Jim,
Even voor alle duidelijkheid. Alzheimer dementie is vooral een aandoening van de cognitieve functies. Deze kennis mag van een verpleegkundige in opleiding na zijn zijn verpleeghuisstage, als bekend worden verondersteld. Bij Alzheimer dementie wordt vooral het korte termijn geheugen aangetast. Dit heeft niets te maken met het bewustzijnsniveau. Zoals een verpleegkundige in opleiding hoort te weten wordt het bewustzijn vastgesteld aan de hand van een EMV score. Natuurlijk kan zo'n patiënt verward overkomen, maar dat wil nog niet zeggen dat zij ook verminderd aanspreekbaar is.
Dementie, het symptomencomplex van geleidelijke doch blijvende achteruitgang van de intellectuele functies, is een groot medisch, sociaal en economisch probleem dat aan het verergeren is nu de gemiddelde leeftijd van de bevolking steeds verder toeneemt. Het is soms moeilijk een onderscheid te maken tussen dementie en een toestand van verwardheid. In het algemeen is het echter zo, dat een verwardheidstoestand een acuut of subacuut begin heeft en een fluctuerend beloop. Vaak is verwardheid van (relatief) korte duur en dus is deze situatie omkeerbaar. Ook is in verschillende en wisselende mate sprake van desoriëntatie en agitatie.
Bij dementie daarentegen is er geen verandering van het bewustzijnsniveau en het beloop is veelal chronisch en progressief, hoewel het soms mogelijk is dat het dementeringsproces stilstaat. De globale cognitieve stoornissen bij dementie onderscheidt deze duidelijk van stoornissen die gekarakteriseerd worden door focale omschreven uitvalsverschijnselen van de hogere corticale functies.
Een verminderd aanspreekbare, dementerende mevrouw? Grapjas...
Jouw opmerking doet dus niet ter zake.
Expert.