EHV bij kinderen

Auteur Topic: EHV bij kinderen  (gelezen 8607 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Jeannette

  • Gast
Reactie #10 Gepost op: 13 februari 2004, 23:03:52
Hoi Jos,

Op de site van het Oranje kruis staat onder "info voor insiders" het een en ander hier over geschreven. Het lesboek is geschreven op een cursus van 3 dagdelen, ervan uitgaande dat de cursisten het "basis EH" diploma in zijn zak heeft. Als je dezelfde cursus geeft aan mensen die geen voorkennis hebben zal je er waarschijnlijk wat meer tijd voor moeten uittrekken.
Detail is wel dat als je de cursisten een erkend module certificaat wil geven de lessen gegeven moeten worden door een docent die kinder verpleegkundige is of iemand anders die bevoegd is tot het geven van kinderreanimatie.
Aan bijscholingscursussen voor BLS docenten wordt gewerkt, maar is helaas nog niet voorhanden.

succes :)


EHBO-er

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,554
  • Ik denk dat ik denk
Reactie #11 Gepost op: 14 februari 2004, 13:54:08
Zonder afbreuk te willen doen aan de kwaliteiten van een kinderverpleegkundige, vind ik het ook hier iets te kort door de bocht dat je kinderverpleegkundige c.q. kinder bls zou moeten hebben om EH bij kinderen te kunnen geven.

Ik zou eerder verwachten dat relevante ervaring met de EH aan kinderen, gecombineerd met relevante achtergrondkennis en didactische vaardigheden bepalend zouden moeten zijn.

Ook op dit gebied legt het OK de lat op een totaal andere plaats dan in de omringende landen gebeurd.

Leg de kriteria, om BLS/AED instructie te mogen geven, die de NRR en de ERC hanteren maar een naast elkaar.
Ik vind de eisen van de ERC ook erg mager, maar de waarheid ligt zoals gewoonlijk weer in het midden.

Misschien wordt het tijd dat de kaderinstructeurs een seizoen lang precies datgene gaan doen wat volgens de regelementen hun taken zijn.

De arts docent assisteren bij het praktische gedeelte van de les en geen arts-docent dan ook geen les die avond want dat zou inhouden dat de kader zelfstandig les zou gaan geven en dat mag hij niet.

Het zal wel bij een idee blijven omdat te veel kaderinstructeurs dan het gevoel hebben dat zij hun groepen in de steek laten....


Jos Kaldenhoven

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 313
  • How can I help you?
    • Jos Kaldenhoven fotografie
Reactie #12 Gepost op: 14 februari 2004, 14:08:08
EHBO-er,
Zoals je wellicht op de site hebt gelezen is het Oranje Kruis er nog niet uit waar de kaderinstructeur aan moet voldoen om EHBO bij kinderen te kunnen geven.
Zoals je ook weet wil men in Nederland een diploma zien als bewijs dat je iets kunt.... Niet altijd terecht, maar goed.
De BLS zoals die bij EHBO-verenigingen wordt gegeven besteedt weinig aandacht aan de kinderreanimatie. Voor veel verenigingen is zelfs het aanschaffen van een baby- en juniorpop al te begrotelijk.....
Een kinderverpleegkundige is bij uitstek geschikt om les te geven in EHBO bij kinderen op het gebied van de ontwikkeling van het (opgroeiende) kind, de lichamelijke "afwijkingen"  t.o.v. volwassenen en de specifieke aandachtspunten bij eerste hulp. En inderdaad, ook de reanimatie vanuit het praktisch oogpunt van haar/zijn opleiding.
De kinderverpleegkundige ziet ook beter dan een EHV-er waar er op zijn tijd afgeweken moet worden van de standaard benadering van een ongevalsslachtoffer.
Dit overbrengen is ook voor een kinderverpleegkundige "gesneden koek"  gezien de voorlichtende taak die de verpleegkundige heeft in haar/zijn functieomschrijving. Als laatste: ik vind dat de kinderverpleegkundige gecombineerd met een EHV-diploma bij uitstek geschikt is om EHV bij kinderen te geven!
En wie dan de kaderinstructeurs zou moeten opleiden om hetzelfde te kunnen: de bovengenoemde kinderverpleegkundige met een kaderaantekening.

Kun je voorbeelden geven waar in omringende landen een instructeur EHV bij kinderen aan moet voldoen. Ik ken die voorwaarden niet.


