GRIP 2 Vier kinderen omgekomen bij uitslaande woningbrand Veenmos - Kampen 19-8-2009

Auteur Topic: GRIP 2 Vier kinderen omgekomen bij uitslaande woningbrand Veenmos - Kampen 19-8-2009  (gelezen 34098 keer)

0 gebruikers (en 5 gasten bekijken dit topic.

Stefan Verkerk

  • Fotograaf Wezep e.o.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,968
  • Weerliefhebber
    • StefanVerkerk.nl
Samen met mijn oud-klasgenoot die vorige week woensdag aanwezig was bij de brand zelf zijn we vanmiddag aanwezig geweest bij de rouwstoet te Kampen. Alhoewel ik zelf niet ter plaatse ben geweest bij de brand zelf heeft alles er om heen wel vrij veel impact op me gemaakt. Zo is de media-aandacht en de enorme toeloop van bezoekers op de website die we beheren groot geweest, wat aardig wat energie heeft gekost. Om het verhaal ook voor ons te laten rusten besloten we dus om het af te sluiten met het fotograferen van de rouwstoet en het voor de rest te laten rusten. :| Het is al erg genoeg dat er zo'n verlies wordt geleden.

Op http://www.112kampen.nl/nieuws/28/rouwstoet_vertrokken_van_bovenkerk/ vind je een kort ingetogen berichtje met de foto's, op http://www.stefanuzz.nl/weblog/103/de_rouwstoet_in_kampen_-_(zelf)reflectie/ staat een verslag zoals ik de dag beleefd heb en waarom ik deze keuzes gemaakt heb. Wellicht vinden sommige het hier interessant om te lezen. :)

www.stefanverkerk.nl | www.hmpaal.nl | PPK houder | Canon


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Kinderen Kamper drama onder toezicht

http://www.destentor.nl/regio/kampen/6750554/Kinderen-Kamper-drama-onder-toezicht.ece
vrijdag 28 mei 2010 | 09:41 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 28 mei 2010 | 11:20

KAMPEN - In augustus verloren ze vier zoontjes bij een uitslaande brand in hun woonhuis in Kampen. Vanaf deze maand moeten ze een gezinsvoogd dulden voor zeven andere van hun kinderen en wordt er één voorlopig uit huis geplaatst. De rechtbank in Zwolle laat ze onder toezicht stellen van Jeugdzorg. Bovendien wordt al een ondertoezichtsstelling uitgesproken voor een nog ongeboren vrucht; in augustus bevalt moeder Emily opnieuw van een kindje.

Bij de brand op 18 augustus raakte het gezin dakloos. De Kampenaren zamelden 90.000 euro in om het gezin er in elk geval financieel bovenop te helpen. Bij al dat medeleven en publiciteit werd ook de interesse opgewekt van de Raad voor de Kinderbescherming, kennelijk door de streng-christelijke moraal dat het gezin er op nahoudt. Na een opstandingsdienst sloten de ouders hun rouwperiode af. „We hebben vier zonen mogen teruggeven”, zei vader Lucas later. „Ze zijn aan het logeren”.

Maar de scholen gaven signalen dat de kinderen thuis te weinig uiting konden geven aan hun verdriet. De kinderbescherming rapporteerde in maart dat er sprake is van een ‘zeer gesloten gezinssysteem’. De gezinsleden zijn zeer op elkaar aangewezen, „de ouders dulden nauwelijks inmenging van buitenaf.” De oudste zoon zocht professionele hulp. Dat mocht niet, en hij vertrok. Ook een jonger broertje ging weg, nadat hij verkering had gekregen. ‘Amoreuze relaties voor het 23ste’ waren het gezin niet toegestaan.

Volgens het rapport sloeg vader twee kinderen met zijn riem. Zijn zoon van 13 werd in de kruipruimte opgesloten, een dochter had een ‘redelijk diepe wond’ en een ander kind bleek met een hersenschudding rond te lopen. Een dokter werd daar niet bijgehaald. Voor de rechtbank reden genoeg om op 17 mei de ondertoezichtstelling toe te staan. Het oordeel werd uitgesproken door een ‘meervoudige familiekamer’ van drie rechters. Die wordt in Zwolle zelden opgetuigd, slechts als de ‘compexiteit en zorgvuldigheid ertoe aanleiding geeft”, zegt persrechter Sandra Schreuder. „We willen voorkomen dat er bijvoorbeeld alleen een gereformeerde rechter zit”. Het werd een rechtbank van ‘alle gezindten’, omdat deze zaak zo cirkelt rond de geloofsopvatting van de ouders.

