Alleen patiënten met een verwijsbrief naar de SEH, anders zelf betalen

Auteur Topic: Alleen patiënten met een verwijsbrief naar de SEH, anders zelf betalen  (gelezen 14818 keer)

0 gebruikers (en 18 gasten bekijken dit topic.

Diamondback

  • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,430
  • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Reactie #10 Gepost op: 15 september 2009, 22:12:59
Kijk, daar komt dus de aap uit de mouw.

Als de HAP in het ziekenhuis zit heb ik er geen problemen mee. Zoals de situatie nu is in bijv. Hoorn is dat onacceptabel de CHP zit daar naast het ziekenhuis en er niet in. Overigens in een nagelnieuwe accomodatie. ( hoezo geldverspillen? )

Dus dat betekent weer veel verbouwkosten etc. Dat gaat dus ook weer geld kosten. Maar goed, de bouw moet toch gesponsort worden in deze slechte economische tijden. ;)


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #11 Gepost op: 15 september 2009, 22:21:43
Krijgen we een soort van Amerikaanse toestanden, geen geld geen hulp.


peter h

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 353
  • instructeur EH/BHV/(P)BLS, AED, WO, verder Sigma
Reactie #12 Gepost op: 15 september 2009, 22:32:14
Kijk, daar komt dus de aap uit de mouw.

Als de HAP in het ziekenhuis zit heb ik er geen problemen mee. Zoals de situatie nu is in bijv. Hoorn is dat onacceptabel de CHP zit daar naast het ziekenhuis en er niet in. Overigens in een nagelnieuwe accomodatie. ( hoezo geldverspillen? )

Dus dat betekent weer veel verbouwkosten etc. Dat gaat dus ook weer geld kosten. Maar goed, de bouw moet toch gesponsort worden in deze slechte economische tijden. ;)

inderdaad... als je in Hoorn naar de HAP gaat met POB, word je doorgestuurd naar de SEH.. vervoer gaat dan ( afstand van ongeveer 100 meter !!!!!!) per ambulance, die daarvoor desnoods uit Alkmaar moet komen.. hoezo kosten en werkdruk voor de ambu..

en een verwijzing van de HA kost ook weer... dus is het niet zo dat er met dit plan extra inkomsten worden gegenereerd?


Diamondback

  • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,430
  • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Reactie #13 Gepost op: 15 september 2009, 22:36:31
inderdaad... als je in Hoorn naar de HAP gaat met POB, word je doorgestuurd naar de SEH.. vervoer gaat dan ( afstand van ongeveer 100 meter !!!!!!) per ambulance, die daarvoor ... dus is het niet zo dat er met dit plan extra inkomsten worden gegenereerd?

En daarmee dus ook extra uitgaven bij zorgverzekeraars en dus uiteindelijk ook weer bij de burger...?  ;)


voske83

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,368
Reactie #14 Gepost op: 15 september 2009, 22:46:35
Dit is wat het ministerie van VWS erover zegt in zijn persbericht:

Citaat
Door verdergaande samenwerking tussen huisartsenposten en de spoedeisende hulp wordt verwacht dat in 2010 meer mensen naar de huisartsenpost gaan als er niks levensbedreigends aan de hand is. Op dit moment gaan maar liefst 60% van de mensen naar de eerste hulp, terwijl 4 van de 5 van deze “zelfverwijzers” eigenlijk door een huisarts geholpen kan worden. In 2010 zal strenger toezicht gehouden worden of een patient wel met een verwijsbrief van de huisarts bij de medisch specialist terecht komt. In principe zal de verzekeraar de declaraties van de eerste polikliniek bij nietlevensbedreigende zorgvragen niet meer gaan vergoeden indien er geen verwijsbrief is van de huisarts. Hierdoor wordt in 2010 € 48 miljoen bespaard en in de jaren daarna € 117 miljoen.

http://www.minvws.nl/dossiers/prinsjesdag-2009/persbericht/default.asp

In de beleidsagenda staat het volgende:

