnen deze expertisecentra?

3. Antwoord
De regionale informatie- en expertisecentra vallen onder verantwoordelijkheid van een korpsbeheerder. Voor de dagelijkse aansturing zullen er projectleiders c.q. centrumhoofden worden aangewezen.

4. Vraag
Worden er ook financiële experts toegevoegd aan deze centra? Zo ja, waar komen die vandaan? Wat betekent dit voor het politiekorps dat de mensen levert? Wat betekent dit voor de werkzaamheden zoals ze nu door deze experts worden verricht?

5. Vraag
Worden er ook digitale experts toegevoegd aan deze centra? Zo ja, waar komen die vandaan? Wat betekent dit voor het politiekorps dat de mensen levert? Wat betekent dit voor de werkzaamheden zoals ze nu door deze experts worden verricht?

Antwoord op de vragen 4 en 5
Vooralsnog verwachten wij niet dat er financiële of digitale experts worden toegevoegd aan de regionale informatie- en expertisecentra.

6. Vraag
Bent u zich bewust van het feit dat georganiseerde criminaliteit zich meer en meer op en via het internet manifesteert en dat witwassen en financiële fraude zich steeds meer in digitale omgevingen afspeelt?

6. Antwoord
Ja.

7. Vraag
Is het niet verstandiger om bestaande financiële en digitale expertise uit te breiden en de prioriteitenstelling van politie en justitie aan te passen, ofwel de directe opsporing, in plaats van het geld te investeren in expertisecentra?

7. Antwoord
Hoewel de bestrijding van georganiseerde misdaad altijd een belangrijke repressieve component zal bevatten is duidelijk dat een effectieve bestrijding van dit complexe fenomeen méér vergt dan alleen strafrechtelijke opsporing en vervolging. Er is een gecombineerde en onderling samenhangende inzet nodig van preventieve, bestuurlijke en strafrechtelijke maatregelen. Vanuit dit perspectief achten wij het van belang niet uitsluitend te investeren in een directe wijze van opsporing doch ook de bestuurlijke aanpak van georganiseerde misdaad te versterken.

Dit laat onverlet dat wij er waarde aan hechten ook te investeren in de directe opsporing. In dit verband wijzen wij op de programma’s die onder primaire verantwoordelijkheid van de Minister van Justitie in december 2007 zijn ingericht ter versterking van de aanpak van financieel economische criminaliteit en van georganiseerde misdaad. Onderdeel van die programma’s zijn: investeringen in de versterking van financieel rechercheren, het doen afnemen van criminele vermogens en het versterken van de informatie- en analysefunctie binnen Openbaar Ministerie en politie.

http://www.minbzk.nl/actueel/115725/antwoorden-op_2f#blw_1


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #3 Gepost op: 24 mei 2009, 18:44:39
Thanx... O0 heb een zoekactie gehouden in google maar kon het zo snel niet vinden...  :-\


Enrique

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,443
Reactie #4 Gepost op: 20 augustus 2010, 19:23:48
Alleen heeft het RIEC 0,000 te maken met de veiligheidsregio...  :P
greetz,  Enrique


Maarten

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,543
    • Hulpverleningsforum
Reactie #5 Gepost op: 20 augustus 2010, 19:49:45
Alleen heeft het RIEC 0,000 te maken met de veiligheidsregio...  :P

Verplaatsingsfoutje ;)

Deels ingegeven doordat ze in HM denken dat het wel met de Veiligheidsregio te maken heeft:

Bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit
De georganiseerde criminaliteit maakt vrijwel altijd gebruik van plaatselijke infrastructuren en faciliteiten. Dat geldt op dit moment in het bijzonder voor hennepteelt, vastgoedcriminaliteit en mensenhandel. Er zijn immers huisvesting, 'personeel' en diensten nodig om de criminele activiteiten uit te kunnen voeren. Daarnaast zijn dergelijke criminaliteitgroeperingen altijd op zoek naar manieren om crimineel vermogen wit te wassen, bijvoorbeeld door te investeren in vastgoed.
Het grote gevaar van deze lokale inbedding is dat onder- en bovenwereld zich ongemerkt vermengen. Het tegengaan van deze vermenging is een belangrijke taak voor het openbaar bestuur.