EHBO-er

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,554
  • Ik denk dat ik denk
Reactie #13 Gepost op: 14 februari 2004, 14:41:27
Voor mijn duidelijkheid, wat is het werkveld van de kinderverpleegkundige waar jij het over hebt ?
de wijkverpleegkundige die de reguliere onderzoeken van kinderen uitvoert
De kinderverpleegkundige op de kinderafdeling in het ziekenhuis
de SEH verpleegkundige met specialisatie kinderen
De AVK met specialisatie kinderen

En dat zelfde geld ook voor de EHV.
Ik denk dat een EHV die al jaren in pretparken werkt
een heel ander verhaal is dan EHV die zo nu en dan dienst loopt bij het senioren tournooi klaverjassen.

Om op je vraag terug te komen, ik ben vroeger op internet wezen rondneuzen naar dat soort gegevens. En heb ze uiteindelijk ook gevonden. Ik moet weer gaan zoeken. Maar als je kijkt op de sites van de DAN en andere amerikaanse opleidingen, dan worden daar eisen gesteld aan je aantoonbare relevante kwaliteiten en niet aan het bezitten van een HBO V diploma.

Tenslotte schiet je met je laatste opmerking in de roos.

Kaderinstructeurs moeten worden bijgeschoold door specialisten, zoals de kinderverpleegkundige, de kinderpsycholoog, de AVK en noem ze maar op.
Door hun kwaliteit op die manier te verbeteren bereik je het doel waar het omgaat. Ik vind het van de zotte dat er op rayon bijeenkomsten de zoveelste keer een les verbandleer aan elkaar gegeven moet worden en dat de "collega's"dan de cursisten spelen.

Zodra iemand de engelse EH boeken in het nederlands vertaald, dan vrees ik voor Eerste Hulp Dichtbij dat de omzet van hun boeken en bijscholingscursussen aanzienlijk zal afnemen.


Jos Kaldenhoven

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 313
  • How can I help you?
    • Jos Kaldenhoven fotografie
Reactie #14 Gepost op: 14 februari 2004, 14:51:43
EHBO-er,

Er bestaat maar 1 soort kinderverpleegkundige: dat is zij of hij die de specialistische vervolgopleiding kinderverpleegkunde heeft gevolgd..... Deze werken vooral in ziekenhuizen.
De wijkverpleegkundige heeft de specialistie Ouder- en Kindzorg gevolgd (gericht op het gezonde kind). de SEH verpleegkundige heeft de SEH-opleiding gedaan, waarin bar weinig aandacht wordt besteed aan kinderen....
De afkorting AVK ken ik niet....

De EHV die al jaren in pretparken werkt heeft meer ervaring met kinderen. Is daardoor nog niet een geschikte instructeur....

De kinderpsycholoog heeft voor mij geen rol in het bijscholingstraject, wellicht een orthopedagoog, maar ook daar twijfel ik aan. Een  kinderverpleegkundige kan voor de EHV-lessen de nodige informatie meer dan voldoende overbrengen.

Bij de rayonbijeenkomsten worden inderdaad avonden gehouden waar ik niks mee kan....
 
En inderdaad; mijn ervaring is dat EHV-ers een "eigen taal"  spreken, gebaseerd op de 5 aandachtspunten. Een instructeur zal deze taal dan ook moeten spreken....
De kaderinstructeur/kinderverpleegkundige, dus.


EHBO-er

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,554
  • Ik denk dat ik denk
Reactie #15 Gepost op: 14 februari 2004, 17:07:51
jos,

De ziekenhuis situatie is niet te vergelijken met de acute situaties buiten het ziekenhuis.

Daar naast werkt de verpleegkundige protocolair op aanwijzing van de behandeld arts.
Ik heb een goede OK verpleegkundige met haar handen in het haar zien staan, toen zij tijdens een avondoefening (donker en op een ongelukkige plaats)met de EHBO tas onder de arm een slachtoffer mocht gaan helpen. Haar reactie na afloop was dat het te veel gevraagd is van EHBO'ers te verwachten dat ze onder dergelijke omstandigheden adequate hulp bieden, om vervolgens vast te stellen dat ze het op de een of andere manier toch wisten te klaren.

De wijkverpeegkundige ziet naast gezonde ook kinderen die ten onrechte niet in het hulpverleningsciruit terecht zijn gekomen. Deel van haar of zijn taak is het opsporen van deze groep kinderen. Denk aan vormen van kindermishandeling, maar ook aan ouders die het probleem van hun kind ontkennen.

