Belgische ambulances helpen regio
Tekort aan ziekenvervoer verlichten
Dinsdag 27 januari, Eindhoven- De regio gaat structureel Belgische ambulances inzetten om het tekort aan ziekenvervoer te verlichten. Ook de Medische Urgentie Groep (MUG) uit Lommel wordt voortaan vaker en makkelijker ingezet bij grote calamiteiten.
Op dit moment wordt de radioapparatuur van de Belgische en Nederlandse ziekenauto's daarvoor aangepast. Tot dusver werden de Belgen alleen in uiterste noodgevallen ingezet.
Dat zegt regionaal geneeskundig functionaris W. de Vrij. De regio komt overdag nog steeds structureel vier ambulances tekort. Die moeten er ondanks de Belgische hulp volgens De Vrij nog steeds komen. Het blijft vooralsnog onduidelijk of daar landelijk extra geld voor beschikbaar wordt gesteld. De geneeskundig functionaris vindt desondanks dat er 'net gedaan moet worden alsof er geen grenzen meer zijn'.
De onderhandelingen over de Nederlands/Belgische samenwerking, onder meer met de zorgverzekeraars, worden momenteel afgerond. De inzet van de Belgische hulpverleners wordt straks door de verzekeraars betaald. Die staan volgens De Vrij positief tegenover de plannen. Tot die tijd krijgt de regio geen rekening voor de Belgische diensten. Mede daarom wordt het traumateam momenteel hoogstens een keer per week opgeroepen.
De Tilburgse zorgverzekeraar CZ vindt het volgens een woordvoerder inderdaad geen probleem om Belgische ambulances te betalen. 'We weten dat de regionale ambulancevoorziening een aantal ritten wil uitbesteden. Als de kwaliteit gewaarborgd is, maakt het ons niet uit wie de dienst levert. Dat mag ook een Belgische maatschappij zijn'.
De ambulancedienst heeft nog niet besloten welke ritten ze straks gaat uitbesteden aan de Belgen. Op dit moment wordt een deel van de ambulanceritten tussen ziekenhuizen in de regio al uitgevoerd door een onafhankelijke internationale ambulancedienst. 'Wellicht zetten we daar ook Belgische ambulances voor in, maar het kan ook zijn dat we ze vragen bij spoedritten,' zegt De Vrij. De Belgen hebben volgens De Vrij ook wel eens behoefte aan Nederlandse hulp.
Meeluisteren
Om straks goed te kunnen samenwerken, worden de komende weken de radio's in de ziekenwagens aangepast. Daarna kunnen de verschillende ambulancediensten op elkaars kanalen meeluisteren. In de toekomst moeten alle hulpdiensten - dus ook politie en brandweer - in de grensregio's makkelijk met elkaar kunnen communiceren via het nieuwe digitale hulpnet C2000. Het systeem moet op 1 januari 2005 landelijk operationeel zijn, maar het is de vraag of dat gehaald wordt. De invoering loopt al achter op schema.
Artikel van dinsdag 27 januari 2004
Tekstbron: Eindhovens Dagblad
Hoe staan jullie daar tegen over?