http://www.denhelderactueel.nl/05/08/2009/college-twijfelt-niet-aan-brandweer/College twijfelt niet aan brandweer
5 augustus 2009 | Ronald Boutkan | | 9 reacties | E-mail dit bericht | Afdrukken |
Brandweer bezig met nablussen brand Prins Willim.Den Helder – Wat het college betreft heeft de Helderse gemeentebrandweer tijdens de brand op de Prins Willim goed gehandeld. Dat lieten de wethouders Cor Hienkens en Hans Boskeljon woensdag weten, tijdens een speciale persconferentie over de aanpak van de brand. Ook aanwezig was plaatsvervangend brandweercommandant Rein Mooij, die nog maar eens benadrukte dat de brandweer alles heeft gedaan om het schip te redden, met gevaar voor eigen leven.
Mooij gaf een beeld van de gang van zaken tijdens de brand. Toen kort na middernacht (0.10 uur) de automatische alarmmelding binnenkwam, is de brandweer direct met een tankautospuit en een hoogwerker ter plaatse gegaan. “Zeven minuten na de melding waren we bij het schip, toen was er al een flinke rookontwikkeling”, aldus Mooij. “Samen met Deko hebben we ons toen toegang tot het schip verschaft en er is een tweede voertuig opgeroepen. Die was om half een ter plaatse en ondertussen zijn de eerste bluspogingen gedaan.”
Het lastige was dat de brand twee verdiepingen lager was dan de toegang, dat er binnenin veel obstakels waren en dat de deur binnenin openstond, waardoor de brand vrij spel had. “De hitte en rookontwikkeling was bij aankomst al enorm. Een zogeheten explosiemeter gaf toen al aan dat het eigenlijk niet veilig was om naar binnen te gaan. Toch zijn we zes keer naar binnen gegaan met als doel de brandhaard te bereiken om het vuur te kunnen bestrijden. De hitte was echter zo enorm, dat de brandweermensen niet lang in het schip konden blijven.”
Later is de tweede ingang geopend, de hoofdingang tot het schip. “Dat was lastig, want die was alleen van binnenuit te bereiken. De deur zat aan de binnenkant met schuiven op slot en moest dus vanaf die kant worden geopend”, lichtte Mooij toe. “Daarna hebben we van twee kanten uit geprobeerd de brand te bestrijden en daarbij hebben we veel, waarschijnlijk zelfs teveel, risico’s genomen. Op een bepaald moment was bestrijding van binnenuit niet meer mogelijk, de kans op slachtoffers werd te groot. Toen is besloten te wachten tot het vuur naar buiten kwam.”
Marinebrandweer
Hienkens benadrukte dat het inschakelen van de marinebrandweer geen toegevoegde waarde zou hebben gehad. “Ik heb daar contact over gehad met defensie en die bevestigen dat ook”, aldus de wethouder. “Als het nodig was geweest, had de brandweer uiteraard om hulp gevraagd, maar gezien de omstandigheden kon er niets meer worden gedaan om het schip te behouden.” De inzet van een crashtender, zoals door sommigen geopperd, had niets uitgemaakt, meent Mooij. “Die zijn bedoeld om in korte tijd, buiten, een vloeistofbrand te bestrijden. Binnen heeft dat geen zin en zeker niet bij deze brand, aangezien de brandhaard zich twee verdiepingen lager bevond en moeilijk toegankelijk was.”
“Een brand als deze komt in de regio regelmatig voor en we hebben voldoende ervaring en deskundigheid om die te bestrijden”, benadrukte de plaatsvervangend commandant. “Dit was geen specifieke scheepsbrand, want een schip is in compartimenten verdeeld en dit was van binnen gewoon een grote ruimte.”
Waar de brandweer zelf ook geen goed antwoord op heeft, is de vraag hoe het kan dat de brand zich bij aankomst op Willemsoord al zover had ontwikkeld. “We waren binnen 5 tot 7 minuten aanwezig, heel snel dus. Of het vuur heeft zich, door onbekende oorzaak, in korte tijd heel snel kunnen verspreiden, of de brand heeft een tijd liggen smeulen alvorens de automatische alarmmelding in werking trad.” De eerder gesuggereerde aanwezigheid van een sprinklerinstallatie op de Prins Willim blijkt onjuist. “Er was op dit schip geen sprinklersysteem aanwezig en dat is ook niet verplicht. Je kunt het inbouwen, maar dat is dan meer dan wettelijk gezien noodzakelijk is.”
Teleurgesteld
De brandweer zelf is naar eigen zeggen toch enigszins teleurgesteld in de vele negatieve reacties op hun inzet. “We hebben echt met gevaar voor eigen leven geprobeerd de Prins Willim te redden, we zijn langer doorgegaan dan verstandig was en als je dan achteraf zulke reacties hoort en leest, dan is dat uiteraard niet prettig”, gaf Mooij aan. “Wat vooral jammer is, is dat deskundigen en experts kritiek leveren zonder de feiten te kennen. Dan zeggen ze ‘als dit de feiten zijn, dan…’, maar zo lagen de feiten dus niet.”