Wij hebben wel rechten waarop wij ons kunnen baseren, het rvv.
Als wij het verkeer regelen staan we boven het rvv en mogen dat lijkt me ook wel uistralen.
Dat noem je geen rechten maar bevoegdheden.
Daarnaast staat niemand, ook geen verkeersregelaars, boven het RVV. Dat kan ook niet omdat in het RVV de bevoegdheden van de verkeersregelaars zijn vastgelegd en de plichten van bestuurders tegenover hen.
Een verkeersregelaar mag wel aanwijzingen geven die tegen de bepalingen van het RVV ingaan. Maar alleen om de doorstroom van het verkeer of de verkeersveiligheid te verbeteren. Wat verkeersregelaars dus doen is artikel 5 van de Wegenverkeerswet waarborgen.
Je kan hooguit aangifte doen bij de politie als burger van een overtreder op de RVV, echter de praktische kans op vervolging laat staan het serieus opnemen van de aangifte, is echter gering.
De kans dat er van een verkeersovertreding aangifte word opgenomen is nihil. Aangifte kan namelijk alleen gedaan worden van strafbare feiten. Dat zijn verkeersovertredingen niet. Verkeersovertreding zijn door de invoering van de WAHV (Wet Mulder) gedragingen (Mulderfeiten) geworden, en gedragingen kunnen alleen afgehandeld worden door toezichthouders die de gedraging zelf waargenomen hebben.