http://www.rbzw.nl/VrZW_EVALUEERT_BRAND_362.htmlVrZW evalueert brand De Bloemkorf
Versterking crisisbeheersingsorganisatie noodzakelijk
De Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VrZW) wil van ieder incident leren om sterker te staan bij toekomstige crises en te kunnen voldoen aan de strenge eisen die met de Wet veiligheidsregio’s van kracht worden. Daarom heeft de VrZW het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) de opdracht gegeven om de multidisciplinaire crisisbeheersings-organisatie tijdens de brand in winkelcentrum De Bloemkorf in Zaandam te evalueren.
Het gaat daarbij om het onderzoek naar de crisisorganisatie en de samenwerking tussen de verschillende diensten (brandweer, politie, GHOR en gemeenten). Uit het rapport van het COT blijkt dat door de verschillende crisisteams een goede inschatting is gemaakt van de kwesties en uitdagingen en dat deze actief zijn opgepakt. Tevens komt naar voren dat er verbeterslagen gemaakt moeten worden op het vlak van de crisisbeheersingsorganisatie. Dit heeft echter geen invloed gehad op de afloop en gevolgen van het incident.
Aanleiding onderzoek
Op 4 maart 2009 ontstond een zeer grote brand in winkelcentrum De Bloemkorf in Zaandam, die heeft geleid tot een opschaling van de hulpverlening. Naast de verschillende hulpdiensten was ook het gemeentelijk beleidsteam actief. De VrZW heeft vastgelegd dat ieder groot incident geëvalueerd wordt. Mede omdat deze brand het eerste incident in de regio Zaanstreek-Waterland betrof van deze omvang (GRIP 3) sinds de invoering van een nieuwe opschalingssystematiek, is ervoor gekozen een externe evaluatie te laten uitvoeren door het COT.
Onderzoek
De onderzoeksvraag aan het COT betrof het toetsen van het functioneren van de multidisciplinaire crisisbeheersingsorganisatie tijdens de brand in De Bloemkorf aan de basisvereisten van crisismanagement die met de inwerkingtreding van de Wet veiligheidsregio’s van kracht worden. Dit zijn: Melding & Alarmering, Opschaling, Leiding & Coördinatie en Informatiemanagement. Uit de evaluatie komt naar voren dat er verbeterslagen gemaakt moeten worden op het vlak van de crisisbeheersingsorganisatie. Dit heeft echter geen invloed gehad op de afloop en gevolgen van het incident. Wel is duidelijk dat versterking nodig is om in de toekomst crises die nog grootschaliger of complexer zijn aan te kunnen. Bij oefenen, trainen en opleiden liggen duidelijke verbeterpunten. Op het vlak van Informatiemanagement is gebleken dat de informatievoorziening en de informatie-uitwisseling tussen teams verbeteringen behoeft.
Verbetertraject
Crises en incidenten zijn niet te plannen en kunnen ons vandaag of morgen overkomen. Daarom zijn nu al verbeteringen uit het rapport doorgevoerd, zoals het uitbreiden en trainen van de pool van de ondersteunende functionarissen van de verschillende teams en het oplossen van enkele geconstateerde technische mankementen. Daarnaast wordt met het project Informatiemanagement ingezet op het zogenoemde ‘netcentrisch werken’. Dit is de toekomstige manier van informatie uitwisselen tijdens de acute fase van een incident. Hierbij staat het verkrijgen van een actueel, totaal en gedeeld beeld van de situatie centraal. De VrZW wil een sterke en veilige regio zijn. Evaluaties als deze zijn daarin van groot belang. Immers, alleen door te leren kunnen wij ons verbeteren.
Het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad nam kennis van het rapport en neemt de aanbevelingen tot verbetering over. Wel vindt het college het belangrijk het informatiemanagement direct aan te pakken en niet te wachten op het gereedkomen van het netcentrisch werken. Een grote calamiteit kan ook morgen gebeuren. Ook ziet het college veel in de komst van een klein vast regionaal team.
Klik hier voor het COT-rapport: “GRIP 3 De Bloemkorf.
http://www.rbzw.nl/files/pdf/COT%20-%20Evaluatie%20GRIP%203%20De%20Bloemkorf%20-%20geanonimiseerd.pdf