Er is al een rechtelijke uitspraak...
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=kenmerken&vrije_tekst=filmopnamen+privacyLJN: AZ3285, Rechtbank Zutphen , 80930 / KG ZA 06-276 Print uitspraak
Datum uitspraak: 10-10-2006
Datum publicatie: 29-11-2006
Rechtsgebied: Handelszaak
Soort procedure: Kort geding
Inhoudsindicatie: Geen uitzendverbod voor filmopname van televisieprogramma "Blik op de weg". Vrije meningsuiting gaat in dit geval boven privacy.
Uitspraak
vonnis
RECHTBANK Zutphen
Sector Civiel – Afdeling Handel
zaaknummer / rolnummer: 80930 / KG ZA 06-276
Vonnis in kort geding van 10 oktober 2006
in de zaak van
1. [eiser],
2. [eiseres],
beiden wonende te [plaats], gemeente [gemeente],
eisers,
procureur mr. A.V.P.M. Gijselhart,
advocaat mr. P.W.H. Stassen te Eindhoven,
tegen
1. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
LEO DE HAAS TV-PRODUKTIES B.V.,
gevestigd te Apeldoorn,
2. [gedaagde],
wonende te [plaats], gemeente [gemeente],
gedaagden,
procureur mr. S.W. van Dijk,
advocaat mr. S.M. van der Zwan te Dieren.
Partijen zullen hierna [eisers] (om eisers gezamenlijk aan te duiden) en eiser respectievelijk eiseres (om eisers afzonderlijk aan te duiden). Gedaagden zullen Leo de Haas c.s. genoemd worden. Gedaagde sub 2 zal als [gedaagde] in privé worden aangeduid.
1. De procedure
1.1. Het verloop van de procedure blijkt uit:
- de dagvaarding
- de mondelinge behandeling
- de pleitnota van [eisers]
- de pleitnota van Leo de Haas c.s..
1.2. Ten slotte is vonnis bepaald.
2. De feiten
2.1. Leo de Haas c.s. produceert televisieprogramma's, waaronder het televisieprogramma "Blik op de Weg" (hierna: “Blik op de Weg”). Daarin worden onder andere film- en video-opnames vertoond die betrekking hebben op het verkeer en de verkeersveiligheid.
2.2. Op 3 juni 2005 is [eiser] is door de politie aangehouden, wegens een snelheidsovertreding en het negeren van een rood kruis. [eiser] is daarvoor geverbaliseerd. De verkeersovertredingen zijn vanuit een (niet als zodanig herkenbare) politieauto op de video opgenomen. Bij de aanhouding is [eisers] door een cameraman van Leo de Haas TV Produkties gefilmd. Bij die gelegenheid heeft [eisers] laten weten dat hij geen toestemming geeft voor uitzending van de filmopnames.
2.3. Op 7 juni 2005 heeft [eisers], via een advocaat, per fax aan [gedaagde] medegedeeld dat hij zich verzet tegen uitzending van de gemaakte opnames.
2.4. Op voormelde brief van [eisers] heeft Leo de Haas c.s., bij brief van 13 juni 2005, onder meer geantwoord dat hij zich zal houden aan de wet en dat [eisers] niet herkenbaar in beeld zal worden gebracht.
2.5. Per fax van 29 september 2006 heeft de advocaat van [eisers] nadere informatie verstrekt aan Leo de Haas c.s., te weten een door eiser opgesteld feitenrelaas en een kopie van een deel van een proces verbaal van 5 oktober 2005 ter zake een aangifte door eiseres van mishandeling / poging tot verkrachting. In deze fax is wederom gevraagd om de op 3 juni 2005 gemaakte beelden niet uit te zenden.
2.6. Bij brief van 29 september 2006 heeft Leo de Haas c.s. aan [eisers] medegedeeld dat de van [eisers] gemaakte opnames zullen worden uitgezonden in een aflevering van “Blik op de weg” op 10 oktober 2006.
3. Het geschil
3.1. [eisers] vordert dat de voorzieningenrechter bij uitvoerbaar bij voorraad te verklaren vonnis
1. primair
gedaagden hoofdelijk zal verbieden om de beelden van [eisers] uit te zenden of te doen uitzenden op straffe van een dwangsom van EUR. 500.000,00 indien Leo de Haas c.s. dit verbod overtreedt,
2. subsidiair:
zodanige ordemaatregelen te treffen gericht op het waarborgen van de privacy van [eisers] als de voorzieningenrechter in goede justitie vermeent te behoren,
zulks met veroordeling van Leo de Haas c.s. in de kosten van de procedure.