Negen doden bij brand in bejaardenhuis - Melle (B) 6-8-2009

Auteur Topic: Negen doden bij brand in bejaardenhuis - Melle (B) 6-8-2009  (gelezen 6577 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #10 Gepost op: 10 augustus 2009, 11:41:34
http://www.ezpress.be/news/9053/Brandveiligheid_in_woonzorgcentra

Brandveiligheid in woonzorgcentra

Brussel, 10 Augustus 2009 /EZPress/ - Naar aanleiding van de brand in het woonzorgcentrum Kannunik Triest in Melle krijgt het Vlaams Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid vragen over de brandveiligheid in woonzorgcentra.
De reglementering op de brandveiligheid die van toepassing is op de woonzorgcentra is geregeld in het federale Koninklijk Besluit van 1974, dat bevestigd werd door het Vlaamse Bejaardendecreet van 1985.

De federale overheid is bevoegd voor de basisnormen inzake brandveiligheid. Deze normen gelden voor alle gebouwen, ongeacht hun bestemming. De federale overheid attesteert en behandelt afwijkingsaanvragen in dit verband.
De Vlaamse overheid kan aanvullende veiligheidsnormen uitvaardigen die rekening houden met de specifieke bestemming van een gebouw. Voor deze normen kan zij ook zelf attesteren en afwijkingsaanvragen behandelen.

De Vlaamse Regering bekrachtigde op 13 maart 2009 het woonzorgdecreet en op 20 maart het decreet houdende diverse bepalingen betreffende het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. De artikelen 2, 3 en 4 van dit laatste decreet scheppen de decretale basis voor het installeren van een Vlaamse Commissie Brandveiligheid. Deze commissie kan adviseren over nieuwe regelgevende initiatieven voor brandpreventie. De commissie zal ook de afwijkingsaanvragen behandelen, zodat we hiervoor niet langer afhankelijk zijn van de federale overheid. De Vlaamse Regering heeft op 5 juni 2009 het besluit tot oprichting van deze commissie goedgekeurd.

Minister Vandeurzen zal in uitvoering van het woonzorgdecreet een ontwerp van besluit voorleggen aan de Vlaamse Regering met aanvullende veiligheidsnormen voor de sectoren die onder het woonzorgdecreet vallen.

Vlaanderen is al lang vragende partij voor de overheveling van de bevoegdheid inzake brandveiligheidsnormen aan de Gemeenschappen.


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #11 Gepost op: 11 augustus 2009, 00:50:09
Bewoners teruggekeerd naar rusthuis in Melle

dinsdag 11 augustus 2009Auteur: BRUSSEL (BELGA) - Linkervleugel op tweede verdieping van rusthuis waar negen bejaarden stierven in brand vrijgegeven.

De bewoners van het rusthuis Kanunnik Triest in Melle, waar donderdagavond negen bewoners om het leven kwamen bij een brand, zijn gisteren zo goed als allemaal teruggekeerd naar hun kamers.

De brand brak donderdag rond 20 uur uit in een kamer op de tweede verdieping. Negen bewoners zijn door verstikking om het leven gekomen. Drie anderen raakten zwaargewond, maar niemand verkeert nog in levensgevaar.

Een dertigtal dementerende bewoners werden vrijdag al teruggebracht naar hun kamers op het gelijkvloers. De andere vijftig bewoners moesten wachten tot maandag omdat reiniging en verluchting van het gebouw meer tijd namen dan voorzien. 'Na een laatste controle is maandagmorgen ook de linkervleugel op de tweede verdieping vrijgegeven', zegt burgemeester Dirk De Maeseneer. 'Alleen de kamer onder de plaats waar de brand uitbrak, is niet meer beschikbaar door waterschade na de bluswerken.'

Zes bewoners kunnen voorlopig nog niet terug naar het rust- en verzorgingstehuis, zegt De Maeseneer. 'Twee van hen blijven in het ziekenhuis, de vier anderen zullen ook zo vlug mogelijk terugkeren naar het rusthuis.'

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=3H2DKVQS&subsection=3


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #12 Gepost op: 21 januari 2010, 23:52:19
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=BLABR_20100120_004

Evacuatie tijdens rusthuisbrand Melle kon beter
Kenniscentrum voor Civiele Veiligheid evalueert rusthuisbrand

Reeds 0 reacties | reageer zelf

Sarah Van den Elsken

Melle - De evacuatie van de bejaarden bij de brand in het rusthuis van Melle ‘kon vlotter’. Dat staat in een evaluatie van het federale Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid. Het rusthuis was volledig in orde met de brandvoorschriften, maar de evacuatie verliep 'chaotisch' staat in het rapport te lezen en 'was beter gedeeltelijk gebeurd'. Een van de aanbevelingen is dat elk rusthuis jaarlijks minstens één evacuatieoefening moet houden.

