Beste vakgenoten en andere belangstellende,
Allereerst wil ik u allen een voorspoedig, veilig en gezond 2010 toewensen.
Ik sluit me aan bij de conclusie dat er binnen dit forum, en specifiek dit topic, er professioneel en opbouwend een discussie wordt gevoerd.
Dat is voor mij dan ook de reden om een reactie te plaatsen. Ik persoonlijk ben verheugd omtrent de positieve ontwikkelingen op het gebied van het specialisme brandbestrijding. Want dat is wat brandbestrijding door de eeuwen heen is, een specialisme.
Om specialist te zijn en vooral te blijven dient geïnvesteerd te worden. Dit betekend dat alle specialisten die wereldwijd met brandbestrijding in aanraking komen min of meer verplicht zijn om hier op te investeren. Al is het maar alleen in het kader van hun eigen veiligheid en die van collega's.
Ik ben van mening dat brandweer Nederland op dit gebied fors heeft stil gestaan. Daarnaast constateer ik dus de positieve ontwikkeling dat brandbestrijding de laatste jaren meer dan ooit in de belangstelling staat als het gaat om verdieping en aanpassingen/veranderingen m.b.t. taktieken en technieken. Gerichte trainingen, andere (betere) materialen en nieuwe inzetprocedures ontstaan en krijgen steeds meer hun intrede binnen het specialisme. Er is echter nog veel te doen en te verbeteren. Het terugvallen in "oude gewoontes" is een klassieke valkuil. Deze weg van de minste weerstand wordt binnen de brandweer al snel bewandeld en zegt iets over de progressiviteit van brandweer Nederland. Eens goed kijken naar de professionaliteit (doelmatigheid en efficiëntie) van de brandweer in totaliteit zou wat mij betreft absoluut geen kwaad kunnen. Als daarbij (lokale korps) emoties een stukje losgelaten kunnen worden, kan een heel eind gekomen worden met een visie/kroes voor de brandweer van de toekomst.
Maar goed ik wijk af van het topic. Het mag duidelijk zijn dat diegene die zich enigszins iets verdiepen in blustechnieken i.r.t. koelend vermogen van water er al snel achter komen dat de 125 liter uit onze HD-straalpijpen een prima hoeveelheid is voor 9 van de 10 brandjes. De 10de die net even iets anders is wordt direct het probleem. We starten verkeerd, onvoldoende koelend vermogen, en gaan achter de feiten aanlopen. Uiteindelijk komen de DPU’s en maken we mooie foto’s om vervolgens uitgebreid op brandweerforums te bespreken. Zonde en niet professioneel. De tijd die besteed wordt aan het naar foto’s kijken zou eigenlijk geïnvesteerd moeten worden in het analyseren waar het (steeds) daadwerkelijk verkeerd gaat.
Nog interessanter is het om vervolgens constructief te zoeken naar verbetering.
Ook ik ben gecharmeerd van de bundel. Meerdere testen hebben mij ervan overtuigd dat het een aanvullende methoden kan zijn. Er zijn wel een aantal aspecten die van invloed zijn:
Het type slang bepaalt de stabiliteit van de bundel. Vanuit een test met 2x gekoppelde nitrylrubber 1,5”, vouwlengte 1,5 meter, bleek de bundel stug en redelijk onstabiel. Dit was vooral bij het op de schouder nemen merkbaar. In een aantal gevallen viel de bundel uiteen en was deze min of meer onhandelbaar. Als straalpijp was een Akron 1720 gekoppeld. Totaal gewicht van de bundel ± 18 kg.
Bij een 2x gekoppelde nitrylrubber 2” + Akron 1720 was dit ± 22 kg. Ook hierbij was de stugheid lastig om de bundel prettig op de schouder te plaatsen. Ook het plaatsen op het ademluchttoestel was niet praktisch omdat door de stugheid de bundel te breed bleef wat niet makkelijk bleek met het passeren van deuropeningen en smallere doorgangen. De bundel was redelijk zwaar in het hanteren, maar wel stabieler dan de 1,5”
Een test met 2x 1,5” gekoppelde polyester geweven slang met een versterkte polyurethaan buitenmantel + Akron 1720 leverde een beter resultaat op. Zowel de stugheid als stabiliteit waren merkbaar beter ten opzichte van de nitrylrubber bundel.
Het gewicht was beperkt tot ± 11 kg. Nadeel van dit soort slangen is dat ze bij veel gebruik harder slijten.
Een aantal soortgelijke bundels op TS-en plaatsen voor specifieke aanvalsdoeleinden is wat mij betreft een prima optie om te komen tot aan aanvullende aanvalstool. Een oefenset zou de slijtage van de operationele bundels kunnen beperken.
Als men gaat kijken of (eindelijk) het BIZA-standaardpakket aanpast dient te worden, zou ik willen adviseren om tevens goed te kijken naar type slang en de gewenste combinatie.
Ga allen vooral door met dit prima topic.