Persbericht van het OM.
Openbaar Ministerie schreef:
Resultaten Rijksrechercheonderzoek Hoek van Holland
8 december 2009 - Arrondissementsparket Den Haag
De politieagenten die tijdens de rellen op het dancefeest Sunset Grooves op 22 augustus in Hoek van Holland hebben geschoten, hebben allen gehandeld uit noodweer. Dat maakte Hoofdofficier van Justitie, Theo Hofstee van het Openbaar Ministerie Den Haag vandaag bekend tijdens een persmoment in het Paleis van Justitie in Den Haag.
De Hoofdofficier zei tijdens het persmoment dat hierbij tragisch genoeg een 19-jarige man dodelijk is geraakt door een politiekogel en dat helaas ook zes anderen schotwonden opliepen. Maar Hofstee benadrukte dat de situatie die avond zo bedreigend was voor de agenten dat het gebruikte geweld gerechtvaardigd was.
Het was vanaf de start van het evenement al onrustig op het festivalterrein. Er vonden diverse vechtpartijen plaats en hierna gingen twee politiemensen in burger het terrein op om de situatie in kaart te brengen.
Zeer bedreigende situatie
Zij werden opgemerkt en door omstanders herkend als politie. Vervolgens keerde de menigte zich tegen hen en werden zij belaagd met stenen, glazen flessen en flessen gevuld met zand. Beide politiemensen pakten hun vuurwapen en één loste enkele waarschuwingsschoten. Twee andere agenten in burger kwamen vervolgens hun collega’s te hulp. De vier stonden met getrokken pistolen en met de ruggen naar elkaar toe tegenover de honderden relschoppers. Uiteindelijk wisten ze het VIP-dek te bereiken. Gezien de situatie waarin deze agenten zich op dat moment bevonden, waren de waarschuwingsschoten volgens het OM gerechtvaardigd.
Door de oproep ‘assistentie-collega’ van de twee politiemensen in burger waren de aanwezige agenten in drie groepen naar de genoemde locatie op het veld gegaan. Daar aangekomen, zagen zij dat hun collega’s daar niet meer waren. Hierop trok men zich in één groep terug in de richting van één van de nooduitgangen.
Terwijl de agenten dit deden, werden zij continu belaagd door de relschoppers. Hierbij hebben enkele agenten waarschuwingsschoten afgevuurd. Eenmaal bij de nooduitgang aangekomen, trokken de agenten zich terug achter de hekken. Dit weerhield een grote groep relschoppers er niet van om door te gaan. Ze braken door de hekken en drongen de agenten steeds verder de duinen in. De politieagenten werden nog altijd bekogeld. Naast de flessen en stenen gooiden de relschoppers ook met strandstoelen, metalen bakken en plantenbakken naar de politie.
Uit het onderzoek van de Rijksrecherche blijkt dat de agenten ook toen nog, alleen waarschuwingsschoten afvuurden. Dit had echter niet het gewenste effect, de relschoppers bleven de agenten achtervolgen. Constant is er de dreiging geweest dat het nog erger zou worden. De groep is een aantal malen op de politiemensen afgestormd terwijl er gescandeerd en geroepen werd. Doordat de groep van geen ophouden wist ondanks waarschuwingsschoten, was de vrees gerechtvaardigd dat de groep nog meer, nog ernstiger geweld, van plan was.
Pas nadat de agenten door de relschoppers zo’n 150 meter achter de noodhekken de duinen in waren gedreven, werd er voor het eerst door de politie op personen geschoten. Uit verschillende verklaringen van betrokken agenten en uit beeldmateriaal kon de Rijksrecherche zich een beeld vormen van wat er zich die avond in het donker in de duinen heeft afgespeeld. Opgejaagd door de relschoppers, trok de politie zich steeds verder terug. Uit het onderzoek is gebleken dat de agenten dermate bedreigd werden, dat het schieten op personen gerechtvaardigd was. Hierbij werd de 19-jarige man dodelijk geraakt.
Conclusie
Het Openbaar Ministerie kwam tot de conclusie dat er sprake was van noodweer na een zeer omvangrijk onderzoek van de Rijksrecherche in opdracht van het OM Den Haag. Tijdens het persmoment werd een reconstructie getoond van de gebeurtenissen die avond. Hierbij werden naast beelden van You Tube ook beelden van een bodycam (een camera aan het uniform) van een van de belaagde agenten getoond.