Er wordt vanuit gegaan dat HD haspels 90m zijn en dat je in een woning een binnenaanval moet doen met 20m HD. Heb je buiten nog 70m over en zo ver mag de TS dus van de voordeur af staan. Dus binnen 70m van een woning moet een brandkraan liggen. Daarmee mogen brandkranen dus 140 meter van elkaar afleggen in tegenstelling tot de 80m van vroeger. Vraag de preparatist of preventist van je korps maar na.
Ik denk dat jij eens met de preperatist of preventist moet gaan praten...
Als je met 140 meter akkoord bent gegaan in stedelijk gebied dan heb je je laten piepelen door de drinkwatermaatschappij... Of de beleidsmakers bij de brandweer hebben zitten slapen
Handleiding bluswatervoorziening en bereikbaarheid
Handleiding van NVBR1. Beschikbaarheid primaire bluswatervoorziening
Een primaire bluswatervoorziening is een bluswatervoorziening die:
* de mogelijkheid biedt om middels een verbinding met de bluswatervoorziening,
binnen drie minuten na aankomst, een tankautospuit van bluswater te voorzien;
* na aansluiting direct en onafgebroken voldoende water uit de bluswatervoorziening kan leveren.
1.1 Aard
De primaire bluswatervoorziening wordt gevormd door de brandkranen die op het drinkwaterleidingnet geplaatst zijn, dan wel andere voorzieningen. In de meeste gevallen zijn dit bovengrondse of ondergrondse brandkranen, soms ook brandkranen aangesloten op een geboorde put of andere bron, waarbij een pomp zorgt voor de gewenste stijgdruk.
Een primaire bluswatervoorziening moet voorzien in voldoende waterlevering die te allen tijde direct opvraagbaar is. De kwaliteit van het water moet zodanig zijn dat er geen schade aan de bluspomp kan ontstaan.
1.2 Capaciteit
De benodigde capaciteit voor de primaire bluswatervoorziening bedraagt minimaal 60 m³ per uur, te meten aan het einde van de vulslang. Het waterbedrijf zal de daadwerkelijk aanwezige capaciteit aantonen. Bij bebouwingssoorten waarbij volgens de Handleiding Brandweerzorg en Technische Hulpverlening voor de eerste inzet één tankautospuit wordt gehanteerd en waarbij de brandpreventieve voorzieningen blijvend zijn gegarandeerd, kan worden volstaan met een capaciteit van 30 m³ per uur.
1.3 Opstelplaatsen
Voor de situering van brandkranen worden dekkingscirkels van 40 meter rond de brandkraan gehanteerd. Op deze wijze bedraagt de afstand tussen de brandkranen onderling maximaal 80 meter. Wanneer in de straat of de weg een fysieke scheiding is aangebracht, zoals een gracht of een afgeschermde trambaan, gelden bovengenoemde maten per weg-/straathelft. Rondom brandkranen moet altijd een obstakelvrije ruimte aanwezig zijn met een diameter van 1,8 meter. Brandkranen in trottoirs moeten ten minste 35 cm van de trottoirband liggen, indien langs-parkeren wordt toegepast. Bij gestoken parkeren moet die afstand 0,75 m zijn. Brandkranen moeten tot op een afstand van maximaal 15 meter goed door blusvoertuigen kunnen worden benaderd (zie ook hoofdstuk 1, paragraaf 2.3).
De afstand tussen een primaire bluswatervoorziening en de (brandweer-)toegang(en) van een gebouw is maximaal 40 meter.Wanneer in een object één of meerdere droge blusleidingen aanwezig zijn, moet er binnen 35 meter van elke voedingsaansluiting een brandkraan zijn. Het blusvoertuig moet elke voedingsaansluiting tot op maximaal 15 meter kunnen benaderen (zie ook hoofdstuk 1, paragraaf 2.3).