Op 6 augustus vorig jaar ontstond brand in een kamer op de tweede verdieping van het rusthuis Kanunnik Triest met negen dodelijke slachtoffers tot gevolg. Het federale Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid heeft nu ook haar rapport bekengemaakt met conclusies en aanbevelingen.

'Het rusthuis was (is) volledig in orde met de brandvoorschriften', luidt een van de conclusies in het rapport.  Amper een paar weken voor de brand (eind juni) had de brandweer een evacuatieoefening gehouden met de directie, het personeel en de bewoners van het rusthuis, tot ieders tevredenheid zelf.

Ondanks die oefening, was de balans verschrikkelijk: negen doden, die allen door verstikking om het leven zijn gekomen. Alle slachtoffers vielen op de verdieping waar de brand was uitgebroken. ‘De branddeur op het einde van de gang functioneerde zoals voorzien’, staat in het onderzoeksrapport.

De evaluatie is geen kritiek op wie dan ook’, staat er verder in het rapport dat de inzet van hulpdiensten, personeel en omwonenden looft. Toch had de evacuatie van de bejaarden uit het rusthuis, volgens het onderzoek, vlotter kunnen lopen. Hadden de hulpdiensten meteen tot de algehele evacuatie moeten overgaan, of was een gedeeltelijke evacuatie meer aangewezen?

‘De brand deed zich voor in de rechtervleugel, op de tweede verdieping’, zegt Alain Damit, algemeen coördinator van het federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid. ‘Wellicht was het beter geweest dat men eerst overging tot een horizontale evacuatie van de getroffen vleugel, in plaats van alle bewoners van het rusthuis terzelfder tijd te evacueren. Maar we wijzen daarmee niemand met de vinger. Niemand is voorbereid op een dergelijk incident.’

In het onderzoeksrapport staat dat ‘de evacuatie altijd een weloverwogen multidisciplinaire beslissing moet zijn, zeker wanneer de geëvacueerden een kwetsbaar publiek vormen’. Veel van de bejaarden waren echter minder goed ter been. De bedden gingen ook niet door de kamerdeuren. En de matrassen hadden geen greep en waren moeilijk te verslepen. Voorts werd de rookevacuatie uit de kamers bemoeilijkt door de zonneweringen.

Uit het onderzoek blijkt nog dat veel mensen uit de buurt vrijwillig hulp hebben geboden, maar dat er ‘weinig structuur’ in die hulp zat.

Elk rusthuis of klein ziekenhuis moet jaarlijks minstens een evacuatieoefening houden, luidt een van de aanbevelingen. Zo’n evacuatie maakt deel uit van een ‘intern noodplan’ dat elk rusthuis moet hebben en dat het personeel en de bejaarde bewoners probeert voor te bereiden op noodsituaties zoals een brand.

Een ander aandachtspunt, zegt algemeen coördinator Damit, zijn de elektrische toestellen die de bejaarde bewoners van huis meenemen naar het rusthuis. Soms gaat het om oudere toestellen zoals een televisie met beeldbuis, een waterkoker of een ventilator. De brand in het rusthuis in Melle deed zich voor op een warme zomeravond en alle deuren in de betrokken gang stonden open. Ook heel wat ramen stonden open. Ook dat bemoeilijkte de bestrijding van de brand.

Het personeel van rusthuizen moet, volgens Damit, oog hebben voor mogelijke gevaarlijke situaties door verouderde elektrische toestellen. In sommige rusthuizen mogen uit veiligheidsoverwegingen alleen nog flatscreens als televisietoestel binnengebracht worden. De implosie van een beeldbuis heeft in Kortrijk al eens een brand in een rusthuis veroorzaakt.