De mensen van de SEH en de ambulanceverpleegkundige (=AVK) hebben misschien binnen hun opleiding bar weinig gedaan aan dit onderwerp, op straat of op de SEH wordt daar niet naar gevraagd. En ik geloof niet dat de AVK de GMC vraagt om een gespecialiseerde AVK ter plaatse te sturen. Het MMT is ook geen oplossing want die zijn vermoedelijk ook niet goed opgeleid.

Ik heb veel met kinderen gewerkt en ben tot de conclusie gekomen dat 80% van het werk psychologie is en 20% verbandleer en andere EHBO technieken.
Hoe een kind reageert op ongevalssituaties is in mijn ogen deel van zijn vakgebied.

Een orthopedagoog houdt zich naar mijn weten voornamenlijk bezig met kinderen met leer- en opvoedingsproblemen, niet met de hulp aan een slachtoffertje direct na een ongeval.

Het is een wijdverbreid misverstand dat je kunt leren lesgeven. Je kunt alleen een reeds aanwezige vaardigheid verder ontwikkelen. Het gaat niet primair om de kennis van het vak, maar hoe je de relevante stukken daarvan kunt overdragen op anderen.
Maar met dezelfde dictatische kwaliteiten, geef ik toch de voorkeur voor de EHV (in dit geval tevens kaderinstructeur) uit het pretpark.

En wat doe je aan de"avonden "waar je ook niets mee kan" ?

Hij moet hem niet alleen kunnen spreken, hij moet hem ook begrijpen. Ik heb in het verleden veel lessen gegeven over de voor en achterkant van het OK boekje.
En ik heb daarbij vast moeten stellen dat dit meestal niet het geval is.
In werkelijkheid zijn de vijf punten vanzelfsprekende begrippen, die iedereen kent en zegt te begrijpen, totdat je vraagt uit te leggen waar je op let bij punt 1. wat gerustellen is, wat deskundige hulp is.
Want meestal noemen ze allerlei voorbeelden, maar hoogst zelden geven ze de definitie van zo'n begrip.
En ook hier geldt dat een koe vier poten heeft, maar een dier met vier poten zeker geen koe hoeft  te zijn.

Blijft nog een vraag, waarom geldt jouw verhaal niet voor volwassenen?

Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de kaderinstructeur die lessen op dezelfe gronden niet kan geven bij gebrek aan achtergrondkennis en kunde ?

En als ik de helft van de diverse nieuwsgroepen mag geloven, dan vallen er bijvoorbeeld ook een heleboel huisartsen af....


Jos Kaldenhoven

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 313
  • How can I help you?
    • Jos Kaldenhoven fotografie
Reactie #16 Gepost op: 14 februari 2004, 17:27:32
EHBO-er,

De verpleegkundige werkt absoluut niet protocollair op aanwijzen van de arts. Dat is een heel ouderwetse opvatting van het beroep verpleegkundige! De kinderverpleegkundige kan als geen ander omgaan met kinderen in angstige, bedreigende en/of onbekende situaties, net als bij ongevallen.
Een wijkverpleegkundige ziet kinderen met meestal geestelijke problemen of tgekortkomingen in de opvoeding. Ook inderdaad gevallen van mogelijke kindermishandeling. Ook op dez e gebieden is de kinderverpleegkundige qua opleiding deskundig!

Waar het in deze discussie om gaat is wie er geschikt is om een cursus EHV bij kinderen te geven. Ik blijf erbij dat dit de kinderverpleegkundige is met een EHBO-diploma. Een EHV uit het pretpark (ook al is het een kaderinstructeur) heeft wellicht praktisch inzicht, maar de theoretische achtergrond zal toch ook aanwezig moeten zijn.
De kaderinstructeur heeft tijdens de opleiding deze zaken aangereikt gekregen rondom de volwassene, maar niet over het kind in de diverse ontwikkelingsfases. De kaderinstructeur heeft ook een examen afgelegd waarbij de theoretische kennis over de volwassene is getoetst. Niet met betrekking tot kinderen!

Je verhaal rondom de vijf punten is steekhoudend.

Ik denk wel dat we beiden tot de conclusie komen dat niet elke kaderinstructeur zomaar les kan geven over EHB aan kinderen. We verschillen alleen van mening wie daar het meest geschikt voor is. Toch?!