Het ging niet alleen om het geestelijke welbevinden, maar vanwege de mishandelingen ook om de lichamelijke. Door dat alles, besloot de rechtbank, kregen de kinderen te weinig ruimte om zich „sociaal en emotioneel te ontwikkelen”.

De ouders zelf willen niet reageren. Sinds de brand worden ze bijgestaan door Aalt Fikse, korpsofficier van het Leger des Heils in Kampen. „Ik ben natuurlijk geen deskundige. Slechts ‘n mens van vlees en bloed. Maar ik herken ze uit het afgelopen jaar niet in dit oordeel. Een gesloten gezin? Nou, ze laten zwervers meeëten bij hen thuis. Doen werk voor asielzoekers, ze wonen elke zondag in onze kerk de diensten bij - en we staan toch niet bekend als een extreme geloofsgemeenschap. Het oordeel van de rechtbank staat nu zo stellig zwart-op-wit, maar het leven zelf heeft meer nuances”.



Ongeboren kind ook onder toezicht

http://www.destentor.nl/regio/kampen/6750101/Ongeboren-kind-ook-onder-toezicht.ece
vrijdag 28 mei 2010 | 08:19 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 28 mei 2010 | 10:03

KAMPEN -Het is ‘tamelijk uitzonderlijk’ om een kindje, dat nog niet eens geboren is, formeel al onder toezicht te laten plaatsen, zegt Richard Bakker van de Raad voor de Kinderbescherming. Toch gebeurt dat in het Kamper gezin dat in augustus zwaar door brand en de dood getroffen werd.

Het is bedoeld, zegt Bakker, om ‘alvast een netwerk van zorg en toezicht’ te kunnen spannen voordat het kindje ter wereld komt. „Dat kindje komt terecht bij ouders en zal op dezelfde manier in eenzelfde structuur worden opgevoed. Dat willen we op deze manier voorkomen”, zegt de persrechter in Zwolle.

Het is een lastige kwestie. Volgens rapportages van de Kinderbescherming heeft de moeder gezondheidsproblemen, een hoge bloeddruk, kans op risico’s als trombose en embolievorming. De geraadpleegde huisarts en een gynaecoloog spraken ‘grote zorgen’ uit over het verloop van de zwangerschap. Dat zorgt feitelijke voor de volgende situatie - het kind in wording staat al onder toezicht, maar het zit in de moeder en die is juridisch niet te dwingen tot medische controles en begeleiding, zegt ook de persrechter. Het zal moeten komen van goede argumenten van de gezinsvoogd. Korpsofficier Aalt Fikse die het gezin vanuit het Leger des Heils bijstaat (ze wonen boven een gebouw van het Leger) vindt dat door de rechtbank het beeld wordt geschapen dat ze niets van artsen willen weten „terwijl in het verleden gewoon sprake was van ziekenhuisbevallingen en gynaecologenbezoek”. Hij relaveert ook hier: „Ze heeft vijftien lichamelijk gezonde kinderen op de wereld gezet.

Het zijn mensen die weten wat ze doen.

Dit is niet hun eerste kindje”. Het zal ook van de wijsheid en beraad van de gezinsvoogd afhangen of de kloof tussen het gezin en de zoon, die nu met toestemming van de rechter uit huis is geplaatst, nog kan worden gedempt. De emoties zijn behoorlijk opgelopen. Tijdens de zitting in Zwolle liet het echtpaar weten dat de balsturigheid van hun zoon wel eens ‘het werk van de Satan kan zijn” en legden uit dat ‘duivelsuitdrijving een optie is om hem daar van te genezen’. Ze hopen vooral dat de hulpverleners hem naar huis zullen sturen „met de opdracht te luisteren naar de ouders, en hen te eren”.
Samen sterk in de hulpverlening!