Regionaal Informatie en Expertise Centrum
Een effectieve bestrijding van georganiseerde misdaad vraagt om een geïntegreerde aanpak op regionaal niveau, waarbij de strafrechtelijke opsporing en vervolging aansluiten op preventieve en bestuurlijke handhavende maatregelen. Om deze geïntegreerde aanpak te ondersteunen zijn er in Nederland 11 Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC) actief of in oprichting.
De RIEC’s zijn in het leven geroepen om te voorkomen dat criminelen door de overheid worden gefaciliteerd; te voorkomen dat vermenging ontstaat tussen onder- en bovenwereld; en om economische machtsposities doorbreken, die zijn opgebouwd met behulp van op criminele wijze vergaard kapitaal.

De Veiligheidsregio's Haaglanden en Hollands Midden werken samen in het RIEC Haaglanden/Hollands Midden. Zie voor meer informatie: www.riecnet.nl en de nieuwsbrief van het RIEC.

http://www.vrhm.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=149&Itemid=148


Het is wel bestuurlijke samenwerking, maar het heeft niets van doen met de taakstelling van de Veiligheidsregio.
Of de bestuurders uit de twee genoemde regio's moeten dat aan hun VR toegevoegd hebben, dat zou nog kunnen (bovenop de wettelijke taakstelling dus).
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


Enrique

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,443
Reactie #6 Gepost op: 20 augustus 2010, 21:26:20
Klinkt als een typisch staaltje "niet weten waar men het over heeft". Het RIEC HGL/HM heeft geen relatie met de veiligheidsregio. Is een bestuurlijke en ambtelijke samenwerking tussen o.a. politiekorpsen en gemeentes, gericht op informatie-analyse t.b.v. criminaliteitsbestrijding.
greetz,  Enrique


SimonSt

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,431
Reactie #7 Gepost op: 21 augustus 2010, 07:59:22
Klinkt als een typisch staaltje "niet weten waar men het over heeft". Het RIEC HGL/HM heeft geen relatie met de veiligheidsregio. Is een bestuurlijke en ambtelijke samenwerking tussen o.a. politiekorpsen en gemeentes, gericht op informatie-analyse t.b.v. criminaliteitsbestrijding.

Kan de verwarring misschien komen omdat de overleggen van het regionaal college (politie-kant) en veiligheidsbestuur (veiligheidsregio) uit praktische overwegingen vaak worden samengevoegd? (Het is nl. agendatechnisch een hele klus om al die burgemeesters tegelijk bij elkaar te krijgen).
Ik ken varianten vanuit ZHZ en Kennemerland waar één vergadering wordt belegd met als eerste deel agendapunten voor de veiligheidsregio en dan een deel met agendapunten voor de politieregio. Soms wordt dat dan onder één noemer geschaard, nl. de veiligheidsregio, omdat de politie daar ook aan deelneemt.

Ik geef hier geen waarde-oordeel aan, maar het lijkt mij ook verwarrend voor de burgemeesters zelf. "sociale" en "fysieke" veiligheid zijn toch heel verschillende onderwerpen.


Enrique

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,443
Reactie #8 Gepost op: 21 augustus 2010, 09:30:03
Kan de verwarring misschien komen omdat de overleggen van het regionaal college (politie-kant) en veiligheidsbestuur (veiligheidsregio) uit praktische overwegingen vaak worden samengevoegd? (Het is nl. agendatechnisch een hele klus om al die burgemeesters tegelijk bij elkaar te krijgen).
Ik ken varianten vanuit ZHZ en Kennemerland waar één vergadering wordt belegd met als eerste deel agendapunten voor de veiligheidsregio en dan een deel met agendapunten voor de politieregio. Soms wordt dat dan onder één noemer geschaard, nl. de veiligheidsregio, omdat de politie daar ook aan deelneemt.

Ik geef hier geen waarde-oordeel aan, maar het lijkt mij ook verwarrend voor de burgemeesters zelf. "sociale" en "fysieke" veiligheid zijn toch heel verschillende onderwerpen.

Ja, zou zomaar kunnen als die overleggen worden samengevoerd. In HGL/HM is er in elk geval een niet te missen onderscheid en worden RIEC en VRH op geen enkele manier aan elkaar gelieerd, en dat is het enige RIEC dat ik inhoudelijk ken, vandaar.  ;)
greetz,  Enrique