Palmpie,
Je wilt niet weten hoeveel gebouwen er op heel veel plaatsen zelfs in de eerste ring liggen. En op basis van risicoberekeningen mag dat ook. De kans op het bezwijken van de leiding is namelijk erg klein. Wat ruimtelijke ordening betreft wordt helaas bijna alleen naar de kans gekeken (de beroemde 10 min6 / 10min8-discussie). Het effect indien het onverhoopt toch mis gaat, is veel minder relevant. En wordt er over effect gepraat, dan wordt alleen gekeken naar het aantal doden - en wordt het veel grotere aantal te verwachten gewonden niet meegenomen. Wat mijns inziens leidt tot een veel te rooskleurig beeld.
Als brandweer vind ik de kans dat iets gebeurt trouwens niet zo relevant: wij komen alleen als het fout is gegaan en voor de brandweer is in dat geval de kans dus 1.
In België heeft men na Gellingen alle hogedrukleidingen die door woonkernen liepen, omgelegd, met uitzondering van een voor de industrie cruciale leiding in Antwerpen, Luik of Brussel, dat weet ik niet meer.
In Nederland, waar de grond superduur is en gemeenten het liefst geen enkele bouwbeperking hebben, mag men op grond van de regelgeving van VROM in principe "kwetsbare objecten" bouwen vanaf 4 meter vanuit het hart van de gasleiding bij de kleinste diameters en vanaf 60 meter van de leiding bij de grootste diameter. Minder kwetsbare objecten, zoals kantoorgebouwen, mogen ook bij de grootste diameters dichterbij worden gebouwd. Nu heeft ook VROM wel ingezien dat je in geval van een leidingbreuk toch wat uit te leggen hebt als er net zoiets zou gebeuren als in Gellingen. Met een nieuwe rekenmethode is geconcludeerd dat op ca 100 lokaties woningen te dicht op de leiding liggen. Hier kunnen verschillende maatregelen worden getroffen om het risico te verminderen. Voor meer info: zie
http://www.brandweerkennisnet.nl/@5966/achtergronden/Mocht het trouwens ooit fout gaan met een gasleiding dichtbij een pand waarin zich nog mensen bevinden - dan wordt dat de optimale test voor zelfredzaamheid.