Citaat
Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat medische voorzieningen beschikbaar zijn op het moment dat zij die nodig hebben. Dit geldt in het bijzonder voor de spoedeisende hulp. Er komt een profiel waarin staat
waaraan een ziekenhuis minimaal moet voldoen om de kwaliteit van de geleverde zorg op de afdeling spoedeisende hulp (SEH) te waarborgen. Onderzocht wordt welke functies van acute zorg er binnen de normtijd
van 45 minuten beschikbaar dienen te zijn.
Integratie van de spoedeisende hulp van ziekenhuizen met huisartsenposten is nodig omdat een groot aantal mensen (60 procent) op eigen houtje bij de spoedeisende hulp aanklopt. Van deze zogenoemde zelfverwijzers hadden vier van de vijf kunnen worden geholpen bij de huisarts. In dat geval zouden de kosten veel lager liggen, omdat het ziekenhuis een duurder dbc-tarief rekent. In de acute basiszorg wordt toegewerkt naar integrale bekostiging. In 2010 wordt beleid gemaakt om te stimuleren dat patiënten met een acute zorgvraag, die huisartsgeneeskundig geholpen kunnen worden, naar de huisartsenpost gaan. In 2010 worden hiervoor aanpassing in de bekostiging van de huisartsenposten doorgevoerd, zodat de verplaatsing vanuit de tweedelijn vergoed kan worden.

http://www.minvws.nl/includes/dl/openbestand.asp?File=/images/beleidsagenda-vws-_tcm19-187466.pdf


Mattijs

  • Verkeersregelaar
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 985
Reactie #15 Gepost op: 15 september 2009, 22:57:38
Dat het kabinet het gezonde verstand verloren heeft, lijkt me duidelijk. Ze kunnen zich via de huisarts laten doorverwijzen naar de SEH  ;)

Geperde rekening of niet, als ik vind dat ik naar de SEH moet met mijn klachten, doe ik dat. Van een kale kip kun je niet plukken, dus laat ze maar komen die verfoeide geldkloppers uit Den Haag. >:(
basis EHBO / BHV AED/reanimatie/BOA OV


peter h

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 353
  • instructeur EH/BHV/(P)BLS, AED, WO, verder Sigma
Reactie #16 Gepost op: 15 september 2009, 23:01:09
ik ben het er wel mee eens dat een hoop "zelfverwijzers" niets te zoeken hebben op de SEH.
jaarlijks 150.000 !! verstuikte enkels op de SEH.. Ik denkd at er voor ehbo-instructeurs een mooie kans ligt om duidelijk te maken dat dit aantal met minimaal 125.000 naar beneden kan.
en misschien moeten we in die richting wel de besparing zoeken..
was laatst zelf gewond... heb toen de afweging gemaakt SEH of HAP.. HAP moet je van te voren bellen, gauw 1,5 uur "wachttijd" . ben naar de SEH gegaan en werd keurig geholpen.
was hecht/plakwond.. veel huisartsen willen (kunnen???) niet meer hechten, en sturen door..
ik geef mijn cursisten aan dat ze zelf moeten kunnen afwegen of een huisarts iets met een bepaald letsel kan. Bij verdenking van breuk...ga je naar de SEH (toch?) een huisarts heeft immers geen rontgen ogen (en ook geen rontgen)

grtz


katertje2009

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 102
Reactie #17 Gepost op: 15 september 2009, 23:02:24
In Delft zit de centrale HAP ook naast het ziekenhuis (openingstijden echter als de huisartsenpraktijken gesloten zijn, dus avond/weekend/feestdagen). Wat als je overdag met een halve hand loopt  :-\?  Ik denk dat 112 het aardig druk krijgt, dat wordt vast de volgende bezuiniging...

