Wél voldoende ambulances bij rampenIn Nederland zijn te weinig ambulances om slachtoffers tijdens een ramp snel naar ziekenhuizen te kunnen vervoeren. Dat is één van de conclusies van het rapport van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (Inspectie OOV) dat gepubliceerd werd.
De Inspectie OOV concludeert verder onder andere dat de samenwerking tussen de regio’s tekortschiet en dat sommigen gebieden geen afspraken hebben met andere gebieden. “Onzin,” reageert Chris de Vogel, voorzitter van V&VN Ambulancezorg. “Wij hebben in Nederland een Landelijke Meldkamer Ambulancezorg in Driebergen. Die kan zorgen voor landelijke opschaling (capaciteitsvergroting van personeel en middelen) tijdens rampen. Bovendien bestaat er een landelijk convenant voor alle regio’s, die handvatten biedt om uniform op te schalen. Het is aan de regio's om hier gebruik van te maken. De Inspectie doelt op het feit dat er 25 zwaargewonden slachtoffers direct geholpen moeten kunnen worden. De meeste regio's kunnen 20 patiënten meteen helpen. Dat ligt aan de behandelcapaciteit van de ziekenhuizen, niet aan de ambulancediensten.”
Zwakke schakel
Tijdens eerdere rampen is volgens De Vogel gebleken dat er meer dan voldoende ambulances beschikbaar waren. “Bij de rampen zoals in Enschede, Volendam, maar ook bij de vliegtuigramp afgelopen februari, waren er meer dan voldoende personeel en ambulances op de plaats beschikbaar. Eerder teveel dan te weinig. Wat er wel voor verbetering vatbaar is, is de communicatie. Dat blijft de zwakke schakel. We werken er dan ook hard aan om juist dat te verbeteren. Dat doen we door goede draaiboeken te maken en de communicatiemiddelen te verbeteren.”
Bijzonder goed opgeleid
De oorzaak van de kritiek van de Inspectie van OOV is te verklaren door de versnippering van de hulpdiensten in Nederland zegt De Vogel. “De politie, brandweer en Geneeskundige Hulpdiensten bij Ongevallen en rampen (GHOR) vallen onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ambulancezorg valt onder Volksgezondheid Welzijn en Sport. Ambulancehulpverleners verlenen goede zorg; dat zijn professionals die bijzonder goed opgeleid zijn. Het gebeurt zelfs dat ambulancemedewerkers zichzelf spontaan aanmelden tijdens een ramp. Dat is één van de kenmerken van de beroepsgroep.”
www.zorgkrant.nl