Zoeken in IJssel levert niets op.Deventer.
De zoektocht naar de vermiste 19 jarige Deventernaar die zaterdagavond vanaf de spoorbrug in de IJssel is gesprongen is gistermiddag gestopt. De rivierpolitie en Rijkswaterstaat hebben gisteren de hele dag in de nabijheid van de brug met sonarapparatuur gezocht naar het lichaam van de 19 jarige. Dat heeft niets opgeleverd. Vandaag gaan zij verder met dreggen over een groter gebied.
Met enige regelmaat springen mensen van de spoorbrug de IJssel in, ofschoon het verboden is. Waarom het nu fout is gegaan blijft gissen. De belangrijkste getuige van het ongeval, een vriend van de vermiste man, heeft hem niet meer boven water zien komen. De getuige zat langs het water en had er goed zicht op. Het gebeurde zo´n 15 tot 20 meter van de oever. Mogelijk kon de brugspringer niet meer naar boven komen vanwege de stroming. Het water in de IJssel staat vrij hoog en de stroming is sterk. Bij de pijlers van de brug kunnen ook gevaarlijke tegenstromingen ontstaan.
Zoeken in donker water is haast onmogelijk.Een andere mogelijkheid is dat de onfortuinlijke duiker door de klap met het water direct buiten bewustzijn is geraakt. Hij kwam van een hoogte van 10 meter op het water terecht. Als je verkeerd neer komt is het wateroppervlak te vergelijken met een betonnen vloer, zegt politiewoordvoerder Wim Dierkx. We weten bovendien niet of hij een goed zwemmer was.
De vraag of omstanders hadden kunnen helpen moet als negatief worden beantwoord. De Deventernaar is niet meer boven water gekomen en daarom was het onmogelijk hem te vinden. Het water is daar vier tot vijf meter diep. Het water is daar donker. Je ziet niets, waar moet je dan zoeken? De duikers voelen ook meer dan ze zien. Dat maakt het zoeken erg lastig. Daarom is ook een politie helicopter ingezet, vanuit de lucht is alles te zien wat boven het water uitsteekt of er net onder.
Zaterdagavond kort voor acht uur zijn het slachtoffer en een vriend vanuit het centrum naar de IJssel gekomen. Daar zei de 19 jarige dat hij in de IJssel wilde springen. Zijn vriend ging aan de oever zitten en zag hoe de man sprong en niet meer boven kwam. Hij waarschuwde de politie. De rivierpolitie was snel ter plaatse omdat het schip vlakbij lag, ook agenten op waterscooters kwamen snel in actie. De reddingactie van brandweerduikers werd zaterdagavond gevolgd door een menigte langs de kant van de IJssel. De zoektocht werd gestaakt bij het invallen van de duisternis en gisteren weer hervat. De scheepvaart is enige tijd stilgelegd. De politie hield juist zaterdag uitgebreide controles langs de IJssel op het scheepvaart verkeer en zwemmers. En om op te treden tegen het brugspringen, wat geregeld voorkomt. Ook zwemmen in de rivier is verboden. Er werden boetes uitgedeeld wegens te hard varen en dronkenschap.
Zie
www.destentor.nl voor actuele ontwikkelingen.
Bron de Stentor maandag 6 juli 2009