Veiligheid, veilig werken enz: alles over veiligheid bij de brandweer

Auteur Topic: Veiligheid, veilig werken enz: alles over veiligheid bij de brandweer  (gelezen 9889 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

skydevil

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 82
  • judge not before you judge yourself !!!
Nou dat is wat ons vertelt is, dus meer kennis kan je niet van mij en de collega's verwachten.


Ik weet best dat dat erg duur is voor 300 man, maar er zijn andere mogelijkheden, misschien kan men een paar instructeurs een goede opleiding geven, en die geven het korps weer les, eigenlijk hoort het in de module brandwacht te zitten, het schijnt dat men dat van plan is, maar dat duurt nog wel even.
Het probleem met valbeveiliging is dat slechte instructie en verkeerd gebruik net zo slecht is als niet gebruiken, want dan is het schijnveiligheid, maar het is wel verplicht dus de korpsleiding heeft dan een probleem.
De arbeidsinspectie doet niet moeilijk hoor, die zeggen gewoon dat je de wet hoort te kennen en de werkgever is verplicht om de middelen te geven en instructie te geven en de werknemer is verplicht om ze te dragen en de maatregelen uit te voeren.
We zijn wel de brandweer maar we staan niet boven de wet.

 Natuurlijk met ademlucht kan je ook makkelijk de waterwinning in orde maken, die ademlucht toestellen zijn we toch gewend, en dan kan je gelijk door gaan.

Maar hoezo maken ze de brandweer kapot met al die regels, wat is er mis met regels die gemaakt zijn voor onze bescherming, waarom hebben we laarzen met stalen neus, een bluspak, een helm, handschoenen, ademlucht, gaspak, veiligheidsbril e.d. , ik denk omdat wij weer heel thuis willen komen bij ons gezin en een lang en goed leven willen hebben, je loopt toch ook niet zonder ademlucht de rook in, zonder die regels deden we dat ook nog. Dus omdat je iemand wilt helpen mag je er zelf wat van oplopen, nou ik niet eerst ik en mijn maatjes en dan de rest, ik doe wat ik kan maar wel veilig en gaat het niet dan niet.


Pyro_loe

  • Oranje Kolom
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 968
  • OvD-Bevolkingszorg
Inspectie Openbare Orde en Veiligheid

Inspecties: Meer aandacht voor veiligheid van brandweermensen bij bestrijden van brand.
24 juni 2010
bron: http://www.minbzk.nl/algemene-onderdelen/nieuwsbrieven/nieuwsbrief/@126986/inspecties-meer

In plaats van ‘het bestrijden van een brand op een zo veilig mogelijke manier’ moet het bij branden, waarbij geen personen in gevaar zijn, primair gaan om ‘veilig optreden en zien wat er dan nog aan brandbestrijding te doen is’. Dat adviseert de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid na onderzoek naar de brand op 8 maart 2010 in Veendam, waarbij een brandweerman om het leven kwam en een ander gewond raakte. Het onderzoek van de Inspectie OOV, dat samen met de Arbeidsinspectie is verricht, is vandaag aangeboden aan de gemeente Veendam.

De twee brandweermensen werden onverwacht getroffen door een omvallende muur. De inspecties constateren dat deze brandweermensen voldoende waren opgeleid en geoefend volgens de huidige richtlijnen. Ook heeft de brandweer zich aan de geldende veiligheidsinstructies gehouden. Het instorten van de muur werd echter niet voorzien.

Volgens de inspecties is het verkleinen van de kans op instorting vrijwel onmogelijk, maar zijn wel maatregelen nodig om te vermijden dat brandweermensen hiervan het slachtoffer worden. Dat betekent volgens de inspecties dat de denkrichting bij de brandbestrijding fundamenteel moet veranderen. In een situatie waarin geen sprake is van gevaar voor personen moet de veiligheid van brandweermensen voortaan voorop staan.

De Inspectie OOV beveelt aan om met het oog op deze koerswijziging de nodige maatregelen te nemen op het gebied van opleiden, oefenen en bijscholen van brandweermensen. Een tweede advies is om de richtlijnen voor het veilig optreden bij brandbestrijding aan te passen, zodat risico’s van instorting, maar ook van explosies, vallende voorwerpen en schadelijke stoffen expliciet de aandacht krijgen.  



Wat zou dit nu praktisch kunnen gaan betekenen voor de huidige (herhalings)opleidingen?

M.i. kan dit tot gevolg hebben dat we wat meer tactisch moeten gaan denken in ons optreden.
Hebben al die mooie straalpijptechnieken dan nog wel nut?
Waarom doen we nog van die trainingen waar we met "door hitte verkleurde" helmen vandaan komen?
Safety is the state of being "safe", the condition of being protected against physical, social, spiritual, financial, political, emotional, occupation