Negen doden bij brand in bejaardenhuis - Melle (B) 6-8-2009

Auteur Topic: Negen doden bij brand in bejaardenhuis - Melle (B) 6-8-2009  (gelezen 6497 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Gast48368

  • Gast
Zeker acht doden door brand in Belgisch rusthuis

 Uitgegeven: 6 augustus 2009 22:13
Laatst gewijzigd: 6 augustus 2009 22:29

BRUSSEL - Door een brand in een rusthuis in het Belgische Melle, in de buurt van Gent, zijn donderdagavond acht of negen doden gevallen.
 De burgemeester van Melle heeft dat gezegd, meldt de Vlaamse publieke omroep VRT.

In het tehuis wonen zo'n 90 bejaarden, van wie een deel zwaar hulpbehoevend is. De brand was donderdagavond rond 10 uur nog niet onder controle.



 
Volgens de Belgische nieuwssite Het Laatste Nieuws zijn er ook twee ambulancebroeders gewond geraakt. Een ontploffing op de eerste verdieping zou mogelijk de oorzaak van de brand zijn.

© ANP/NU.nl




Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1 Gepost op: 6 augustus 2009, 23:03:29
http://www.metrotime.be/nlnewsbelga.html?telexid=44960654

06/08/2009     22:39
Brand rusthuis Melle: 9 doden; nog drie personen in levensgevaar

(Belga) De balans van de uitslaande brand in het rusthuis in Melle is opgelopen tot negen doden. Er verkeren verder nog drie personen in levensgevaar. Dat is vernomen van de lokale politie.
Het woon- en zorgcentrum Kanunnik Triest vzw in Melle biedt huisvesting en zorg aan 92 bewoners, deels dementerende en fysisch hulpbehoevende bejaarden. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. (GEL)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #2 Gepost op: 6 augustus 2009, 23:05:20
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/959203/2009/08/06/Negen-doden-bij-uitslaande-brand-in-rusthuis-in-Melle.dhtml

Negen doden bij uitslaande brand in rusthuis in Melle

Bij een zware uitslaande brand in een rusthuis in het Oost-Vlaamse Melle zijn vanavond negen bewoners om het leven gekomen door verstikking. Drie mensen verkeren nog in levensgevaar. De andere inwonenden werden opgevangen in de sporthal. Dertig demente bejaarden en drie hulpverleners werden naar ziekenhuizen in de buurt overgebracht. Vijftig andere bewoners verblijven inmiddels bij familie of in andere rusthuizen.

Ontplofte ventilator
De brand in het woon- en zorgcentrum Kanunnik Triest, aan de Kloosterstraat, brak uit omstreeks 20 uur. De brandweer van Gent en Melle kwamen ter plaatse en kregen hulp van andere korpsen uit de omgeving. De deskundige van het parket onderzoekt de oorzaak van de brand. Volgens een verpleegster zou het vuur ontstaan zijn op de tweede verdieping aan de Scheldekant door een ontplofte ventilator.

Rampenplan
De brand is inmiddels onder controle. Het provinciale rampenplan is afgekondigd en de gouverneur en de burgemeester van Melle, Dirk De Maeseneer, hielden een crisisvergadering. Gouverneur André Denys coördineert. Het gaat om de zwaarste brandramp in ons land sinds de verschrikkelijke gasramp in Ghislenghien in 2004, waarbij 24 doden vielen.

Moderne nieuwbouw
Het woon- en zorgcentrum Kanunnik Triest vzw in Melle is een moderne instelling. De nieuwe gebouwen werden begin 1998 in gebruik genomen en werden vorig jaar nog gerenoveerd. Ze bieden huisvesting en zorg aan 92 bewoners. Die verblijven volgens de website van de instelling in drie afdelingen. 'De Zwaanhoek' biedt specifieke opvang voor dementerende bewoners. 'De Varens' en 'Ter Linden' dragen zorg voor fysisch hulpbehoevende bejaarden. De voorziening is erkend voor 59 RVT-bedden en 33 ROB-bedden. Verder is er ook nog het dagverzorgingscentrum 'De Bueren', die een erkenning heeft van vijftien gebruikers. (belga/jv)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #3 Gepost op: 6 augustus 2009, 23:27:59
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF06082009_093&subsection=2

 Negen doden bij brand in rusthuis

    * donderdag 06 augustus 2009
    * Bron: eigen berichtgeving, belga
    * Auteur: ivb, Ann Braeckman

Drie bewoners in levensgevaar —

MELLE - Bij een zware uitslaande brand in een rusthuis in het Oost-Vlaamse Melle zijn negen bewoners om het leven gekomen. Ze stierven allemaal door verstikking. Het gaat om zeven vrouwen en twee mannen. Dat zegt een branddeskundige van het Gentse parket. Een geïmplodeerde televisie is de oorzaak van de vlammenzee.
Drie bejaarden verkeren nog in levensgevaar. Van de negen doden overleed één persoon op weg naar het ziekenhuis. Het slachtoffer is nog niet geïdentificeerd.