Tekst: Filip Verhoest, De Standaard

Eerder maakte ook de provincie al een evaluatie. Die conclusies en aanbevelingen kan u hier nog eens nalezen. http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLABR_20091208_004


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #13 Gepost op: 26 augustus 2010, 19:45:04
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=KV2TN1DM

Deursluiters verplicht in nieuwe rusthuizen
    * vrijdag 06 augustus 2010
 

MELLE - In nieuwe Vlaamse rusthuizen moeten de kamers uitgerust zijn met automatische deursluiters. Die deursluiters helpen om de verspreiding van brand en/of rook te voorkomen. Dat besliste de Vlaamse regering. De verplichting komt er naar aanleiding van de ramp in de Melle.

De provincie formuleerde eind vorig jaar al beleidsvoorstellen om de hulpverlening bij brand op punt te zetten. Er werden ook suggesties voor preventie geformuleerd.

Ook in het rusthuis zijn concrete maatregelen genomen:

Alle oude televisietoestellen die kunnen imploderen en waarop vaak decoratief en brandbaar materiaal werd aangebracht, zijn verwijderd en vervangen door flatscreens.

Het huishoudelijk reglement betreffende het gebruik van elektrische toestellen op de kamers van de bewoners aangepast. Zo zijn de eisen strenger geworden, conform de veiligheidsvoorwaarden.

Tweemaal per jaar is er voor medewerkers een verplichte vorming rond evacuatieplan, werking van de brandalarmcentrale en gebruik van de blustoestellen. Een keer per jaar is er een evacuatieoefening.

Bij de uitbreiding van het rusthuis met dertig kamers wordt gekozen voor zelfsluitende deuren en komt er noodverlichting ter hoogte van de plinten. Voorts worden er ook nog reflecterende strips aangebracht in de buurt van de evacuatiedeuren en de brandhaspels.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #14 Gepost op: 26 augustus 2010, 19:47:48
http://www.politics.be/persmededelingen/26347/

Vlaamse Overheid : Conclusies brand Melle dragen bij om nieuwe brandveiligheidsnormen te optimaliseren

(05/08/2010) Bij een zware brand in woon- en zorgcentrum Kanunnik Triest aan de Kloosterstraat in Melle zijn donderdagavond 6 augustus van vorig jaar negen personen om het leven gekomen. Het onderzoek dat volgde op de brand heeft uitgewezen dat de brandveiligheidsnormen in Melle wel degelijk gerespecteerd waren. Op basis van alle bevindingen zijn de toen geldende normen nu sluitender gemaakt en aangevuld. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen, maakt automatische deursluiters verplicht voor nieuwbouwprojecten.


Ontwerpbesluit
De residentiële ouderenvoorzieningen moeten, om erkend te worden, voldoen aan een brandveiligheidreglementering die teruggaat op een K.B. van 12 maart 1974. Dat bevat weinig elementen voor de procedure voor het afleveren van het bewijs dat in de voorziening voldoende beveiligingsmaatregelen werden getroffen.
Zo wordt nergens eenduidig bepaald op welke wijze een initiatiefnemer het attest moet aanvragen, wie het aflevert en binnen welke termijn, wat de geldigheidsduur van het afgeleverde attest is en onder welke omstandigheden het vervalt, in welke gevallen een attest moet afgeleverd worden, hoe de procedure voor het bekomen van afwijkingen verloopt, … . De wet zegt evenmin dat de betrokken partijen – brandweer en burgemeester – een duidelijke conclusie moeten koppelen aan onderzoek naar de naleving van de veiligheidsnormen voor het (blijven) functioneren van de voorziening.
Intussen zijn er federale basisnormen voor veiligheid van toepassing en vaardigde de Vlaamse Gemeenschap het woonzorgdecreet uit dat geleidelijk wordt ingevoerd en richtte zij een eigen technische commissie brandveiligheid op. Het eindpunt in dit proces is een actualisering van de intussen verouderde normen uit ’74 en een deugdelijke procedure.
Minister Vandeurzen legde eind juli 2010 een ontwerpbesluit voor aan de Vlaamse Regering dat volgende zaken regelt:
a) nieuwe specifieke brandveiligheidsnormen voor de residentiële (WZC) en thuiszorgondersteunende (DVC en CVK) woonzorgvoorzieningen;
b) een duidelijke procedure voor het opmaken en afleveren van attesten inzake brandveiligheid door de lokale burgemeester na advies van de territoriaal bevoegde brandweerdienst;
c) het uitvaardigen van specifieke overgangsregelingen voor de bestaande voorzieningen inzake de naleving van de nieuwe normen en het afleveren van brandveiligheidsattesten.

De Vlaamse Regering keurde dit ontwerpbesluit principieel goed. Het wordt nu voorgelegd aan de Europese organen die dergelijke regelgeving adviseren.

