GRIP 3 Zeer grote duin- en bosbrand - Schoorl 28-08-2009

Auteur Topic: GRIP 3 Zeer grote duin- en bosbrand - Schoorl 28-08-2009  (gelezen 150594 keer)

0 gebruikers (en 6 gasten bekijken dit topic.

Diamondback

  • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,430
  • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Reactie #620 Gepost op: 5 september 2009, 16:43:28
Is - de hond is eigenlijk van het vrouwtje? - een beter excuus....?  ::)


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #621 Gepost op: 6 september 2009, 10:04:01
De duinbrand in Schoorl is geen toeval

Risico op duinbrand groter door lager grondwaterpeil en oplopende bezoekersaantallen

Gepubliceerd: 4 september 2009 15:55 | Gewijzigd: 4 september 2009 15:55

Het waaide hard en de heide was droog tijdens de brand in Schoorl. Maar kijk bij een risicoanalyse voorbij de weersomstandigheden. De duinbrand in het Noord-Hollandse Schoorl van vorig weekeinde heeft 150 hectare bos verwoest. Is het nu toeval of niet dat er duinbranden zijn?

Aangestoken of door onachtzaamheid: duinbranden zijn er in alle jaren en meestal zijn ze enkele hectares groot. Zo woedden in het Noordhollands Duinreservaat de laatste tien jaar branden in de Duivelshoek bij Heemskerk en op de Papenberg bij Castricum. Na een jaar is er meestal weinig meer van te zien, behalve een sappiger uitgroeien van grassprieten door het vrijkomen van mineralen uit de verbrande biomassa. Je moet een kenner zijn om na twee jaar nog brandsporen te herkennen. Sommige mossen duiken meer op, waaronder eentje met een toepasselijke naam: het douchekop-mos.

Er zijn enkele redenen te noemen waarom de brand bij Schoorl mogelijk wat minder toevallig is dan een incidentele duinbrand. ‘Schoorl’ vormt een model voor het kustlandschap, met vastelandsduinen. De andere inrichting van terreinen, het lagere grondwaterpeil, luchtvervuiling, oplopende bezoekersaantallen en een andere houding bij het publiek, minder toezicht door de boswachter en meer liberale opvattingen over recreatie – al deze factoren verhogen het risico op een duinbrand.

Vanaf de negentiende eeuw kennen de vastelandsduinen een ander landgebruik met steeds meer (naald)bos. Verdwenen zijn de grote stuivende duinen, brede open valleien en schaars begroeide duingraslanden. Meer naaldbos betekent een lagere grondwaterstand omdat de naalden veel water invangen.

Het grondwaterpeil daalde verder door een combinatie van waterwinning, polderpeilverlaging, kustafslag en een andere begroeiing. Gevolg: bij Schoorl is het grondwater meters gedaald, ook bij één van de brandhaarden centraal in het duin, het Vogelmeer.

Dan speelt luchtvervuiling al veertig à vijftig jaar een rol van betekenis. De vervuiling met zwaveldioxide en stikstofoxide (verkeer) en ammoniak uit mest is gedaald, maar is nog steeds te hoog voor het van nature schrale duinecosysteem. Voor de kalkrijkere duinen bezuiden Bergen, maar ook bij het kalkarme Schoorl, betekent dit meer gras (duinriet, zandzegge) dat vaak jaren als stro blijft staan.

Risicoverhogend zijn ook de stijgende bezoekersaantallen, ook van de niet-rustzoekende ‘doelgroepen’ als moutainbikers, sportgezelschappen in gratis toegankelijke gebieden – zoals bij Schoorl.

Een rol speelt ook de veranderde mentaliteit bij de bezoekers: vroeger was het duin een privé- of staatsdomein waar je op bezoek was, nu is het ‘jouw gebied’. Duinen veranderden van verboden terrein naar een sociaal-democratisch geïnspireerd, algemeen toegankelijk reservaat.

Kortom, de duinen zijn de laatste decennia net als de bankwereld en gezondheidszorg doorgeschoten in liberale richting. Natuurterreinen worden meer als park of achtertuin beschouwd dan als te beschermen natuurgebied. In combinatie met ontoereikend toezicht door de beheerders is een pretvuurtje dan al vlot ontstoken. Daarnaast is wild kamperen voor sommigen een sport geworden. Leuk, maar risicoverhogend.