Dertig gewonden zijn naar verschillende ziekenhuizen in het Gentse gebracht. Vijftig andere bewoners zijn naar een ander rusthuis of naar familie overgebracht. Er raakten ook drie hulpverleners gewond. De bejaarden werden aanvankelijk opgevangen in de sporthal van Melle.

Geïmplodeerde tv

De brand in het woon- en zorgcentrum Kanunnik Triest, aan de Kloosterstraat, brak uit omstreeks 20 uur. De brandweer kwam ter plaatse, maar toen sloegen de vlammen al uit de ramen.

De brand ontstaan zijn op de tweede verdieping van het rusthuis door een geïmpodeerde tv. Nadien verspreidde het vuur zich razendsnel. Een matras vloog in brand en er ontstond een hevige rookontwikkeling die zich in de gangen verspreidde, omdat de deur van de kamer openstond. Dat blijkt uit de eerste vaststellingen van de branddeskundige.

Rampenplan

De hulpdiensten probeerden met man en macht de bejaarden uit het rusthuis te evacuëren, maar voor acht van hen kwam alle hulp te laat. Ook buurtbewoners hielpen bij de evacuatie van de bejaarden.

De brandweer van Gent en Melle krijgen hulp van andere korpsen uit de omgeving. De brand is nog altijd niet onder controle. Toen de impact van de brand duidelijk werd, kondigde gouverneur André Denys het rampenplan af.

Het rusthuis is een moderne instelling waar een 90-tal bejaarden verblijven. Een deel is zwaar hulpbehoevend en er verblijven ook dementerende bejaarden.


JordyDelwel

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,525
  • www.DelwelFotografie.nl
Reactie #4 Gepost op: 7 augustus 2009, 00:11:31
Bij een zware uitslaande brand in een rusthuis in het Oost-Vlaamse Melle zijn vanavond negen bewoners om het leven gekomen door verstikking. Het gaat om zeven vrouwen en twee mannen. Drie bejaarden verkeren nog in levensgevaar. Een geïmplodeerde televisie is de oorzaak van de verschrikkelijke brand.

Evacuatie
De overlevende inwoners werden eerst opgevangen in de sporthal. Dertig demente bejaarden werden zonder verwondingen naar ziekenhuizen in de buurt overgebracht. Vijftig andere inwonenden verblijven inmiddels bij familie of in andere rusthuizen. Alle rusthuisbewoners werden geëvacueerd. Twee ambulanciers en twee brandweermannen raakten gewond.

Eén dode niet geïdentificeerd
De brand in het woon- en zorgcentrum Kanunnik Triest, aan de Kloosterstraat, brak uit omstreeks 20 uur. De brandweer van Gent en Melle kwamen ter plaatse en kregen hulp van andere korpsen uit de omgeving. Toen sloegen de vlammen al uit de ramen. De evacuatie door hulpverleners en buurtbewoners kwam te laat voor negen slachtoffers, van wie één overleed op weg naar het ziekenhuis. Die overledene kon nog niet geïdentificeerd worden.

Implosie tv-toestel
De deskundige van het parket onderzocht de oorzaak van de brand, die uitbrak op de tweede verdieping aan de Scheldekant en beperkt bleef tot één kamer. Waarschijnlijk heeft de implosie van een tv-toestel de vlammenzee veroorzaakt. Het vuur verspreidde zich razendsnel. Een matras vloog in brand en er ontstond hevige rookontwikkeling in de gangen, omdat de deur van de bewuste kamer openstond. Die hevige rook verhinderde de hulpverleners om tussen te komen en meer slachtoffers te redden.

Rampenplan
De brand is inmiddels onder controle. Het provinciale rampenplan is afgekondigd en de gouverneur en de burgemeester van Melle, Dirk De Maeseneer, hielden een crisisvergadering. Gouverneur André Denys coördineert alles. Het gaat om de zwaarste brandramp in ons land sinds de verschrikkelijke gasramp in Ghislenghien in 2004, waarbij 24 doden vielen.

