Tuurlijk, via het RAC is makkelijker voor de alarmering. Maar het wel handig, wanneer het KWC weet wat voor eenheden waar gestationeerd zijn. Zolang het KWC niet weet wat voor eenheden er op een bewakingsdag voor de kust dobberen, zullen ze ook geen gebruik van de diensten kunnen maken, toch?
Dave
Dave,
denk je nu echt dat als er voor Zandvoort 5 hulpverleningsboten en 2 patrouille boten van de Reddingsbrigade aan het "dobberen" zijn, dat het KWC wil gebruiken.
Nee, om de simpele rede dat reddingsbrigades door hun autonomie een hele andere invulling geven aan de term "hulpverleningsboot". Dat zelfde geldt voor hun inzetbaarheid.
De KNRM heeft in een convenant met het KWC vastgelegd alwaar zij aan moeten voldoen om diverse "declaered units" langs de kust te hebben met hun inzetcriteria.
Beide kunnen en worden via RAC gealarmeerd alleen in geval van een situatie binnen de gemeente grens gaat als eerste de reddingsbrigade en voor incidenten buiten die grens gaat de KNRM. Maar zij kunnen elkaar wel assisteren op elkanders gebied.
Omdat een dergelijke richtlijn ontbreekt op de Randmeren ontstaat er een soort van "wild west"-tafreel, tussen bijna identieke boten van reddingsbrigades, KNRM en andere waterhulpdiensten.