Een andere kant is het ‘gastheerschap’ van terreinbeheerders. Opgestuwd door provinciale politieke belangen of kortetermijn-pr-belangen is dit regelmatig doorgeschoten richting laisser faire. In sommige duinen en landgoederen ruik je meer lamsvlees van een barbecue of trouwpartij dan de geur van wilde rozen.

Een daling van het aantal toezichthouders in het veld werkt ook niet risicoverlagend. Zo beschikt Staatsbosbeheer over weinig boswachters voor het buitenwerk, een situatie die zich ook voordoet bij particuliere natuurbeheerders.

Hoewel de klimaatstatistieken gemiddeld eerder op meer neerslag wijzen dan op minder, zijn het bos- en heidegebied langs de kust aan het einde van het zomerseizoen na uitblijven van regen vaak wekenlang gortdroog. Dat zal ook in Schoorl hebben meegespeeld. Een bijkomend probleem voor het bestrijden van brand in Schoorl was dat er een harde wind stond (kracht zeven).

Maar we mogen verwachten dat bij een risicoanalyse niet alleen naar het incidentele weer wordt gekeken, maar naar alle risicofactoren.

De noodverordening voor het door brand getroffen bosgebied in het Noord-Hollandse Schoorl is vanaf vanmorgen aangepast. Een gemarkeerde route van het gebied mag nu worden betreden. De noodverordening blijft nog wel van kracht zolang de autoriteiten de veiligheid voor personen en dieren buiten de gemarkeerde route niet willen garanderen.

De brand in Schoorl begon op de middag van vrijdag 28 augustus, en heeft 150 hectare natuur verwoest. De brand begon als heidebrand en sloeg later over naar het bos. Op het hoogtepunt besloeg de brand 500 vierkante meter. Toen het vuur moeilijk onder controle te houden bleek, werden ongeveer 550 inwoners van Schoorl geëvacueerd. Die konden zaterdagmiddag weer terugkeren.

In de nacht van dinsdag 1 op woensdag 2 september is de brand op een oppervlakte van 300 vierkante meter weer opgelaaid. De ingestelde noodverordening werd toen verlengd. Tot en met 2 september is de brandweer bezig geweest met het nablussen van de brand.


Rolf Roos is redacteur van het recent verschenen boek ‘Duinen en mensen: Kennemerland’ en van het boek ‘Opgewarmd Nederland’.

http://www.nrc.nl/opinie/article2349753.ece/De_duinbrand_in_Schoorl_is_geen_toeval


Firefighter1970-b.d.

  • Belangstellende
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,293
Reactie #622 Gepost op: 6 september 2009, 18:07:07
En dan iets heel mafs. Je verwacht dat de vlammen alles wegvreten op hun weg, maar bij het fietspad aangekomen zie je dit:

Links de verschroeide aarde, maar rechts een - zo op het eerste gezicht - een ongerept bos.

Dit doet al weer iets anders vermoeden...



Dus stapt DB daar het bos niet in en loopt hij samen met hond weer richting het noorden.

Alwaar Staatsbosbeheer een informatiepunt heeft ingericht. Even verderop vindt DB echter een doorgang naar het bos welke niet is afgezet en dus veilig is. Ja, toch?

En daar wordt pas duidelijk hoe bedriegelijk die scheiding tussen duin en bos is. Het is een beetje triest, vriendjes en vriendinnetjes...



sporen van kroonvuur

let even op het hoogte verschil en de dichte begroeïng. hier kom je dus niet met een blusvoertuig doorheen. Niet met 4x4 en ook niet met 6 x 6. Deze foto is typisch voor het duinbosgebied bij Schoorl dicht begroeid en veel hoogte verschillen.

de humuslaag

Op de weg terug naar Schoorl kwam ik dus toch uiteindelijk aan de verkeerde kant van de afzetting terecht. Kennelijk was men vergeten om de doorgang die ik genomen heb af te sluiten.

Dat was het wel zo'n beetje. De parkeermeter in het centrum van Schoorl tikte onverbiddelijk verder. En Beauty Zwartnek is ook niet meer 1 van de jongste.