Moderne nieuwbouw
Het woon- en zorgcentrum Kanunnik Triest vzw in Melle is een moderne instelling. De nieuwe gebouwen werden begin 1998 in gebruik genomen en werden vorig jaar nog gerenoveerd. Ze bieden huisvesting en zorg aan 92 bewoners.

Die verblijven volgens de website van de instelling in drie afdelingen. 'De Zwaanhoek' biedt specifieke opvang voor dementerende bewoners. 'De Varens' en 'Ter Linden' dragen zorg voor fysisch hulpbehoevende bejaarden. De voorziening is erkend voor 59 RVT-bedden en 33 ROB-bedden. Verder is er ook nog het dagverzorgingscentrum 'De Bueren', die een erkenning heeft van vijftien gebruikers.



voor meer : http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/959203/2009/08/06/8-of-9-doden-bij-brand-in-rusthuis-in-Melle.dhtml
Fotograaf Harderwijk e.o. http://www.DelwelFotografie.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #5 Gepost op: 7 augustus 2009, 13:45:10
http://www.telegraaf.nl/buitenland/4562909/__Meeste_bewo-ners_rusthuis_terug__.html

vr 07 aug 2009, 12:54
Meeste bewoners weer terug naar rusthuis na brand

BRUSSEL -  De meeste bewoners van het rusthuis in het Belgische Melle, waar donderdagavond door een brand negen doden vielen, mogen vrijdag of zaterdag weer terug naar hun kamers. Eén zwaargewonde verkeert nog in levensgevaar, vijf anderen moeten voorlopig in het ziekenhuis blijven.

Burgemeester Dirk De Maeseneer van Melle, in de buurt van Gent, heeft dat vrijdag gezegd.

Een deel van de ruim negentig bewoners van het tehuis werd na het uitbreken van de brand ondergebracht in een sporthal in de omgeving. Een groep dementerende bewoners is naar een ziekenhuis vervoerd, maar zij hadden geen verwondingen.

Volgens justitie in Gent is de oorzaak van de brand nog niet exact bekend. Vermoedelijk was kortsluiting in een ventilator of televisietoestel de oorzaak. De brand bleef beperkt tot één kamer, maar er ontstond een dikke rookwalm. De slachtoffers kwamen om het leven door verstikking.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #6 Gepost op: 7 augustus 2009, 21:20:52
http://www.metrotime.be/nlnewsbelga.html?telexid=44960755

Brand rusthuis Melle: aanvullende veiligheidsnormen

(Belga) De basisnormen voor de brandveiligheid van gebouwen zijn een federale bevoegdheid, maar de Vlaamse overheid kan wel aanvullende veiligheidsnormen voorzien. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen kondigt vrijdag aan dat hij aan de Vlaamse regering een ontwerp van besluit wil voorleggen met aanvullende brandveiligheidsnormen voor alle sectoren die onder het woonzorgdecreet vallen, dus ook voor rusthuizen. Dat meldt het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid.
De huidige reglementering rond de brandveiligheid is geregeld door een koninklijk besluit dat al 35 jaar oud is. Het is ook de federale overheid die bevoegd is voor de basisnormen rond de brandveiligheid van gebouwen. De federale overheid behandelt ook eventuele afwijkingsaanvragen. De Vlaamse overheid kan zelf wel aanvullende brandveiligheidsvoorwaarden uitvaardigen die bijvoorbeeld rekening houden met de specifieke bestemming van een gebouw. Vlaanderen is volgens het agentschap Zorg en Gezondheid "al lang vragende partij voor de overheveling van de bevoegdheid brandveiligheidsnormen aan de gemeenschappen". Intussen heeft de Vlaamse regering alvast het licht op groen gezet voor de oprichting van een Vlaamse Commissie Brandveiligheid. (DWM)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #7 Gepost op: 7 augustus 2009, 21:28:05
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/959713/2009/08/07/Branddeuren-stonden-open-rook-had-vrij-spel-in-rusthuis.dhtml