Procedure met attesten
Het ontwerpbesluit houdt maximaal rekening met de federale voorschriften voor het uitvoeren van controles op de brandvoorkoming en respecteert de bevoegdheden van de plaatselijke brandweer en burgemeester. Controles kunnen enkel uitgevoerd worden in de bij wet bepaalde gevallen en telkens wanneer de burgemeester er om verzoekt. Deze twee voorwaarden moeten gelijktijdig worden vervuld. De procedure ziet er in grote lijnen als volgt uit.
De leiding van een voorziening doet bij de burgemeester van de gemeente een aanvraag voor het verkrijgen van een veiligheidsattest. De burgemeester geeft aan de brandweer de opdracht om na te gaan in welke mate de voorziening aan de brandveiligheidsnormen voldoet. De brandweer voert een onderzoek uit, maakt hiervan een verslag op en bezorgt dat aan de burgemeester.

Op dat moment kunnen zich 3 situaties voordoen:
- De voorziening voldoet aan alle normen. De burgemeester reikt een attest A uit: de veiligheid is onvoorwaardelijk gewaarborgd.
- De voorziening vertoont ernstige inbreuken op de normen. De veiligheid is in het gedrang. De burgemeester reikt een attest C uit: de voorziening moet gesloten worden of kan niet in exploitatie genomen worden. Dit kan gebeuren zowel door de burgemeester, als door het agentschap op basis van de bestaande procedures voor rechtspleging betreffende erkenning en sluiting van voorzieningen
- Allicht de meest voorkomende situatie: door de minder transparante uitvoering van sommige bouwelementen, door toepassing van andere dan in de wetgeving beschreven technieken of door specifieke technische omstandigheden is aan de in de normen opgenomen technische voorschriften niet (volledig) voldaan. Het brandweerverslag bevat dan een duidelijke opsomming van de niet-nageleefde brandveiligheidsnormen en geeft aan in welke mate de feitelijke toestand van de normen afwijkt. De brandweer moet zich uitspreken over de weerslag op de veiligheid hiervan voor residenten, personeel en bezoekers. Als de veiligheid niet ernstig in het gedrang is, reikt de burgemeester een attest B uit: de veiligheid is voorwaardelijk gewaarborgd. De voorziening moet een stappenplan uitwerken dat voldoende garanties bevat om op termijn aan de gestelde normen te kunnen voldoen.

Eén van de mogelijke acties in dit stappenplan is het aanvragen van afwijkingen op sommige of alle brandveiligheidsnormen die volgens het verslag niet zijn nageleefd.
Tussen de aanvraag tot controle en het uitreiken van het attest verlopen maximaal 3 maanden.
Om erkend te kunnen worden of blijven moet de voorziening over een geldig attest A of B kunnen beschikken. Het attest C leidt tot het inzetten van de procedure tot intrekking, respectievelijk weigering van de erkenning en heeft de sluiting tot gevolg. Wanneer geen geldig attest kan worden voorgelegd, wordt de procedure tot schorsing van de erkenning ingezet.

Automatische deursluiters
Uit de brand in Melle is geleerd dat de verwijzing naar de technische maatregelen om de deuren van de kamers te sluiten een te zwak signaal is. Er is technologie voorhanden om de kamerdeuren automatisch te sluiten in geval van brand, zonder dat dit hinderlijk is in het dagelijks gebruik van de deur. Er bestaan deursluiters met vrijloop. De gebeurtenissen in Melle geven aan dat het voorkomen van verspreiding van brand en rook via de kamerdeuren cruciaal is. Alvast voor nieuwe voorzieningen zal het het gebruik van dergelijke deursluiters verplicht zijn. Bij nieuwbouw kan de installatie gemakkelijk geïntegreerd worden in de automatische branddetectie.
In het ontwerpbesluit van Minister Vandeurzen staat dit zo: “In de voorziening worden organisatorische of technische maatregelen genomen om de verspreiding van brand of rook via openstaande deuren van de kamers, appartementen of andere lokalen bestemd voor de residenten te voorkomen. Voor nog te ontwerpen inrichtingen moeten de deuren van de kamers, appartementen of andere lokalen bestemd voor de residenten uitgerust zijn met deursluiters met vrijloop.”

Leo DE BOCK
Woordvoerder Kabinet Jo VANDEURZEN
Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Koolstraat 35, 1000 Brussel