Acht Nederlandse doden door busongeluk Spanje
SAN POL DEL MAR - Door een busongeluk in het noordoosten van Spanje zijn donderdagavond laat acht Nederlandse toeristen omgekomen.
Dat hebben reisorganisatie Sundio Group en alarmdienst SOS International vrijdag gemeld. In totaal raakten 42 mensen licht- tot zwaargewond. De gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Calella, Mataró, Badalona en Gerona. Het hospitaal San Pau in Barcelona bevestigde dat een gewonde Nederlandse buspassagier daar nu geopereerd wordt. Verder wilde het ziekenhuis niets zeggen. Vijftien passagiers bleven ongedeerd, aldus Sundio.
Bijna alle inzittenden van de bus waren Nederlanders, op de chauffeur na, zegt Joost Romeijn van Sundio. De 65 passagiers in de bus zijn van alle leeftijden. „De jongste is 5, de oudste tot in de 60”. De reisorganisatie had de excursie inclusief bus geboekt bij een ander bureau.
De meeste Nederlanders die in de bus zaten hadden hun vakantie geboekt bij een van de merken van het Rotterdamse bedrijf: Sunweb, Jiba en Evenements Reizen.
De gids heeft meteen na het ongeluk de helpende hand geboden. De vrouw bleef ongedeerd. De onderneming kon niet bevestigen dat zij Nederlandse is, maar wel dat zij Nederlandstalig is.
Excursie
Het busongeluk gebeurde om 13 minuten over elf 's avonds op tolweg C-32 ter hoogte van het dorp San Pol de Mar, tussen Barcelona en de badplaats Lloret de Mar. De bus met 65 passagiers was op de terugreis van een excursie naar Barcelona. Bij het verlaten van de snelweg C-32 raakte het voertuig van de weg en kantelde.
Bij het ongeluk waren volgens Spaanse media ook een vrachtwagen en twee personenauto's betrokken. De Spaanse nieuwssite El Mundo heeft beelden van de hulpverlening rondom de buscrash.
Raadsel
De Spaanse chauffeur van de bus had al zestien jaar ervaring. Hij had negentien uur gerust voor hij aan de rit begon en kende de route. Dat meldde een woordvoerder van busonderneming Plenacosta. „Hij reed al jaren dezelfde route naar Barcelona. Het is voor ons nog een raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren”, aldus de woordvoerder. In de bus was volgens de zegsman een registratiesysteem aan boord waarop alle informatie over de gereden snelheden zijn vastgelegd. „Deze gegevens worden onderzocht door de politie.”
Het gaat om een voertuig van de busonderneming Plenacosta. De bus is twee jaar oud en zou voldoen aan alle veiligheidseisen. Volgens de woordvoerder is het casco van de bus nog in goede staat en wordt dit momenteel onderzocht door de politie en de brandweer.
Uit onderzoek bleek dat de chauffeur niet gedronken had. De busbestuurder liep onder meer botbreuken op in zijn onderbeen en is opgenomen in het ziekenhuis van Granollers.
Gordel
Veel mensen die in de bus zaten hadden geen gordel om. Volgens een woordvoerder van busonderneming Plenacosta waren dat vooral jongeren. „De mensen die wel een gordel om hadden, hebben vrijwel geen verwondingen opgelopen”, aldus de zegsman.
Het is in Spanje verplicht om in touringcars gordels te dragen. Volgens de busonderneming was de verongelukte bus voorzien van gordels op alle zitplaatsen. Passagiers worden door middel van bordjes in de bus gewezen op de plicht de gordel om te doen. Verder ligt de taak om passagiers te wijzen op de plicht volgens Plenacosta bij de gids in de bus.
Bijstand
Alarmdienst SOS International stuurt per direct drie teams naar Spanje om de slachtoffers bij te staan. Ieder team bestaat uit een arts, een verpleegkundige en een hulpverlener. Zij stappen om 07.00 uur vrijdagochtend op het vliegtuig, aldus een woordvoerder.
Organisaties betrokken bij het busongeval in Spanje hebben een informatienummer geopend voor het publiek. Het nummer is 0800
bron: telegraaf