Kamerdeuren stonden open: rook had vrij spel in rusthuis

HLN update   Ondanks het feit dat de brandweer al na vijf minuten ter plaatse was, liep de dodentol bij de brand in het rusthuis in Melle hoog op tot minstens negen. Dat had veel te maken met het feit dat de kamerdeuren op de getroffen verdieping open stonden omdat het een erg warme dag was gisteren. Daardoor had de rook vrij spel. De bejaarde in wiens kamer de brand utibrak -wellicht na de ontploffing van een ventilator of een tv- kon ontkomen en zal nog ondervraagd worden. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Met de brandveiligheid was in het gerenoveerde rusthuis in Melle niks mis. De branddetectie werkte perfect en de kamerdeuren mogen bij warm weer geopend worden. De speciale branddeuren op de gang waren wel degelijk dicht, maar brachten geen soelaas. Na de ontploffing van een toestel in een kamer op de tweede verdieping vloog de matras van een bejaarde meteen in brand. De man sliep nog niet en kon snel ontkomen. De giftige rook kon echter razendsnel ontsnappen en zich verspreiden via de openstaande deuren. De dodelijke slachtoffers werden wellicht verrast in hun slaap, of waren niet mobiel genoeg om tijdig weg te geraken. (kh)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #8 Gepost op: 8 augustus 2009, 14:54:20
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=V02DISML&subsection=3

'Dodental lager door sproeikop'

    * zaterdag 08 augustus 2009
    *
    * Auteur: Yves Delepeleire

BRUSSEL - Sproeikoppen hadden het dodental na de brand in het rusthuis van Melle kunnen beperken, zegt expert brandveiligheid Erik De Smet. 'We hebben de kennis en technieken, maar we gebruiken ze niet.' De Vlaamse overheid werkt aan 'aanvullende veiligheidsnormen'.
Van onze redacteur

'Ik had mijn gelijk liever niet bewezen gezien, maar wat in het rusthuis in Melle is gebeurd, was voorspelbaar. En het zal nog gebeuren.' Dat zegt Erik De Smet, een ingenieur brandveiligheid op rust. 'De brand in Melle was een tragische samenloop van omstandigheden. Door het warme weer stonden alle kamerdeuren open, waardoor de rook zich snel heeft verspreid. Maar als we een moderne visie op brandveiligheid hadden, was dit niet gebeurd.'

De huidige normen voor de brandveiligheid in rust- en ziekenhuizen - zoals brede trappen, compartimentering,... - zijn gebaseerd op een koninklijk besluit van 1974.

'Die wetgeving steunt op het principe dat alle inwoners bij een brand snel kunnen worden geëvacueerd. Het was de tijd dat men nog bouwde met enkele beglazing. Als het brandt, breekt dat snel, waardoor de rook naar buiten kan ontsnappen. Maar vandaag bouwen we met dubbele beglazing. Dat breekt minder snel bij een brand, waardoor de rook in het gebouw blijft en de inwoners worden bedreigd', aldus De Smet.

'Rusthuisbewoners zijn vandaag ook veel minder mobiel dan dertig jaar geleden. Dat bemoeilijkt een efficiënte evacuatie. Zo kan het dat je een ramp krijgt in een gebouw dat conform de wetgeving is en geacht wordt “veilig, te zijn.'

Na enkele gelijkaardige rampen hebben andere landen, zoals de VS, Canada en Noorwegen, beslist om de normen voor de brandveiligheid in rusthuizen te steunen op de “defend in place,, het plaatselijk controleren van de brand.

'Men doet dat door overal “sprinklers, of sproeikoppen met een temperatuurgevoelig detectiesysteem te installeren, waardoor een brand automatisch gecontroleerd en geblust wordt', zegt De Smet. 'Als het rusthuis in Melle zulke sproeiers had, dan was er minder rookontwikkeling geweest en was het dodental veel lager geweest.'

Waarom zijn die sproeikoppen dan niet verplicht? 'Omdat we denken dat we veilig genoeg zitten', zegt De Smet. 'De politici en de burgers hebben zichzelf in slaap gewiegd. De kennis en de technieken bestaan, maar we gebruiken ze niet. Er is altijd een grote ramp nodig om het debat te heropenen. Ik hoop dan ook dat dit gebeurt.'

'In de grootwarenhuizen bewijzen de sprinklers al hun nut. Na de brand in de Innovation in Brussel in 1967 (waarbij meer dan 300 doden vielen, red.) werden ze bij ons verplicht voor alle grootwarenhuizen groter dan 2.000 vierkante meter. Het is geen toeval dat er sindsdien geen enkele grote brand met doden in een grootwarenhuis te betreuren viel.'

