Probleem is dat het vooral gefragmenteerde ontwikkelingen zijn. De camera's op voertuigen komen van totaal verschillende leveranciers dan de gangbare camerasystemen waar je letterlijk "iets mee kan"
Het genereren en distribueren van beelden van en naar de meldkamer is niet bijster moeilijk, alleen daarna het analyseren en waarborgen van de kwaliteit, zodat je ook feitelijk iets met de beelden kan doen, is dat wel. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan het automatisch herkennen van verdachte objecten, personen, bewegingen in een bepaald gebied van het beeld. Ook het integreren van camerabeelden met GPS positie is mogelijk...
Daarnaast zijn er ook legio oplossingen voor bijvoorbeeld de integratie van thrid party videobeelden op een meldkamer of binnen een daartoe toegewezen afdeling binnen Politie, brandweer of Ambulancevoorziening.
Binnen de veiligheidsregio's zijn er ook verschillende opvattingen over het gebruik van camerabeelden, dus het zal nog wel een flinke tijd duren voordat we dit in het hulpverleningslandschap gaan zien. Daarnaast zullen er ook functionarissen moeten zijn die deze beelden kunnen interpreteren. In geval van crisisbeheersing zal de beeldvorming heel erg gaan veranderen als er ineens sprake is van live beelden in het meldcentrum. Bijvoorbeeld de invloed op de besluitvorming etc.
Daarnaast speelt het wettelijke kader ook nog mee. Privacy, het beschermen van persoonsgegevens etc. Dus mocht dit daadwerkelijk slagen, dan hebben we nog een lange weg te gaan in Nederland.