Even een kleine correctie. Volgens mij werd er opgemerkt dat je een LD doorkoppelt aan een HD slang. Dat zal inderdaad problemen opleveren, en HD slang kan 40 bar hebben, met een marge van misschien 25 % of. Een LD slang wordt gebruikt voor drukken van 8-10 bar, maar zeker geen 40 bar, dus dat wordt één waterballet. (inderdaad bendelstuk zal losschieten).
Ten tweede, de binnendiameter van een HD slang is vele male kleiner als een LD slang, dus de druk zal heel snel wegzakken. (kleine diameter naar grote diameter wat gebeurd er als dezelfde hoeveelheid water er door gaat?
Nog eens naar de Maarsen Video gekeken, maar zij koppelen een soort "Tuinslang" aan de HD en geen Lage druk slang.
Jij denkt dat dit een LD slang is, dat de slang er anders uitziet betekend niet gelijk dat dat hij geen hogere drukken aankan, er zijn wel meer meer hoge druk slangen in omloop dan onze welbekende HD slang, en is het boven in een flat wel nodig om dezelfde druk aan te kunnen als beneden, want je hebt natuurlijk ook te maken met drukverlies.
Onze LD slang wordt wel gebruikt voor drukken van 8- 10 bar maar dat betekent niet dat hij niet meer aankan, de uiteindelijke druk wordt bepaalt door de bendeling. In de petrochemie/zeehavens/zware industrie worden de zelfde LD slangen gebruikt, maar deze zijn voorzien van 3 bendels waarbij geldt 1 bendel is 10 bar en worden afgeperst op 30 bar druk, zowl 52 mm als 75 mm. omdat de waterdruk van de meeste bluswaternetten op bedrijven van dit soort tussen de 10 en 15 bar liggen.
Ook bepaalt de straalpijp de uiteindelijke druk in de slang, kijk naar het Cobra systeem, door gebruik van een speciale kop is de druk van het water wat er uitspuit 300bar, maar is de druk in de slang dan ook 300 bar, waarschijnlijk niet. kijk naar je tuinslang als je die dichtknijpt de druk van het water bij je vinger is hoger als de druk in de slang.
Bij de pomp is je statische druk ook anders als je dynamische druk, je statische druk is hoger als je dynamische (zodra de straalpijp opengaat), maar dat is druk in de slang niet de druk na de straalpijp.
als je eenzelfde hoeveelheid water door een grotere diameter laat stromen zal je druk afnemen, en je worplengte zal afnemen met dezelfde druk, dat zou je naderhand kunnen opvangen met de diameter van de straalpijpdiameter.
Het blussen wat wij doen begint met welk resultaat wil je bereiken en daarna een combinatie van hoeveelheid, druk, en worplengte wat je op verschillende manieren kan bereiken.