Zorgnet Vlaanderen, de koepelorganisatie voor christelijke rust- en ziekenhuizen, benadrukt dat het rusthuis in Melle aan alle normen voor de brandveiligheid voldeed en dat de evacuatie door de brandweer al bij al snel is verlopen.

'Moeten we nu overal sproeikoppen plaatsen', vraagt gedelegeerd bestuurder Peter Degadt zich af. 'Ik wil het debat aangaan. Ik ben er niet tegen. Maar we moeten het nut afwegen tegen de kostprijs. De rusthuisfactuur moet betaalbaar blijven. Is de overheid bereid met geld over de brug te komen? Het lijkt me beter om eerst de oudste gebouwen aan te pakken.'

De Vlaamse overheid liet gisteren weten dat, in het kader van het nieuwe woonzorgdecreet, een technische commissie brandveiligheid 'aanvullende veiligheidsnormen' voor woonzorgcentra zal uitwerken. Die commissie komt voor het eerst bijeen in september. Daar zullen onder meer de 'sprinklers' ter sprake komen.

Blz. 6-7 berichtgeving brand in Melle.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #9 Gepost op: 8 augustus 2009, 16:10:11
Geen onderzoek bij een brand met 9 doden....  ::) ::) :-X Hebben ze in België ook een onderzoeksraad?  ???

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF07082009_028

Geen verder onderzoek naar oorzaak brand in rusthuis
 
Bewoners terug naar kamers — MELLE -

Het parket van Gent voert voorlopig geen verder onderzoek naar de exacte oorzaak van de brand donderdagavond in het rusthuis Kanunnik Triest in Melle. Het gaat zeker om een accidentele brand door een defect aan een elektrisch toestel, maar het kan niet vastgesteld worden om welk toestel het precies gaat.

De brand zelf bleef beperkt tot één kamer, waar in een hoek aan een elektrisch toestel brand uitbrak. Er vloog ook een matras in brand en er ontstond een hevige rookontwikkeling die zich in de gangen verspreidde omdat de deur van de kamer openstond.

De branddeskundige heeft in de hoek van de kamer restanten gevonden van een ventilator, televisie en verdeelkabel, maar het kan niet achterhaald worden aan welk toestel het defect ontstond.

Vrijdagavond is al een tiental van in totaal dertig demente bejaarden teruggebracht naar hun kamers op de gelijkvloerse verdieping van het rusthuis. Er is wel beslist om de vijftig andere bewoners pas vanaf maandagmorgen naar het rusthuis te laten terugkeren.

Bij grondiger nazicht is gebleken dat de reiniging en verluchting van de kamers, leefruimtes en gangen op de andere verdiepingen meer tijd dan voorzien in beslag zal nemen, zegt burgemeester Dirk De Maeseneer.

Bij de brand donderdagavond kwamen negen bejaarden om het leven. Een slachtoffer van de brand verkeert nog in levensgevaar en vier andere gewonden blijven voorlopig in het ziekenhuis.

Praatsessies en rouwmoment

Het parket gaf het gebouw vrijdag in de loop van de dag vrij en enkele bewoners keerden al terug.  'Het is belangrijk dat we op korte termijn zo vlug mogelijk de bejaarden terug naar hun vertrouwde omgeving brengen', zegt gouverneur André Denys.

'Ook voor de hulpverleners, de familieleden en de hele gemeenschap in Melle zijn het moeilijke momenten. Om 19 uur worden er daarom praatsessies met psychologen en deskundigen georganiseerd in de brandweerkazernes. Er komt ook een rouwmoment voor de bevolking de komende week.'

De bewoonster van de kamer waar de brand ontstond is ondervraagd, maar ze kon nog geen duidelijkheid verschaffen over de exacte oorzaak. Volgens het parket was er geen kwaad opzet en gaat het naar alle waarschijnlijkheid om een accidentele oorzaak. De vrouw kon op tijd vluchten.

De branddeuren in de gangen hebben perfect gefunctioneerd, zegt Geert Buyse, directeur van het rusthuis. De toegangsdeuren naar de kamers zijn ook branddeuren, maar het is niet verplicht dat die deuren altijd gesloten blijven. Vermoedelijk stonden de deuren open door het warme weer.

'De slachtoffers woonden allen op eenzelfde vleugel op de tweede verdieping. In de vleugel zijn vijftien kamers. Negen bewoners overleefden de brand niet, zes andere konden gered worden', zegt Buyse. In juni was er nog een evacuatie-oefening in het rusthuis.