Of commercieel interessant: een reguliere huisartspraktijk vestigen bij de SEH 8)....


vesalius

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,506
Reactie #18 Gepost op: 15 september 2009, 23:42:07
Ik ben nu een paar keer bij de SEH geweest omdat ik zelf gewond was. Iedere keer een sportblessure (gescheurde enkelband/verrekte knieband). Iedere keer ook direct naar het ziekenhuis gegaan, wat kan een huisarts er immers aan doen? Op zo'n moment weet je dat het een vrij ernstige blessure is en worden er ook röntgenfoto's gemaakt. Leuk om dan naar je huisarts te gaan, maar verder volstrekt nutteloos...

Maar is die röntgenfoto nodig... Zoals een verrekte knieband. Een huisarts adviseert dan om een paar dagen het been hoog te houden en te koelen, dan als de zwelling (grotendeels) weg is volgt een herbeoordeling en daarna evt een foto/verwijzing. Maakt voor de duur van je klachten niet uit, scheelt wel een hoop kosten en straling (hallo kanker, jaarlijks enkele 100-en gevallen van kanker tgv röntgenfoto's)

Als ze dit door gaan voeren voorzie ik ook nog wel dat de ziektenkosten NOG hoger worden.
Wanneer je gelijk naar de SEH gaat met een letsel waar een huisarts niks aan kan doen spaar je die extra
kosten uit. Andersga je eerst naar de huisarts waar je een rekening van krijgt, die je dan vervolgens doorstuurt naar de SEH waar je een 2e rekening van krijgt die je daarna fijn beide kunt declareren bij je zorgverzekeraar.

Lijkt me dus eerder geld te gaan kosten dan geld op te gaan leveren.

4 op de 5 zelfverwijzers had ook door de huisarts geholpen kunnen worden, jij kan dan misschien wel onderscheid maken tussen wat een huisarts wel/niet kan, 80% van de bevolking dus blijkbaar niet. Ga nooit van jezelf uit, helemaal niet als je ergens meer verstand van hebt dan gemiddeld (wat ik wel verwacht van de meeste bezoekers van dit forum).

Het geeft niet alleen extra kosten, het resulteert ook in langzamere behandeling van een spoedeisend geval.
Met alle gevolgen van dien.

Juist niet, de SEH hoeft geen aandacht meer te besteden aan de groep zelfverwijzers die daar onterecht zit maar kan zich concentreren op de taak waar ze voor bedoeld zijn. Lijkt mij juist tijdswinst opleveren...

Twee jaar terug werd mij al een keer op de SEH afdeling van een ziekenhuis verteld dat ik een verwijzing van een huisarts nodig had alvorens ze iets gingen doen of ik zou een flinke rekening krijgen. :| Ik had steken in een van m'n longen (heb meermaals een ingeklapte long gehad en vertrouwde het weer niet) en wilde toch echt direct een foto laten maken. Duidelijk gemaakt dat geld geen rol speelde en ik hoe dan ook meteen geholpen wilde worden, "de flinke rekening" is er nooit gekomen.

Jammer dat die rekening niet gekomen is. Huisarts had ook gewoon even naar je longen kunnen luisteren en je zonodig (tijdens kantooruren) een foto laten maken. Niet alles is acuut levensbedreigend en kan soms best één dag wachten.

De burgers zullen het niet accepteren

Nee verhoging van de zorgpremies is iets wat men véél makkelijker accepteert...

Als de HAP in het ziekenhuis zit heb ik er geen problemen mee. Zoals de situatie nu is in bijv. Hoorn is dat onacceptabel de CHP zit daar naast het ziekenhuis en er niet in. Overigens in een nagelnieuwe accomodatie. ( hoezo geldverspillen? )

Waarom kan het niet als ze naast elkaar zitten? Is 100 mtr extra afleggen echt teveel gevraagd? (Overigens ben ik wel voorstander van het in één pand zitten al is het maar vanwege die belachelijke "ambulanceritjes")

Krijgen we een soort van Amerikaanse toestanden, geen geld geen hulp.

Dat slaat nergens op: geen verwijsbrief, geen hulp door SEH. Altijd de mogelijkheid om je tot je huisarts te wenden zonder kosten (niet eens je eigen risico, dat je op de SEH wél kwijt zou zijn)

en een verwijzing van de HA kost ook weer... dus is het niet zo dat er met dit plan extra inkomsten worden gegenereerd?

