Hoi Peter & JVO,
Peter, het grootste deel van je verhaal is inhoudelijk correct. Alleen op de onderstaande zinsnede heb ik een aanvulling.
Alcohol en GHB zijn dus zeker gevaarljk omdat de werking onbekend is....
De werking van deze twee stoffen is wel degelijk bekend en dit heeft ons juist het inzicht gegeven
waarom deze combinatie zo gevaarlijk is. De werking en afbraak van alcohol in het lichaam is bekend. Alleen het exacte mechanisme van een GHB intoxicatie is niet helemaal opgehelderd. Het betreft vooral en farmacodynamische- en farmacokinetische interactie. In Jip en Janneke taal; Wat doet een stof met het lichaam en wat doet het lichaam met een stof. In ieder anesthesiologisch standaardwerk vind je hierover informatie, maar een simpele zoekopdracht via Google met als zoekterm "GHB en Alcohol" geeft ruim voldoende informatie en veel inzicht in het "hoe en waarom" de combinatie van deze stoffen zo gevaarlijk is.
Alcohol en ghb zijn compleet verschillend chemisch gezien, en zullen elkaar niet versterken...
Deze aanname is niet correct. Het feit dat deze twee stoffen chemisch gezien verschillen, wil nog niet zeggen dat deze twee stoffen elkaar niet zouden kunnen versterken. Beide stoffen worden namelijk afgebroken door de lever. Daarnaast grijpen beide stoffen aan in het Centraal Zenuwstelsel en hebben daar een min of meer een gelijk effect. Op die manier potentieren deze stoffen elkaar wel degelijk!
GHB is chemisch een aan GABA nauw verwante stof. De werking van deze twee stoffen in het lichaam is vrijwel identiek. Dat antagonist van de GABA receptor is Flumazenil. Je zou dus kunnen vermoeden dat een patiënt met GHB overdosis gebaad zou kunnen zijn bij Flumazenil. In dierexperimenteel onderzoek bleek deze hypothese niet juist.
Expert.