http://www.brandweervrijwilligers.nl/nieuws-1461-burgers-verdrinken-duikers-ter-discussie.html?archived=0&page=1Burgers verdrinken-duikers ter discussie
Actueel - Meest gelezen - Archief - Rubrieken
05 September 2009
Nederland is een waterrijk land. Je kunt zomaar een kanaal of sloot inrijden of vallen. In de waterrijke gebieden zijn er 10-tallen duikgroepen met Brandweer Vrijwilligers actief echter die duikgroepen lijken de een na de andere opgeheven te worden.
Een noodlottig ongeval in Hoofddorp en het opheffen van brandweerduikteams in Wageningen en de regio Noord-Holland-Noord staan ter discussie. De VVD heeft inmiddels kamervragen gesteld.
HOOFDDORP: Een noodlottig ongeval in Hoofddorp, waarbij een 78-jarige Amstelvener om het leven kwam, leidde tot grote verontwaardiging in het land. Op internet verscheen een filmpje waarop te zien is hoe de auto van de man uit Amstelveen op zijn kop in het water ligt. Het geeft nog maar eens aan hoe snel je in Nederland als gevolg van een ongeval te water kan raken.
WAGENINGEN: De VVD is bezorgd over de opheffing van het duikteam van de vrijwillige Wageningse brandweer. Hiertoe is eerder dit jaar door het College van B&W besloten.
VVD-er Bastiaan Meerburg: ,,Naar aanleiding van een incident met een brandweerduiker in Terneuzen, is door minister Ter Horst besloten de regels voor brandweerduikteams aan te scherpen. Dit heeft voor de vrijwillige duikteams de consequentie dat er zoveel meer moet worden opgeleid, dat dit voor brandweervrijwilligers eigenlijk niet meer haalbaar is. Ons Wageningse vrijwillige duikteam is daarom dit voorjaar, na ruim 20 jaar te hebben bestaan, opgeheven. Volgens de VVD-fractie is dit een onwenselijke situatie, omdat hierdoor een gat is ontstaan in de brandweerdekking. En dat in een stad waar de Nederrijn doorheen loopt en er veel incidenten kunnen gebeuren waarbij een duikteam nodig is.
TWEEDE KAMER: Naar aanleiding van de problematiek heeft VVD-Tweede Kamerlid Laetitia Griffith de minister om opheldering gevraagd. Kernvraag is of de minister op de hoogte is van de problematiek en op welke wijze het eventueel verdwijnen van vrijwillige duikteams kan worden opgevangen.
Griffith: ,,Dit speelt waarschijnlijk niet alleen in Wageningen. Ik wil weten waar nog meer en hoe dit probleem kan worden opgelost. Uiteraard staat de veiligheid van brandweerduikers voorop, maar gaten in de brandweerdekking zijn wat de VVD betreft ongewenst".
Lees hier de kamervragenhttp://laetitiagriffith.vvd.nl/nieuws_9230/18323/ Bron: Hoogenlaag.nl
NB VBV Het lijkt er in ieder geval op dat de burgers het slachtoffer worden van een teveel aan regels, de manier van examineren van brandweerduikers, de hercertificering en de ontwikkelingen waardoor de laatste jaren plotseling duikers omkomen. Hierdoor komen duikende korpsen in toenemende mate in een vicieuze cirkel terecht met als uiteindelijke gevolg "opheffen" dan maar.
Het instandhouden van een duikploeg kost uiteraard inspanningen en geld. Echter de burgemeesters en de commandanten moeten het wel willen om de bureaucratie van de ballast van administratieve verplichtingen in opleidingen, oefeningen en examineren te doorbreken. Of hebben onze burgemeesters, geadviseerd door ons management het gewoon opgegeven? Teveel risico's voor aansprakelijkheden of gewoon ordinair bezuinigen? De toekomst zal het leren.