Wat ik zie is een landschap wat op de West-Veluwe veel voorkomt,heide en naaldbossen op zandverstuivingen(het gebied tussen ruwweg Kootwijk,Harskamp,Otterlo en Hoenderloo),toch lukt het de brandweer in deze buurt om,in zulke gebieden toch ver in de bossen door te dringen,door gebruik te maken van ruiter-,fiets- en wandelpaden.
Hierbij is het soms onvermijdelijk dat de voertuigen enige schade op lopen of dat er een boompje omgezaagd moet worden,maar ze komen er wel,op hooguit 100 m van bijna ieder plek in het bos
Het voordeel van de Veluwe is wel,dat je binnen 1 à 2 uur 3 of meer natuurbrandbestrijdingscompagniën ter plaatse kunt hebben en daarmee veel slagkracht,iets waar,mijns inziens,het in Schoorl toch aan ontbrak door het gemis aan terreinvaardige blusvoertuigen en watertransportcapaciteit.


firehouse13

  • HBT te Bergen-NH
  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 20
  • Brandweer Bergen Blusgroep Schoorl
Reactie #623 Gepost op: 6 september 2009, 22:26:21
Wat ik zie is een landschap wat op de West-Veluwe veel voorkomt,heide en naaldbossen op zandverstuivingen(het gebied tussen ruwweg Kootwijk,Harskamp,Otterlo en Hoenderloo),toch lukt het de brandweer in deze buurt om,in zulke gebieden toch ver in de bossen door te dringen,door gebruik te maken van ruiter-,fiets- en wandelpaden.
Hierbij is het soms onvermijdelijk dat de voertuigen enige schade op lopen of dat er een boompje omgezaagd moet worden,maar ze komen er wel,op hooguit 100 m van bijna ieder plek in het bos
Het voordeel van de Veluwe is wel,dat je binnen 1 à 2 uur 3 of meer natuurbrandbestrijdingscompagniën ter plaatse kunt hebben en daarmee veel slagkracht,iets waar,mijns inziens,het in Schoorl toch aan ontbrak door het gemis aan terreinvaardige blusvoertuigen en watertransportcapaciteit.

gemis aan terreinvaardige blusvoertuigen?????
daar waar de 4x4 voertuigen die bijstand verleende vanaf de veluwe het in het echt ruwe terrein moesten laten afweten reden de voertuigen van Groet en Egmond aan Zee gewoon door.
de mannen van de Veluwe moesten in onze voertuigen hun meerdere erkennen. dit werd dan ook ruiterlijk door ze toegegeven.
vergeet niet dat het zand op de Veluwe van een heel andere soort is dan het zand in ons duingebied. 20 minuten na ingezet te zijn stonden 3 van de 4 ts'en vanuit het veluwegebied vast in het duingebied en moesten door een tractor worden losgetrokken.
geloof me, het ontbreekt ons echt niet aan terreinwaardige blusvoertuigen, maar als je te maken hebt met, op het moment van de brand, het droogste gebied van Nederland gecombineerd met windkracht 6 á 7 ben je al snel kansloos tegen de zeer snelle uitbreiding van het vuur.
groeten van een weer volledig uitgeruste collega,
Rob Limmen


Firefighter1970-b.d.

  • Belangstellende
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,293
Reactie #624 Gepost op: 6 september 2009, 22:52:46
gemis aan terreinvaardige blusvoertuigen?????
daar waar de 4x4 voertuigen die bijstand verleende vanaf de veluwe het in het echt ruwe terrein moesten laten afweten reden de voertuigen van Groet en Egmond aan Zee gewoon door.
de mannen van de Veluwe moesten in onze voertuigen hun meerdere erkennen. dit werd dan ook ruiterlijk door ze toegegeven.
vergeet niet dat het zand op de Veluwe van een heel andere soort is dan het zand in ons duingebied. 20 minuten na ingezet te zijn stonden 3 van de 4 ts'en vanuit het veluwegebied vast in het duingebied en moesten door een tractor worden losgetrokken.
geloof me, het ontbreekt ons echt niet aan terreinwaardige blusvoertuigen, maar als je te maken hebt met, op het moment van de brand, het droogste gebied van Nederland gecombineerd met windkracht 6 á 7 ben je al snel kansloos tegen de zeer snelle uitbreiding van het vuur.
groeten van een weer volledig uitgeruste collega,
Rob Limmen

