De organisatie gaat wat mij betreft ook niet vrijuit. Een dusdaning feest organiseren, waarbij de toeloop van publiek niet te regiseren valt, op een onverlicht terrein(Nood/calamitietenplan?) met onvoldende toegangswegen, op een afgelegen locatie... onvoldoende of onbekwame beveiliging, en dan 160 man politie nodig? Het is toch een commercieel belang. En dus moet ik als burger het goed vinden dat 160 agenten niet in mij buurt kunnen surveileren, mijn aangifte opnemen, of verkeerscontrole uitoefenen omdat men geld wil verdienen??
Wie heeft die vergunning afgegeven, welke ambtenaar heeft er zijn controlerende taak niet uitgevoerd?
Controlerende taak? Ambenaren hebben in principe een uitvoerende taak.
Commercieel belang? Voor de organisator ja. Voor de bezoekers een leuke avond uit, voor de gemeente een kans om zichzelf te profileren en voor velen een arbeidsplaats. Zo'n evenement dient dus een aantal maatschappelijke functies, en dat verantwoord ook politie-inzet, zij het binnen bepaalde grenzen.
Vanwege mijn dagelijks werk treed ik dagelijks veel in contact met politie mensen op de werkvloer maar ook heb ik veel contact met burgers.
Wat voor werk gaat het om, als ik vragen mag?
In mijn ongenuanceerde stuk zit helaas een kern van waarheid ook al zal dit ontkent worden door korpsleiding en overheid. Hier zit in mijn persoolijke mening ook het probleem. Hoge overheids functionarissen, justitie en korpsleiding verliezen steeds vaker de relatie Operationele dienst - burger uit het oog. Hierdoor kan de agent op de werkvloer minder service geven aan de burger, is hij verplicht een bepaald bonnen quotem te halen waarmee het respect voor deze agent inmiddels bij de gemiddelde burger steed verder gedaald is. Helaas is dit geen fabel of onrust stokerij dit is een feit.
En wie krijgen de bekeuringen? Juist, de overtreders. Neem maar van mij aan dat de bestaande bonnenquota met gemak te halen vallen binnen de normale werkzaamheden, en dan nog wordt het gros van de betrokkenen gewaarschuwd in plaats van geverbaliseerd.
Natuurlijk was dit niet de aanleiding voor de vecht partij in Hoek van Holland maar ik ben er van overtuigd dat gebrek aan repect voor de politie er MEDE aan bij gedragen heeft dat het zo uit de klauw is gelopen.
Dan gaat het blijkbaar al om individuen die het niet zo nauw nemen met de wet. Wie veel bekeuringen krijgt houdt zich nou eenmaal regelmatig niet aan de regels. Zeg nou zelf, hoeveel van de overtredingen die jij hebt gepleegd zijn niet bekeurd? Hoeveel keer door rood licht lopen, fietsen of rijden? Hoe vaak te hard rijden? Hoe vaak de autogordel niet dragen, hoe vaak de autopapieren of het rijbewijs niet bij hebben? Een fractie, een verwaarloosbaar percentage wordt geverbaliseerd. Mensen worden niet boos omdat ze een bekeuring krijgen, mensen worden boos omdat ze nu wel een bekeuring krijgen in tegenstelling tot de honderden keren dat ze geen bekeuring hebben gekregen. Dat is het probleem, er zijn mensen die structureel de verkeersregels achteloos naast zich neergooien. En als ze daarop aangesproken worden krijgt vaak een externe factor de schuld en is het erger dat de agent ze hierop aanspreekt dan de overtreding die gepleegd is. Hoe durft die agent, hij moet zich met zijn eigen zaken bemoeien.
Tevens ben ik de volgende mening toegedaan. De schuld en aandacht wordt nu toebedeeld aan hooligans, lekker makkelijk, en hiermee worden de FOUTEN van justitie en korpsleiding lekker verdoezeld. Natuurlijk kunnen wij graven en veel te weten komen over hooligans en ook gaan roepen "ja het is hun schuld kijk en lees maar verdiep je er in etc". Maar dat is mijn onze taak helemaal niet. Wij hebben in Nederland een heel groot justitieel en politie apperaat. De eerste taak van deze organisatie is het ten alle tijden beschermen van de burger. Dit is zelfs vastgeled bij wet.
Het artikel waar je het over hebt is artikel 2 van de politiewet, de taakstelling van de politie:
De politie heeft tot taak in ondergeschiktheid aan het bevoegde gezag en in overeenstemming met geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven.
Handhaving van de rechtsorde (ordebewaking en opsporing van strafbare feiten) en hulp verlenen aan hen die deze behoeven. Flauw gezegd is het ten alle tijden beschermen van de burger geen politietaak. Het handhaven van de rechtsorde wel, dus burgers beschermen tegen wetsovertreders kan wel onder de taken gerekend worden. Overigens zie ik nog niet de relevantie van het benoemen van de taakstelling van de politie in deze casus.
Daarnaast: de hooligans waren de schuldigen en verdienen de aandacht. De hooligans zijn het probleem waar een oplossing voor moet komen. Zij verzieken de feesten en voetbalwedstrijden voor de rest. Daar stap je nu heel gemakkelijk overheen.