http://www.depers.nl/binnenland/48001/Agenten-rellen-Pijnacker-vervolgd.htmlVier agenten rellen Pijnacker vervolgd
Gepubliceerd: vrijdag 30 maart 2007 15:30
Reactie Deetman e.a., vervangt eerder bericht: vrijdag 30 maart 2007 15:49
Vier politieagenten die zich misdragen zouden hebben bij de rellen tijdens het Oranjefeest in Pijnacker in mei worden vervolgd. Hen wordt mishandeling en vernieling ten laste gelegd. De agenten zouden buitenproportioneel geweld hebben gebruikt. Ook worden zes burgers vervolgd. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.
De beveiliging van het Oranjefeest riep in de nacht van 6 op 7 mei de hulp in van de politie nadat een vechtpartij was uitgebroken onder de bezoekers. De politie trad hard op. Vier agenten en tientallen feestgangers raakten gewond. Later werden zestien aangiften en acht klachten tegen de politie ingediend.
Na een algemeen feitenonderzoek door de Rijksrecherche in september bleek dat in vijf situaties aanleiding was voor het instellen van een strafrechtelijk onderzoek tegen politieagenten. Dat onderzoek is verricht om te kijken of de agenten daadwerkelijk bij de incidenten betrokken waren en of ze vervolgd moeten worden. In het onderzoek naar de vijf situaties zijn zestien incidenten naar voren gekomen. De vier agenten worden vervolgd voor betrokkenheid bij zes van deze incidenten.
Aan twee van de vier agenten wordt een schikking aangeboden. De andere twee moeten voor de politierechter verschijnen.
Intern onderzoek
Vrijdag verscheen ook een intern onderzoek van het Haagse politiekorps naar het politieoptreden in Pijnacker, waarin wordt geconcludeerd dat de voorbereiding en vergunningverlening voor het Oranjefeest ontoereikend waren. "Er waren onvoldoende afspraken gemaakt over de uitvoering, opschaling en de tolerantiegrenzen van de politie." Ook hadden burgemeester, officier van justitie en politieleiding van tevoren niet afgesproken hoe zou worden opgetreden. Deze factoren hebben volgens het onderzoek mede geleid tot de escalatie.
Burgemeester Rik Buddenberg van de gemeente Pijnacker-Nootdorp zou volgens politiebond ACP een voorbeeld moeten nemen aan deze zelfkritische houding en de bestuurlijke fouten moeten toegeven. Hij verschuilt zich achter een intern onderzoek, terwijl hij de enige eindverantwoordelijke is voor de openbare orde in zijn gemeente, stelt de ACP. De bond vindt de fouten van de politie betreurenswaardig, maar wel begrijpelijk. De ACP is teleurgesteld dat het OM niet meer rekening houdt met de context van de situatie en het falen van anderen en hoopt dat de rechter anders oordeelt.
'Pijnacker nadrukkelijk een incident'
Burgemeester van Den Haag Wim Deetman, de korpsbeheerder van de politieregio Haaglanden, onderschrijft het politieonderzoek en stelt in een reactie dat sprake is geweest van tekortkomingen in de voorbereiding van en het toezicht en de handhaving tijdens het evenement. Deetman noemt de strafvervolging tegen het viertal uitzonderlijk en betreurt dat in een aantal individuele situaties kennelijk niet professioneel lijkt te zijn gehandeld. Hij spreekt nadrukkelijk van een incident. "Zonder op de ernst daarvan te willen afdingen, ben ik van mening dat de politie in Haaglanden zijn werk verricht onder vaak moeilijke omstandigheden en daarbij een grote inzet toont."
http://www.telegraaf.nl/binnenland/4508915/__Hof_spreekt_agent_Pijnacker_vrij__.html?p=4,2do 30 jul 2009, 10:05 | 14 reacties | lees voor
Hof spreekt agent Pijnacker vrij DEN HAAG - De politieagent die vorig jaar in juli werd veroordeeld voor het toepassen van buitensporig geweld tijdens het Oranjefeest in Pijnacker in mei 2006, is woensdag door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken. Volgens het hof heeft de man tijdens zijn optreden juist gehandeld. Dat liet de advocaat van de agent weten.
[img width=700]http://images2-telegraaf.nl/multimedia/archive/00332/pijnacker231_jpg_332797a.jpg
Bij de confrontatie tussen feestgangers en politie in Pijnacker raakten verscheidene bezoekers en vier agenten gewond. Foto: ANP
De rechtbank ging er eerder vanuit dat de agent een dronken feestganger minimaal zeven keer zou hebben geslagen met de lange lat. Hij kreeg een geldstraf van 750 euro. Volgens het hof heeft de agent gehandeld „ter rechtmatige uitvoering van een wettelijke taak”. Het hof concludeerde verder dat „de uitoefening daarvan in verhouding tot het beoogde doel redelijk en gematigd was”. De agent is ontslagen van alle rechtsvervolging.
De gemeente kreeg na het jaarlijkse feest verscheidene klachten binnen over buitensporig geweld dat de agenten zouden hebben gebruikt toen de sfeer omsloeg. Het Openbaar Ministerie besloot vier mensen te vervolgen. Een ging akkoord met een geldtransactie, de andere drie zijn nu uiteindelijk allemaal vrijgesproken.