EHBO-er

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,554
  • Ik denk dat ik denk
Reactie #17 Gepost op: 14 februari 2004, 18:04:52
We verschillen van mening over de vraag welke kennis, kunde en inzicht feitelijk nodig is om de doelstelling van de opleiding te bereiken. Dat geldt niet alleen voor de
EH aan kinderen, maar geldt voor elke module.

Als ik het boekje EH bij kinderen bekijk, mis ik een geweldig belangrijk onderdeel, namelijk omgaan met angstige kinderen en het geruststellen daarvan.
Als ik terug denk aan mijn eigen opleiding tot kaderinstructeur, dan mis ik daar precies hetzelfde, maar dan voor volwassenen.

Moet ik wel de kennis en ervaring van de kinderverpleegkundige hebben, of moet ik in in de kaderbijscholingen die delen daarvan aangereikt krijgen om dat hiaat in inzicht en kennis op te vullen.

Als dat niet kan, dan moet je tegelijkertijd vaststellen dat de rendement bij de cursisten, die veel minder gemotiveerd zijn dan de gemiddelde kaderinstructeur, ook bedroevend zal moeten zijn.

Tenslotte heb je nu al kaderinstructeurs met allerlei specialisaties, jammer dat die mensen die kennis en ervaring niet mogen uitdragen omdat ze voor een ander beroep gekozen hebben.

En waar leidt de huidige visie heen ?

Deze vicieuze circel zou er als volgt uit kunnen zien.
Als je lesgeeft als hobby, dan wordt een geweldigde drempel opgeworpen door de vooropleidingseisen en de kosten die alle boeken, bijscholingen e.d. met zich meebrengen.
Dit zal tot gevolg hebben dat de (kader)instructeurs hun tarieven daarop aanpassen.
Daardoor de verenigingen hun contributies moeten verhogen (dat riep J. van Linge een tijd geleden in een van de Reddingswezen uitgaves.)
Dat leidt tot terugloop van de toch al schaarse vrijwilligers.
Organisaties van aktiviteiten, met de toenemende arbo eisen, moeten af gaan zien van niet commerciele aktiviteiten, omdat ze steeds meer een beroep moeten doen op commerciele bedrijven die daar een behoorlijk bedrag voor willen zien.
Dat leidt tot terugloop van inzetten en tot de nekslag van de toch al doodbloedende EHBO verenigingen.
Tenslotte is de vijver te klein, de rendementen te laag, zodat ook het ene na de andere hulpverleningsbedrijfje hun aktiviteiten staakt.

Tegen die tijd zitten we 2012 en is het weer eens tijd om de staatscommisie in het leven te roepen. Het zou mooi zijn dat ze precies na 100 jaar hun advies gaan uitbrengen aan Prinses Maxima als aangetouwde nazaat van Prins Hendrik.


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #18 Gepost op: 15 februari 2004, 08:50:04
EHBO-er, het lijkt er een beetje op dat je een persoonlijke kruistocht aan het voeren bent voor het omscholen van EHV-ers die in kinderpretparken werken tot zgn. ''kinderEHBO-instructeurs. Wat wil je nou precies bereiken? Een kaderinstructeur die een bijscholing kinder-ehbo heeft gevolgd kan volgens  mij best in staat zijn om basale kinderEHBO-instructie voor ehv-ers te geven. Aan BLS en ALS bij kinderen wordt reeds aandacht besteed bij de opleiding tot SEH en Ambulance verpleegkundige.

Voor wat betreft het omgaan met angstige kinderen en kinderen die eerste hulp nodig hebben geldt volgens mij nog altijd het gezonde boerenverstand; van ouders verwachten we immers ook niet dat ze eerst een geheel opleidingstraject van ''hoe wordt ik een ouder" volgen! En anders kun je gewoon nog altijd een boek lezen over de ontwikkelingspscyhologie mbt kinderen.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


EHBO-er

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,554
  • Ik denk dat ik denk
Reactie #19 Gepost op: 15 februari 2004, 09:43:31
Wat jou betreft niet veel meer, we zitten duidelijk op een lijn.
Ik heb gesteld dat een kaderinstructeur, die als hulpverlener jarenlange ervaring heeft opgedaan met de EH aan kinderen, de cursus EH bij kinderen zonder probleem kan geven. Zeker als hij daarnaast bijscholingen op het gebied van de kinder EHBO gevolgd heeft.