Dit leek me het meest passende topic, omdat bij de tekortkomingen en conclusies van dit onderzoek ICT en de gebruikers veelvuldig terug komen.
Let wel op het tijdstip van het onderzoek!
De Inspectie Veiligheid en Justitie heeft een onderzoek uitgevoerd naar de betrouwbaarheid van een aantal relevante brongegevens van de politie. Informatie is een belangrijke grondstof van het politiewerk en goede politiecijfers zijn dan ook belangrijk voor het functioneren van de politie. Dit onderzoek vond plaats eind 2012, nog ten tijde van het oude politiebestel met 26 zelfstandige politiekorpsen. De Inspectie VenJ heeft met dit onderzoek de oorzaken van tekortkomingen van betrouwbaarheid van een aantal belangrijke politiecijfers in beeld gebracht.
Het rapport is
hier te downloaden
Uit de samenvatting van de conclusies in het rapport zelf:
De Inspectie VenJ concludeert op basis van haar onderzoek dat de betrouwbaarheid van een aantal belangrijke politiegegevens voldoende is. Aan de andere kant blijkt dat de betrouwbaarheid van een aantal andere matig dan wel onvoldoende is. Naast de al bekende oorzaak van onbetrouwbaarheid van politiegegevens (computersystemen zijn in bepaalde gevallen gebruiksonvriendelijk, inflexibel en niet op elkaar aangesloten), stelt de Inspectie vast dat er andere oorzaken zijn voor die onbetrouwbaarheid. Deze hebben te maken met procedures (geen landelijk uniforme definities en werkwijzen, onvoldoende sturing en controle et cetera) en met het gedrag van politiemensen zelf (onvoldoende kennis en niet nakomen van werkinstructies). Dat maakt dat verbeteringen in de betrouwbaarheid niet alleen gerealiseerd kunnen worden door verbeteringen van de systemen, maar dat ook nadrukkelijk moet worden geďnvesteerd in landelijk uniforme procedures en in gebruik door en kennis van politiemedewerkers. En – de Inspectie heeft hier bij eerdere onderzoeken al meermalen op gewezen – dat afspraken die hierover de afgelopen jaren zijn gemaakt, daadwerkelijk worden nagekomen.
Betrouwbaarheid: voldoende
Uit de bevindingen van het onderzoek blijkt dat een aantal belangrijke brongegevens voldoende betrouwbaar is en kan worden gebruikt in het kader van het toezicht op de politie. Het gaat onder meer om:
- het aantal aangiften van misdrijven
- het aantal prio1- en prio2-meldingen en incidenten
- 7het aantal verkeersbekeuringen.
Betrouwbaarheid: matig
Voorts concludeert de Inspectie dat de betrouwbaarheid van de beschikbare cijfers over een aantal brongegevens matig is. Of en in hoeverre deze gegevens gebruikt kunnen worden is afhankelijk van de aard en de omvang van de fout, de context en het doel van het gebruik. De belangrijkste brongegevens waar het hier om gaat zijn:
- Aantal aan het Openbaar Ministerie overgedragen verdachten.
- De reactietijden bij Noodhulp.
- Aantallen bijzondere categorieën delicten.
Betrouwbaarheid: onvoldoende
Bovendien concludeert de Inspectie dat van enkele belangrijke gegevens de betrouwbaarheid als onvoldoende wordt gekwalificeerd en deze derhalve niet kunnen worden gebruikt. Het gaat om:
- Ophelderingspercentages
- Geseponeerde zaken.
- Aantallen meldingen en incidenten.
Minister Opstelten heeft ook een reactie gegeven, die
hier te downloaden is.
Samenvattend: We hebben nu de Nationale Politie en daarbij maken we vorderingen om knelpunten op te lossen.....