Mooie discussies over de argumenten waarom een doorgegeven parkeerkaartje wel of niet geldig is.
Situatie is als volgt: volgens de gemeentewet moet je parkeergeld betalen als je op een betaald parkeerplaats wil gaan staan met je auto. Daarvoor moet je zelf dat parkeergeld betalen (of evt. iemand namens jou, die bijv. in je auto zit).
Als een parkeerkaartje door een ander is gekocht voor het parkeren van zijn auto, en er is nog tijd over op dat kaartje, dan is dat geen betaling voor of namens jou. Een 'tweedehands' parkeerkaartje is dus niet meer geldig voor een ander. Voor degenen die dat willen nagaan: zie
http://uitspraken.rechtspraak.nl/ en dan bijv. zoekterm AR5955
Tot zo ver officieel. Natuurlijk komt het veel voor dat kaartjes worden doorgegeven. En als die overgave niet wordt waargenomen door een parkeerwachter, dan ziet hij/zij een -nog- geldig kaartje achter de voorruit. Dan wordt geen bon opgelegd. Veel gemeenten gaan over op een systeem waarbij het kenteken van de auto moeten worden ingevoerd, die op het parkeerkaartje worden afgedrukt. Dat is niet alleen om het probleem van tweedehands kaartjes op te lossen, maar vooral omdat de controleurs dan het kenteken kunnen scannen, en gelijk duidelijk wordt of er voor die auto op dat moment betaald is of niet. Dat gaat veel sneller (ze kunnen dan langsrijden in plaats van achter elke voorruit te turen), en is dus voor iedereen veel goedkoper. Daarbij komt dat het probleem van onleesbare en onvindbare kaartjes en kaartjes die zijn weggewaaid toen de portier dichtsloeg (schijnt ook vaak voor te komen), met het scannen ook is verholpen, zonder problemen in de bewijslast achteraf.
Nog twee opmerkingen: als er door de parkeerder voldoende parkeergeld betaald is, kan er geen bon worden opgelegd. Dit geldt ook als iemand een parkeerkaartje in zijn zak heeft gestoken ipv achter de voorruit, of als het kaartje op de vloer van de auto waait/valt. Probleem is de bewijslast: je moet aantonen dat je zelf voor dat parkeren hebt betaald. Het is aan de gemeente of de rechter om te beoordelen of je dat achteraf nog voldoende aannemelijk kan maken. In veel gevallen zal de gemeente en de rechter kunnen twijfelen of jij dat kaartje wel werkelijk zelf hebt betaald. Zelfde probleem geldt als je achteraf een tweedehandskaartje krijgt, nadat er al een bon is opgelegd. Meestal vang je dan bot (en dat klopt want je hebt dan zelf niet genoeg en tijdig betaald.. En uiteraard maakt het niet uit of je degene, die jou het tweedehandskaartje heeft gegeven, daarvoor geld hebt betaald. Parkeerbelasting kan je alleen aan de gemeente betalen, en niet aan een willekeurige andere parkeerder.
Het klopt dus dat de gemeente kan optreden tegen degenen die een tweedehandskaartje in hun auto leggen. Wat volgens mij niet kan, is degene die een parkeerkaartje aan een ander geeft, verbaliseren. Ik zou echt niet weten welk verbod diegene overtreedt. Het enkele overhandigen van een gebruikt parkeerkaartje is niet verboden.