Tjah, als je het zo bekijkt dan heb ik daar weinig meer aan toe te voegen.
Maar goed om toch nog even de discussie op gang te houden hetvolgende:
Volgens de nieuwe beschouwingen zou je als duikploegleider een Taak Risico Analyse moeten maken bij iedere inzet. Oftewel, wat zijn de gevaren, kunnen we die oplossen en hoe gaan we de inzet aanpakken?
In dit geval is het duidelijk dat de brandweer het slachtoffer uit het water moet halen......logisch of niet? Aan wal zetten we een arrestatie eenheid in en op het water in verzwarende omstandigheden sturen we een een duikteam. Logge uitrustig, weinig mobiel, en een slachtoffer wat geen zin in hulp heeft.
Slachtoffer onderwater, geen probleem, die zal weinig meer uithalen. In dit geval is het iets anders en zul je dus het risico moeten proberen te verkleinen. De kans dat er iets onverwachts gebeurt is in zo'n situatie vrij groot. Een duiker is geen politie agent en bevrijdingstechnieken zijn leuk maar masker af is het recht van de sterkste........
Kortom, de uitspraak : "zijn zeg maar de risico's van het vak, en daar is flink op getraind" vind ik een beetje kort door de bocht.
Het klinkt idd een beetje kort door de bocht, maar dit is toch de werkelijkheid. Op het moment dat een slachtoffer in het water
ligt is hij wel op ons terrein! En ja als hij je masker aftrekt is dat vervelend maar dat belemmerd je niet in het redden van het slachtoffer.
En wij hebben als groot voordeel dat we (in het geval van een oppervlakte redding) niet kunnen zinken.
Als je een heel agressief slachtoffer hebt, laat je hem je hand pakken en voordat hij weet wat er gebeurd ligt ie op z'n rug en kunnen we terug.
Dit zijn dingen waar veel opgetraind wordt door ons, en het risco wat daaraan verbonden is is daarom redelijk laag.