Mobiele Echo apparatuur

Auteur Topic: Mobiele Echo apparatuur  (gelezen 11226 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Gepost op: 24 mei 2009, 16:36:50




Citaat
Portable USB echo apparaat[/b]

De meesten van jullie zullen de term pret-echo wel herkennen als iets dat toch met name met zwangere vrouwen te maken heeft. Niets is leuker dan het zien van je ongeboren nieuwe kindje op een scherm bij de vroedvrouw of in het ziekenhuis.

Binnenkort hoef je daarvoor echter niet meer naar buiten, mocht je dat willen. De Ppups is namelijk een portable echo apparaat dat je gewoon aansluit op een vrije USB poort van een PC of Laptop. Dankzij de bijbehorende software verschijnt het beeld van de echo, vrij van storingen en ruis, vervolgens op je monitor.

Hij ziet er redelijk simpel uit, maar vergis je niet: naar verluidt gaat te Ppups zo'n 3700 dollar kosten en zal daarom ook niet veel particuliere kopers aantrekken. Wellicht dat er slimmerikken zullen zijn die hiermee hun eigen pret-echo kliniek willen gaan opzetten, maar de makers hebben zich toch vooral gericht op toepassing van de Ppups in gebieden waar de normale medische zorg ver te zoeken is of de ruimte te beperkt is voor het kunnen plaatsen van een conventioneel echo apparaat. Denk daarbij aan de derde wereld, Artsen zonder Grenzen, het Rode Kruis,. Ambulances en militaire hospitalen

Er zijn tegenwoordig zeer mobiele zeer compacte echo apparatuur, voor relatief weinig geld op de markt, en de bovenstaande is inmiddels gekeurd voor Humaan gebruik.. En sluit je aan op gewone laptop via USB..

Ja, er zijn inmiddels zelfs versies die zo groot zijn als een PDA..  En de techniek wordt steeds verfijnder en ook steeds betaalbaarder..  (zie o.a. de pretecho bij vroedvrouwen)..

Verwachten jullie de binnen nu en 5 jaar echo apparatuur op je ambu, o.a. voor herkennen van inwendige bloedingen ?




Kanarie

  • Gast
Reactie #1 Gepost op: 24 mei 2009, 17:03:18
Nou, als je even zoekt, dan herken je de vorm van de foetus meestal wel en een kloppend hartje is ook wel te vinden, maar het is volgens mij heel erg moeilijk om de echo-beelden van organen en omliggend weefsel goed te interpreteren. Dus ik zie het nog niet zo snel gebeuren. Daarbij denk ik dat het klinisch beeld (bv. shock) veel meer beleidsconsequenties heeft dan het "ook nog even een echo doen". Dat doen ze op de Eerste Hulp toch wel als er verdenking is op dergelijk letsel.


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #2 Gepost op: 24 mei 2009, 17:19:23
Nog een artikeltje in deze context..




Citaat
di 21 apr 2009, 14:00 Echoscoop gekoppeld aan Smartphone

AMSTERDAM -  Artsen in ontwikkelingslanden kunnen binnenkort wellicht echografisch onderzoek doen via hun mobiele telefoon. Onderzoekers van de Universiteit van Washington hebben een kleine echoscoop ontwikkeld die via mini usb aan een Windows Mobile smartphone gekoppeld kan worden.

Een speciaal voor Windows Mobile ontwikkelde applicatie zorgt er vervolgens voor dat de videobeelden die met de echoscoop worden gemaakt op het scherm van de mobiele telefoon getoond worden. Zo kan er zonder dat er een ziekenhuis in de buurt is onderzoek gedaan worden naar bijvoorbeeld de nieren, lever, blaas en ogen.

De onderzoekers hebben het apparaatje mede door financiële steun van Microsoft ($100.000) kunnen ontwikkelen. Het is de bedoeling inwoners van afgelegen gebieden in ontwikkelingslanden te leren omgaan met het apparaatje. Zij kunnen dan zelf beelden opnemen en die vervolgens via de smartphone naar specialisten waar ook ter wereld sturen zodat er een diagnose gesteld kan worden.

Een normale echoscoop heeft een prijskaartje van rond de $30.000. De op USB-gebaseerde mini echoscopen kosten niet meer dan $2000. De onderzoekers hopen dit prijskaartje in de loop van de tijd te kunnen verlagen naar $500


Jim

  • Ambulanceverpleegkundige & anesthesiemedewerker
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 647
  • When in doubt, knock'em out
Reactie #3 Gepost op: 24 mei 2009, 17:54:02
Het MMT heeft toch ook draagbare echo aan boord? (i.i.g. als proef)
CHAOS: Chief Has Arrived On Scene Waar cyanose is, is leven; nog heel even!


Delta

  • AIOS Anesthesie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,443
  • Arts
Reactie #4 Gepost op: 24 mei 2009, 21:44:28
Yep. Echo's interpreteren is echter verdomd lastig :)
Arts  www.alphalog.nl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #5 Gepost op: 25 mei 2009, 08:26:45
Zeker op een schermpje van 10x5.  :-\


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #6 Gepost op: 25 mei 2009, 22:07:03
Je kant de beelden van de echo op een gewoon computerscherm weergeven..


