Zet de code 920 maar alvast in je toestel! 3hj
http://www.spmm.nl/spmm/home/Nieuw systeem burgeralarmering volgend jaar van start
Implementatie cell broadcast in volle gang
26/04/10 - Begin februari gaf het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het definitieve groene licht voor de implementatie van cell broadcast. Verrassend is dat besluit niet, want het systeem biedt belangrijke voordelen. Anders dan het aloude sirenesysteem (dat gewoon blijft bestaan) biedt cell broadcast de mogelijkheid om in geval van een ramp of crisissituatie te communiceren wat er aan de hand is en wat burgers direct moeten doen. Bovendien wordt met deze techniek (waarbij wordt gewerkt met tekst en pictogrammen) een groter deel van de bevolking bereikt, waaronder ook doven en slechtzienden. Voor het verzenden van deze berichten zijn geen mobiele nummers nodig: iedereen die zich binnen het bereik van een bepaalde GSM-zendmast bevindt, ontvangt het bericht. Dat wil zeggen: mits de telefoon aan staat en deze is ingesteld op het ontvangen van cell broadcast-berichten.
Implementatie
Het ministerie besteedt de implementatie uit de aan de beheerorganisatie Logius (het voormalige GBO.Overheid). Het blijft wel verantwoordelijk voor de besluitvorming. De service komt beschikbaar voor alle 25 meldkamers van de veiligheidsregio’s en voor nog vast te stellen landelijke meldkamers. Het is belangrijk dat er tussen de meldkamers en de gemeenten goede afspraken komen over het versturen van cell broadcast-berichten. Er komen twee soorten berichten: alarmberichten en informatieve berichten. De alarmberichten zijn standaard teksten die we opslaan in een databank. Deze alarmberichten zijn bestemd voor acute situaties waarbij de burger onmiddellijk moet worden gealarmeerd. De informatieve teksten worden op het moment zelf gemaakt. Dit kan in situaties waarbij er iets meer tijd is om een duidelijk bericht op te stellen. Alle berichten worden verstuurd over de netwerken van de drie telecomproviders KPN, T-Mobile en Vodafone. Als tussenschakel tussen de meldkamers en de providers wordt een broker gecontracteerd. Deze verwerkt alle berichten en levert ze op de juiste wijze aan bij de operators.
Uitdaging
Een cell broadcast-bericht kan alleen worden ontvangen door mobiele telefoons die op het juiste kanaal zijn afgestemd. Sommige telefoons zijn al standaard geactiveerd voor het ontvangen van cell broadcast-berichten, andere nog niet. Daarom komt er waarschijnlijk in het voorjaar van 2011 een publiekscampagne waarin burgers wordt uitgelegd hoe ze hun mobiele telefoons moeten instellen. Verder worden burgers uitgebreid ge?nformeerd over de komst en werking van NL-Alert. Op termijn moeten alle nieuwe mobiele telefoons standaard al goed zijn afgesteld. Daarover zijn we momenteel vol in onderhandeling met betrokken partijen.
Europese samenwerking
Nederland is in Europa voortrekker en het eerste land dat cell broadcast gaat invoeren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat andere Europese landen volgen. Met dat doel is anderhalf jaar geleden een EU-werkgroep gestart met het uitwisselen van kennis en ervaring. Dit begint zijn vruchten af te werpen. In Zweden en het Verenigd Koninkrijk staan projecten voor invoering van het systeem op stapel. In onder meer Duitsland, Frankrijk en Polen worden binnenkort haalbaarheidstudies afgerond. Europese implementatie is belangrijk, want zorg voor veiligheid houdt niet op bij de
grens. Hoe meer landen ermee werken, hoe effectiever de cell broadcast-techniek kan worden ingezet. De implementatie van cell broadcast als systeem voor burgeralarmering en crisiscommunicatie is in volle gang. Volgens planning komt deze nieuwe dienst rond de jaarwisseling van 2011 beschikbaar in heel Nederland. Vanaf dat moment kan iedere burger via zijn gsm alarmberichten ontvangen, mits de telefoon juist is afgesteld. De dienst krijgt de naam NL-Alert. Andere Europese landen zullen volgen, zo is de bedoeling.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Magazine Nationale Veiligheid
http://www.risicoencrisis.nl/index.cfm/t/NL_Alert_van_start/vid/39DBDF7C-1438-5103-71E27EAB8E12AA63/p/index.html?WT.mc_id=nb26-04nl-alert Meer uitleg over wat cell-broadcast inhoud en hoe het werkt:
http://www.cb-diensten.nl/cbdiensten/about/