Mag ik dan vragen hoeveel terreinvaardige voertuigen er zijn ingezet vanuit NHN en hoeveel er vanuit NHN maximaal kunnen worden ingezet,dus hoeveel staan er in NHN op de sterkte?
Dat 4e voertuig was waarschijnlijk de Unimog van Hoog-Soeren.
Het gebied waar ik over praat is valt ook onder de andere Veluwse regio,een deel van de voertuigen uit deze regio zijn ook met speciale banden uitgerust welke ook in woestijnen worden gebruikt.
Dus dezelfde banden als de terreinvaardige voertuigen van de gemeente Bergen (N.H.)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #625 Gepost op: 6 september 2009, 23:23:54
http://www.rtvnh.nl/player.php?stream=ItemTV&item=42202

Bioloog uit kritiek na duinbrand

Kritiek bioloog na brand Schoorlse Duinen
SCHOORL Als er betere voorzorgsmaatregelen waren geweest in de Schoorlse Duinen, zou de brand in het gebied waarschijnlijk een kleiner oppervlak hebben vernietigd. Dat zegt bioloog Rolf Roos.
Als er niet snel maatregelen worden genomen, denkt Roos dat de kans groot is dat opnieuw brand ontstaat in de duinen. Vorige week werd 150 hectare duingebied door vuur verwoest.
Volgens Roos is de lage grondwaterstand een extra risico bij duinbranden. Ook het groot aantal bezoekers brengt risico's met zich mee. Staatsbosbeheer laat weten dat de kritieken van Roos welkom zijn in de evaluatie van de brand.


jvo

  • ACH
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,933
  • geel busje, geel pak
    • Youtubekanaal
Reactie #626 Gepost op: 6 september 2009, 23:32:55
Mag ik dan vragen hoeveel terreinvaardige voertuigen er zijn ingezet vanuit NHN en hoeveel er vanuit NHN maximaal kunnen worden ingezet,dus hoeveel staan er in NHN op de sterkte?
Dat 4e voertuig was waarschijnlijk de Unimog van Hoog-Soeren.
Het gebied waar ik over praat is valt ook onder de andere Veluwse regio,een deel van de voertuigen uit deze regio zijn ook met speciale banden uitgerust welke ook in woestijnen worden gebruikt.
Dus dezelfde banden als de terreinvaardige voertuigen van de gemeente Bergen (N.H.)
Zand=zand gaat echt niet op hoor.... op de veluwe heb ik me met een Gelande niet vastgereden ondanks verwoede pogingen, in de duinen en op het strand heb ik met zo'n zelfde Gelande het diverse keren wel voor elkaar gekregen....
-When responding to a call, always remember that your ambulance was built by the lowest bidder-


Joris

  • Manschap A
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,491
Reactie #627 Gepost op: 6 september 2009, 23:47:11
Zand=zand gaat echt niet op hoor.... op de veluwe heb ik me met een Gelande niet vastgereden ondanks verwoede pogingen, in de duinen en op het strand heb ik met zo'n zelfde Gelande het diverse keren wel voor elkaar gekregen....
Duinzand is inderdaad een totaal andere structuur, grover - terwijl zand landinwaarts veel fijner is.
343, never forget.


firehouse13

  • HBT te Bergen-NH
  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 20
  • Brandweer Bergen Blusgroep Schoorl
Reactie #628 Gepost op: 7 september 2009, 08:39:08
Duinzand is inderdaad een totaal andere structuur, grover - terwijl zand landinwaarts veel fijner is.

voor de duidelijkheid, wij zeggen altijd.... het zand op de veluwe is vierkant, in de duinen en op het strand is het rond.
M.a.w., het zand in de duinen rolt , het veluwse zand niet. dat is het grote verschil.
hoeveel 4X4 voertuigen NHN heeft staan moet ik je even schuldig blijven.
ik zal eens navragen.
groeten Rob Limmen


Advies

  • Verbannen gebruiker
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 312