O ja, eigenaar Bouwens beweert trouwens niets af te weten van die tank. Het bedrijf is ooit overgenomen van Haverkate, en Bouwens zegt de koelcel nooit gebruikt te hebben. Er schijnen nog 4 andere koelcellen te zijn, maar die zijn volgens de gemeente op basis van freon.
Freon is geen stofnaam - maar een productnaam van de firma Dupont voor een hele serie koelmiddelen die o.a CFK's (chloorfluorkoolwaterstoffen) of FK's (fluorkoolwaterstoffen) bevatten. Als er een ongeval gebeurt met een koelmiddel en je alleen te horen krijgt dat de installatie "freon" bevat, weet je in feite nog niets. Wat je weten moet om het feitelijke risico te kunnen bepalen, is het R-NUMMER van het koelmiddel. Elk koelmiddel heeft een specifiek R-nummer. Zo staat R134 voor 1,1,2,2-tetrafluormethaan (een freon). Er zijn ook koelmiddelen die geen chloor of fluor bevatten, zoals R290 (propaan) of R717 (ammoniak). Dit zijn dus wel koelmiddelen, maar geen freonen. Welk koelmiddel in een installatie zit, staat op het typeplaatje van de installatie én in het onderhoudslogboek.
De ene freon is schadelijker dan de andere. Bij een lekkage binnen is er altijd kans op verstikking, maar niet vergeten mag worden dat sommige freonen daarnaast op basis van hun chemische eigenschappen ook gewoon schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. De freonen worden groep voor groep langzaam uitgefaseerd, omdat ze schadelijk zijn voor de ozonlaag / bijdragen aan het broeikaseffect.
Bij veel brandweermensen zit alleen tussen de oren dat freon kan zorgen voor verstikking en wordt er verder erg luchtig over gedaan. In geval van brand worden freonen echter ineens heel gevaarlijk: niet omdat ze branden (want dat doen de meeste niet) maar omdat ze bij warmte kunnen ontleden en er zeer giftige en bijtende gassen kunnen ontstaan, zoals fosgeen, chloorwaterstof (zoutzuurgas) of fluorwaterstof. Beslist een punt om rekening mee te houden!