Wie belde wie voor strandrel?ROTTERDAM
Voorlopig is alleen van de twee onervaren politiecommandanten die het bevel voerden bij de strandrellen in Hoek van Holland duidelijk dat ze fouten hebben gemaakt.
Politiebond NPB meent echter dat ,,er nog grote vraagtekens'' zijn over de mogelijke schuld van anderen.
Tegen een algemeen commandant en een operationeel commandant zijn volgens de officiële lezing van de politie 'voorlopige personele maatregelen' getroffen.
Zowel politie als gemeente zwijgt over de aard van de straf.
Feit is dat de algemeen commandant momenteel een maand met vakantie is. De ander zit thuis.
Volgens bronnen binnen de politie krijgen de twee andere taken binnen het korps. Van schorsingen zou geen sprake zijn.
Politievakbond NPB, die de algemeen commandant bijstaat, waarschuwt dat er ook naar eventuele andere schuldigen moet worden gekeken.
,,Het kan niet zo zijn dat de hoofden van twee leidinggevenden op het hakblok worden gelegd en dat er straks na maanden van onderzoek voor anderen geen druk meer op de ketel staat,'' zegt voorzitter Han Busker.
,,Er zijn nog grote vraagtekens. We willen straks exact weten wie op welk moment waarvan op de hoogte was.''
Zo is één van de meest opvallende feiten uit het voorlopige onderzoek de melding van een telefonisch gesprek tussen de algemeen commandant en een 'waarnemend districtschef', anderhalf uur voordat op zaterdag 22 augustus de vlam in de pan sloeg.
Op dat moment was het op het strand al flink onrustig met veel vechtpartijen. Volgens ingewijden belde hij paniekerig op.
De waarnemend districtschef, wiens naam het korps afschermt, zou desondanks hebben gedacht dat zijn collega een 'collegiaal advies' wilde.
De algemeen commandant meende met het belletje de hogere politieleiding te waarschuwen.
Met wie de op vakantie gestuurde commandant sprak is dus nog onduidelijk. Districtschef Michel Baeten was tijdens het feest op 22 augustus met vakantie, waardoor zijn taken in handen waren van een plaatsvervangend distictschef.
Maar die zou de algemeen commandant niet aan de lijn hebben gehad. Die zou hij pas ná alle chaos hebben gesproken.
De verwarring rond het telefoontje van de commandant werd ook vastgesteld in het interne politieonderzoek naar het politieoptreden, maar is nog allerminst opgehelderd.
Opvallend: de algemeen commandant zegt dat hij niet met onderzoeker Dick Schouten heeft gesproken, die de interne analyse over het politie-optreden uitvoerde.
De korpsleiding en de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb hebben altijd gezegd nooit te zijn geïnformeerd voordat de chaos z'n hoogtepunt bereikte en er schoten moesten worden gelost.
Het korps wilde niet ingaan op vragen over de politie-inzet bij de rellen op het strand van Hoek van Holland. (NIELS DEKKER/TOBIAS DEN HARTOG)
09/09/09 07u57
BRON:
http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/428667/2009/09/09/Wie-belde-wie-voor-strandrel-.dhtml