Ach, misschien een bijverdienste voor ambu-pleeg...   Pret echo aan huis...


Paul

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 438
  • www.ambupleeg.web-log.nl
    • ambupleeg
Reactie #7 Gepost op: 29 mei 2009, 12:38:05
mmt heeft inderdaad een echo aan boord.
Maar even als rationeel mens denkend, waarom maak je een echo in de acute fase?  Omdat je iemand verdenkt van een inwendige bloeding, door de klinische verschijnsellen die je ziet of door het lezen van het ongeval.  Is het dan belangrijk om te weten wat er bloed? Volgens mij niet, beleid veranderd niet, behandeling veranderd niet, keuze ziekenhuis veranderd niet.  En in het ziekenhuis volgt weer een echo.
Ik zie de meerwaarde niet van zo'n investering (aanschaf valt misschien wel mee, maar denk eens aan scholing) en daarbij in de praktijk zullen we het zo weinig gaan gebruiken dat het op orde houden van de vaardigheid ook lastig zal zijn.
Het is een stuk diagnostiek doen wat geen enkele toegevoegde waarde heeft.
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan


Expert

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
Reactie #8 Gepost op: 30 mei 2009, 15:19:42
Hallo Paul,

Niet ieder MMT heeft een echo apparaat aan boord. Een echo geeft niet alleen informatie over intra abdominale pathologie, maar kan informatie verschaffen over de aanwezigheid van het al of niet bestaan van een pneumothorax. Zoals je weet is auscultatie van de longen in de pre-hospitale setting zeer lastig door allerlei omgevingsfactoren. Auscultatie verschaft dus niet veel informatie en je moet het dus in combinatie kunnen brengen met andere klinische verschijnselen. Dat is soms vrij lastig. Er is dus wel sprake van enige nuance. Toch ben ik het als MMT arts met je eens dat de pre-hospitale toegevoegwaarde van echo apparatuur zeer discutabel is.

In mijn bescheiden optiek moet je de pre-hospitale hulpverlening vooral niet moeilijker maken dan het is.  Je moet snel eenvoudige en vooral doeltreffende maatregelen nemen. Op het juiste moment intuberen als dat geindiceerd is en zo nodig breng je een thoraxdrain in. Aangaande de Circulation moet je niet controleerbaar torsoletsel snel herkennen. Een echo bevestigd hooguit je vermoeden. Dus voor het beleid maakt het inderdaad niet uit. Belangrijkste maatregel is dan bewerkstelligen van een goedlopend een infuus, dat je vervolgens dichtdraaid zolang de patient nog aanspreekbaar is. Je steeft een adequaat minimum na. Permissive hypotension is overigens nog niet iets dat iedere ambualnceverpleegkundige helder op het netvlies heeft, maar dat is misschien iets voor een apart topic. Volgende stap is planken en wegwezen.

Expert.


Paul

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 438
  • www.ambupleeg.web-log.nl
    • ambupleeg
Reactie #9 Gepost op: 1 juni 2009, 23:07:08
Expert

Dank voor je reactie, in de regio waar ik werk beschikt het mmt wel over een echo apparaat vandaar mijn, naar blijkt onterechte, conclusie.
Ik ben het helemaal met je eens, keep it stupid simple.  Voor een ambulance bemanning is een echo apparaat dan ook van geen enkele meerwaarde, ook al is ausculteren on-scene soms lastig en het herkennen van een pneumothorax ook, de enige behandelmethoden die we hebben is het "marineren" in zuurstof en zonodig de ademhaling overnemen (masker ballon danwel intubatie), het inbrengen van een thoraxdrain is tenslotte niet aan ons voorbehouden.  Het ontlasten van een spanningspneu daarentegen wel, maar die symptomen zijn wel zo overduidelijk dat ik niet denk dat je daar een echo kop voor nodig hebt, zou een enorme kunstfout zijn in mijn optiek.
Permissive hypotension is inderdaad een vrij nieuw inzicht in de ambulancewereld, waarbij helaas de protocollen nog niet op geënt zijn.
Voor de leken onder ons: permissive hypotension is het accepteren van een lage bloeddruk omdat de patient nog (redelijk) helder en adequaat reageert, het blijkt dat het beter is om één episode van lage bloeddruk te hebben dan meerdere achter elkaar (kort door de bocht), het opschroeven van de bloeddruk bij iemand die een inwendige bloeding heeft is niet handig (gaat hij toch harder van bloeden, met een lagere bloeddruk zal er eerder een stolsel ontstaan en zal de bloeding daardoor enigzins stelpen) en daarbij zolang de patient redelijk adequaat blijft wordt er nog voldoende zuurstof via het bloed naar de hersenen gepompt.  

Ik kan me wel voorstellen dat een MMT meerwaarde ziet in het gebruiken van echo apparatuur, zij hebben immers andere behandelmogelijkheden dan wij (ambulancehulpverleners) denk inderdaad aan het inbrengen van een thoraxdrain (al is het maar om moeilijkheden tijdens transport te voorkomen) maar ook het doen van een pericardpunctie (hoewel de vraag is in hoeverre dat binnen de traumatologie soulaas zal bieden, maar niet geschoten is natuurlijk altijd mis)
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan