Prins Willim: Brandweer nam teveel risicohttp://www.denhelderactueel.nl/18/11/2009/prins-willim-brandweer-nam-teveel-risico/Geplaatst: woensdag 18 november, 10:21 uur. Laatste wijziging: woensdag 18 november, 10:22 uur.
Den Helder – De brandweer heeft bij de bestrijding van de brand aan boord van de Prins Willim te grote risico’s genomen. Dat concludeert het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV) naar aanleiding van een analyse van de brandbestrijding.
Het NIFV concludeert dat de alarmering goed is verlopen en dat de brandweer binnen de normtijd van acht minuten ter plaatse was. Ook de kwalificatie middelbrand was de juiste en omdat de brand als ‘kelderbrand’ is ingeschat, is geen hulp van de marinebrandweer ingeroepen. De vraag of inzet van de marinebrandweer tot een meer effectieve brandbestrijding zou hebben geleid, kan het NIFV niet beantwoorden. Wel wordt gesteld dat zij op basis van brandweertechnische en formele overwegingen niet is ingeschakeld.
Kritiek hebben de onderzoekers vooral op de risico’s die de brandweer heeft genomen. Ze hadden eerder moeten besluiten het schip te laten uitbranden. Nu is er te vaak geprobeerd binnen te komen, er is een aantal keren ‘over de brandhaard’ gelopen en de explosiemeter, die duidde op gevaar, is door de brandweer genegeerd. Dat heeft gezorgd voor teveel risico voor de brandweerlieden.
Kritiek hard aangekomen
Burgemeester Kees Vriesman liet woensdag nogmaals weten dat het college nooit heeft getwijfeld aan de inzet van de brandweer. Wel is de kritiek die na afloop ontstond, hard aangekomen. Het was ook de aanleiding tot het onafhankelijk extern onderzoek naar de brand. Volgens Vriesman is de belangrijkste conclusie dat er buitengewoon veel risico’s zijn genomen, iets dat haaks staat op de publieke opinie. “Maar ook het nemen van te grote risico’s is onacceptabel”, stelt Vriesman. “Brandbestrijding is echter ook gewoon mensenwerk en we moeten hier van leren, er zijn zeker punten voor verbetering.”
Vriesman stelde ten aanzien van de marinebrandweer dat hun hulp niet moet worden ingeroepen, puur “voor de vorm”. Het NIFV stelt echter in de analyse dat inzet wellicht niets had geholpen, maar dat “uit politieke en publicitaire overwegingen” ze misschien wel te hulp hadden moeten worden geroepen. “Gelet op de commotie achteraf”, aldus de onderzoekers.
Slapeloze nachten
Brandweercommandant Gino Tibboel zegt zich “rotgeschrokken” te zijn van de analyse en verklaarde enkele “slapeloze nachten” te hebben gehad. “In de gesprekken die we zelf na de brand hebben gevoerd, kwamen we al tot de conclusie dat we misschien teveel risico hadden genomen, maar nu het zo op papier staat, komt dat toch best hard aan. Ik ben ervan geschrokken, maar het is vooral erg wrang. Waar we eerst de kritiek kregen dat we te weinig hebben gedaan, is nu de conclusie dat we teveel hebben gedaan”, aldus Tibboel.
De commandant zegt niet te verwachten dat deze conclusie invloed heeft op toekomstige brandbestrijdingen. “Ik denk niet dat we nu sneller zullen zeggen, laat maar uitbranden, maar feit is dat we de risico’s goed moeten inschatten en daarnaar moeten handelen.”
Onderschat
Het NIFV stelt verder dat de politieke en publicitaire impact van de brand is onderschat. Het commando had er verstandig aan gedaan op te schalen naar Grip 1, of om direct meer politiek verantwoordelijk op te roepen. De uiteindelijk aanwezige bestuurders hebben zich onvoldoende gerealiseerd hoe belangrijk hun rol in de fase na de brand was, concluderen de onderzoekers. Vriesman laat namens de gemeente weten dat zowel brandweer als Den Helder de conclusies ter harte zullen nemen en waar mogelijk gaan werken aan verbeteringen. “Veilig repressief optreden krijgt hoge prioriteit bij het verder opleiden en oefenen van het brandweerpersoneel.”