Weegt niet op tegen de besparing, vergis je niet een bezoek aan de huisarts kost slechts een fractie van een bezoek aan de SEH (tijdens kantoortijden huisartsconsult: E 9,-; SEH begint bij E 160,-)

Geperde rekening of niet, als ik vind dat ik naar de SEH moet met mijn klachten, doe ik dat. Van een kale kip kun je niet plukken, dus laat ze maar komen die verfoeide geldkloppers uit Den Haag. >:(

En als ik vind dat ik (middels mijn premies) daar niet voor wil betalen dan betaal je het maar zelf, desnoods komt een deurwaarder je computer maar halen... In NL is er een poortwachterssysteem met huisartsen omdat je van de gemiddelde leek terecht niet kan/mag verwachten dat deze onderscheid kan maken tussen zijn/haar klachten.

ik ben het er wel mee eens dat een hoop "zelfverwijzers" niets te zoeken hebben op de SEH.
jaarlijks 150.000 !! verstuikte enkels op de SEH.. Ik denkd at er voor ehbo-instructeurs een mooie kans ligt om duidelijk te maken dat dit aantal met minimaal 125.000 naar beneden kan.
en misschien moeten we in die richting wel de besparing zoeken..
was laatst zelf gewond... heb toen de afweging gemaakt SEH of HAP.. HAP moet je van te voren bellen, gauw 1,5 uur "wachttijd" . ben naar de SEH gegaan en werd keurig geholpen.
was hecht/plakwond.. veel huisartsen willen (kunnen???) niet meer hechten, en sturen door..
ik geef mijn cursisten aan dat ze zelf moeten kunnen afwegen of een huisarts iets met een bepaald letsel kan. Bij verdenking van breuk...ga je naar de SEH (toch?) een huisarts heeft immers geen rontgen ogen (en ook geen rontgen)

Jammer dat je je zelf niet aan je mening houdt, en ja er zijn inderdaad huisartsen die liever niet zelf hechten, maar om nou te zeggen dat dat bij de meeste zo is is onzin. Helemaal als een wond geplakt kan worden, dat doet toch echt iedere huisarts. Geef je ook mee aan je cursisten dat iedere huisarts het ook prima vind om even telefonisch te overleggen? Bovendien heeft een huisarts toch iets meer kennis en ervaring om verdenking breuk te verwerpen danwel bevestigen dan je gemiddelde cursist, ook zonder röntgenogen.

In Delft zit de centrale HAP ook naast het ziekenhuis (openingstijden echter als de huisartsenpraktijken gesloten zijn, dus avond/weekend/feestdagen). Wat als je overdag met een halve hand loopt  :-\?  Ik denk dat 112 het aardig druk krijgt, dat wordt vast de volgende bezuiniging...

Of commercieel interessant: een reguliere huisartspraktijk vestigen bij de SEH 8)....

Het gaat niet om die halve hand, geloof me die wordt echt wel geholpen. Het gaat om die 150.000 verstuikte enkels die er niet thuis horen samen met een heleboel andere klachten die sneller, goedkoper en beter door een huisarts afgehandeld kunnen worden (zonder extra stralenbelasting, onzinnig bloedonderzoek en een extra polibezoek omdat je dan meer kan declareren)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #19 Gepost op: 15 september 2009, 23:48:16
(...)

Het gaat niet om die halve hand, geloof me die wordt echt wel geholpen. Het gaat om die 150.000 verstuikte enkels die er niet thuis horen samen met een heleboel andere klachten die sneller, goedkoper en beter door een huisarts afgehandeld kunnen worden (zonder extra stralenbelasting, onzinnig bloedonderzoek en een extra polibezoek omdat je dan meer kan declareren)

Waarom doen ze dan zoveel onnodige onderzoeken... is een huisarts dan slimmer als een SEH arts? Of is een SEH arts meer op geld belust?