Kustwacht weerspreekt beschuldiging Bloemendaal20.10.09
De Kustwacht is geďrriteerd dat het door de gemeente Bloemendaal de Zwarte Piet krijgt toegespeeld bij een tragisch afgelopen reddingsoperatie in augustus. De Kustwacht weerspreekt de aantijging van de gemeente Bloemendaal die stelt dat de Kustwacht bij heeft verzuimd om alarm te slaan bij de regionale meldkamer van politie, brandweer en ambulancedienst in Kennemerland.
Politieonderzoek
Op 15 augustus 2009 werd in reddingsoperatie bij het Bloemendaalse strand een 55-jarige vrouw uit het water gehaald, maar zij overleed. Daarna heeft de politie Kennemerland Midden in opdracht van de burgemeester van Bloemendaal een evaluatie uitgevoerd van de alarmeringsprocedure. Volgens de gemeente blijkt uit die evaluatie dat Bloemendaalse Reddingsbrigade eerder had kunnen worden ingeschakeld. En hoewel de procedures ‘goed’ zijn, zou de Kustwacht in dit geval hebben ‘verzuimd’ om de Regionale Meldkamer in te schakelen. Dat zou een ernstig verzuim zijn, want ‘volgens de geldende procedure’ seint de Regionale Meldkamer na zo’n melding de Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade in, valt te lezen in een geschreven verklaring van de gemeente.
Wel meldingDe Kustwacht heeft een hele andere lezing dan de gemeente en politie. De gemeente zegt in de verklaring nog wel dat er een ‘melding buiten de procedure om’ is geweest, waardoor de reddingsbrigade toch binnen de tijdnorm in actie (kon) komen, maar laat in het midden of die van de Kustwacht komt. Volgens de Kustwacht hebben zij in ieder geval gedaan wat ze moesten doen en valt hen niets te verwijten.‘Wij hebben de verantwoordelijkheid voor Search And Rescue (SAR) op zee en toen de melding bij ons binnenkwam hebben wij direct onze partners gealarmeerd,’ zegt woordvoerder Jan Regeling van de Kustwacht. ‘Wij hebben de melding gedaan bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en wij hebben direct een toevallig in de lucht-zijnde rescuehelicopter naar de plek gedirigeerd. Daarnaast hebben wij -omdat het ging om een drenkeling in een gemeentelijk gebied- nog een melding gedaan bij de regionale meldkamer Kennemerland.‘
Niet gehoordDat de gemeente Bloemendaal nu toch wezenlijke kritiek uit op de afhandeling van de melding door de Kustwacht begrijpt Regeling niet. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de Kustwacht niet is gehoord voor de evaluatie. ‘Ik heb er begrip voor dat de burgemeester, die bestuurlijk verantwoordelijk is, wil weten hoe het is gegaan, maar dan is het wel van belang dat je de betrokkenen hoort en dat je zorgvuldig bent,’ zegt Regeling. Hij heeft contact gezocht met de gemeente Bloemendaal en met de regionale meldkamer om tot een ‘juiste en volledige evaluatie' te komen. De gemeente Bloemendaal is op de hoogte van de zienswijze van de Kustwacht, maar de burgemeester wilde desgevraagd nog niet reageren.
Brigade en MaatschappijMogelijk komt de kritiek op de Kustwacht mede doordat de Kustwacht niet direct met de reddingsbrigades samenwerkt en enkel in de ‘gemeentelijk ingedeelde’ wateren een melding doet bij de regionale meldkamer die dan kijkt of er een of meerdere reddingsbrigades kunnen assisteren. De Kustwacht werkt wel direct met de Reddingsmaatschappij (KNRM) samen, maar die professionele landelijke organisatie stuurt niet de niet-centraal aangestuurde, veelal met vrijwilligers werkende reddingsbrigades aan. ‘Dat zou ook lastig zijn, want zij hebben nog geen gelijkwaardig kwaliteitsniveau. De ene reddingsbrigade is bijvoorbeeld van tien tot vier aanwezig, en de ander van negen tot zonsondergang.’
Bron.
http://www.binnenlandsbestuur.nl/nieuws/2009/10/kustwacht-weerspreekt-beschuldiging-bloemendaal.133790.lynkxKustwacht krijgt de Zwarte Piet toegespeeld, maar is niet gehoord.