Waarom zouden we dan preventief ook niet van iederéén het DNA afnemen... O... dat hebben ze al van de hielprik van kinderen...
http://www.nieuwsbank.nl/inp/2000/08/0823B044.htm Waarom zou je daar geen DNA bank van gaan aanleggen?
Ik vind persoonlijk dat of ze moeten de discussie aangaan dat ze alles van me willen weten of ze moeten het alleen gebruiken voor het doel waarvoor het wordt afgenomen. Nu probeert men via het paspoort een landelijke vingerafdruk database aan te leggen. Wat zou je doen als ze met het voorstel aan de deur komen voor je afdrukken voor een database?
http://www.destentor.nl/algemeen/binnenland/5243465/Opslag-vingerafdruk-onder-vuur.eceOpslag vingerafdruk onder vuur
Door Sandra Donker en Laurens Kok. zondag 12 juli 2009 | 17:08 | Laatst bijgewerkt op: zondag 12 juli 2009 | 21:27
DEN HAAG (GPD) – Juristen en burgerrechtenorganisaties komen in het geweer tegen de opslag van de vingerafdrukken van alle Nederlanders in een landelijke database. Zij vinden dat de regeling de mensenrechten en regels op gebied van privacywetgeving overtreedt.
Vanaf 21 september wordt van iedereen die een nieuw paspoort aanvraagt, vingerafdrukken afgenomen. Deze lichaamskenmerken komen in de pas te staan, en worden daarnaast ook opgeslagen in een databank. De officier van justitie kan bij opsporingsonderzoeken gebruik maken van deze gegevens.
Dinsdag en woensdag buigt het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties in Genève zich over de vraag of deze regeling in strijd is met de mensenrechten. Het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) heeft het onderwerp op de agenda gezet.
Het VN-comité toetst iedere vijf jaar of Nederland zich wel houdt aan het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten (IVBPR). Een berisping door het VN-comité zou een zeer gevoelige internationale tik op de vingers zijn, zeker omdat Nederland ambities heeft om de juridische hoofdstad van de wereld te worden. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie is zelf aanwezig tijdens de zitting in Genève.
‘Het opslaan van de vingerafdrukken van alle Nederlanders ten behoeve van strafonderzoeken gaat veel te ver’, zegt vicevoorzitter van het NJCM Caroline Forder. ‘De wet is niet alleen in strijd met de privacywetgeving, het risico van diefstal van deze gegevens door onbevoegden is ook veel te groot.’
Twee andere burgerrechtenorganisaties, Vrijbits en Privacy First, willen een klacht tegen de Nederlandse Staat indienen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Volgens deze partijen heeft de overheid ‘een grens overschreden’, aldus Miek Wijnberg van Vrijbit. Tot nog toe kon de overheid deze lichaamskenmerken alleen laten afnemen bij mensen die verdacht werden van een misdrijf.
Het parlement heeft onlangs ingestemd met de wet, die deels het gevolg is van Europese wetgeving. EU-landen hebben ingestemd met de verplichte vingerafdruk in de pas. De Nederlandse regering heeft daarnaast zelf besloten deze gegevens in een landelijke databank op te slaan ten behoeve van opsporing.