6301

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 319
  • BHV er Hulpv. NRK. {sigma} NRK verbindingsdienst.
We herkennen de familie zo niet eens.

Zwolle
Familie en kennissen zijn geschokt over de manier waarop het Bureau Jeugdzorg het Kamper gezin (waarvan 7 kinderen onder toezicht worden gesteld) hebben beschreven als een gesloten gezin dat geen inmenging van buiten duldde.
Dat doet geen recht aan hen, zeggen ze: Kinderen mochten gewoon in de straat spelen, ook met vriendjes mee.
Heilsoldaat Aalt Fikse van het Leger des Heils Kampen over de beschuldigingen van slaan en straf. Ze hebben zestien kinderen opgevoed, in totaal 200 jaar ervaring, en nu worden een paar incidenten maatgevend gevonden.
Het zijn zeer betrokken mensen, die begaan zijn met hun kinderen. Ik herken de familie zo niet eens.

Welzijn kinderen telde het zwaarst
De Kamper familie had een gesloten gezinsysteem waarbij geen of weinig inmenging van buiten werd geduld. Met de bijbel als richtsnoer. Op welke grond vond de rechtbank het basta? Staat de overheid straks ook bij anderen op de stoep?

Zwolle Kampen.
Persrechter Sandra Schreuder zegt het zo: de geloofsovertuiging van de ouders was bepalend voor de manier waarop ze vorm geven aan de opvoeding. Dat geld in meer gezinnen. De vraag is wanneer je als overheid in moet grijpen. Als alleen een uiterst strenge geloofsvariant de doorslag zou geven zou je bij wijze van spreken half Staphorst kunnen aanpakken.
Bij de beslissing om 7 kinderen onder toezicht te stellen van het Bureau Jeugdzorg waaronder een nog ongeboren kindje was sprake van een samenstel van feiten, zegt ze.
Het ging volgens de rechters in deze zaak niet alleen om het geestelijke welbevinden van de kinderen, maar vanwege mishandelingen ook om de lichamelijke.
Door dat alles, kregen de kinderen te weinig ruimte om zich sociaal en emotioneel te ontwikkelen.
De rechters van de familiekamer nemen in hun motivatie veel tijd om het uit te leggen. In beginsel is er bij de opvoeding een grote mate van vrijheid, zeggen ze.
Die is dan ook geborgd in artikel 8 van het Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens.
Maar daar staat een ander verdrag tegenover, die van de Rechten van het kind. In artikel 19 wordt de plicht verwoord voor de overheid om kinderen te beschermen tegen de aantasting van hun lichamelijke en geestelijke integriteit.
Ze moet passende maatregelen nemen om een kind te beschermen. In het burgerlijk wetboek is nog eens opgenomen dat de ouders in de verzorging geen lichamelijk of geestelijk geweld of enig andere vernederende behandeling toepassen.
Die lijnen sneden elkaar in deze zaak op een belangrijk punt.
De rechtbank eerbiedigt de keuze van ouders om hun geloofsopvatting in de opvoeding tot uitdrukking te brengen.
Maar dan is wel een belang waarop de wijze van opvoeden de kinderen in hun ontwikkeling belemmert. Dat gebeurde hier, en dat gaf in deze zaak uiteindelijk de doorslag.

Bron: de Stentor zaterdag 29 mei 2010
Verbeter de wereld maar begin bij je zelf.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.telegraaf.nl/binnenland/7428603/__Open_huis_getroffen_gezin_Kampen__.html?sn=binnenland,buitenland

wo 18 aug 2010, 18:52
Getroffen gezin Kampen houdt open huis

KAMPEN -  Het gezin uit Kampen dat donderdag precies een jaar geleden bij een brand vier kinderen verloor, stelt donderdag haar huis open om vragen te beantwoorden van buurtbewoners.

Bij de fatale brand aan het Veenmos kwamen vier jongetjes van respectievelijk één, vier, zes en acht jaar oud om het leven. de kinderen sliepen op de zolder van het huis toen de brand uitbrak.

Het Leger des Heils laat aan RTV Oost weten dat het gezin deze dagen extra wordt herinnerd aan de tragische gebeurtenis. Ondanks het dagelijkse gemis, gaat het naar omstandigheden goed met het gezin.