Veiligheidseisen leiden tot kazernering vrijwillige brandweerAlkmaar, 29 september 2009
College neemt aanbevelingen uit onderzoek doorlichting brandweer over
Om te kunnen voldoen aan wettelijke eisen bij de uitruk- en aanrijtijden van de brandweer bij incidenten en in te staan voor de veiligheid voor de Alkmaarse burgers kiest het college van burgemeester en wethouders voor het kazerneren van de eerste uitrukploeg met vrijwilligers, dan wel beroeps ’s avonds, in de nachtelijke uren en in het weekend.
Burgemeester en wethouders nemen daarmee de aanbevelingen over uit het rapport Doorlichting Brandweer Alkmaar van adviesbureau Van Dijke. Het externe adviesbureau is begin dit jaar gevraagd om de gewenste dekkingsgraad en het takenpakket van de brandweer in beeld te brengen, uitgaande van één geïntegreerde brandweerorganisatie. De rapportage kwam tot stand na intensief overleg over mogelijke modellen en hun consequenties tussen bestuur, management en medewerkers van de brandweer.
DekkingsgraadIn 2004 bleek uit onderzoek dat Brandweer Alkmaar de vereiste prestaties niet haalde waar het gaat om het op tijd ter plekke zijn bij branden en hulpverleningen. Het aantal gevallen waarin de brandweer binnen de geldende normtijd ter plaatse was bleek op minder dan 40% te liggen. De gemeenteraad gaf aan dat dit zgn. dekkingspercentage op 80% zou moeten liggen. Om die dekking te kunnen realiseren was centrale huisves-ting in de stad nodig. In 2005 besloot de gemeenteraad daarom - na een uitgebreid locatieonderzoek - tot de bouw van een nieuwe brandweerkazerne aan de Helderseweg. De raad gaf toen aan dat daarvoor zonodig ook een organisatiewijziging moest worden doorgevoerd.
De brandweerorganisatie is gevraagd in de tussentijd maatregelen te nemen om het dekkingspercentage naar 80% te brengen. Ondanks dat, door inspanningen van met name het vrijwillige deel van de brandweerorganisatie, het dekkingspercentage inmid-dels is verbeterd van 40% naar ca. 60%, werd in de loop van 2008 duidelijk dat de op-dracht van de gemeenteraad om de 80% te halen niet mogelijk zou zijn zonder een organisatiewijziging.
Samen met de invoering van de nieuwe Wet op de Veiligheids-regio’s, die de 80% 24 uur per etmaal dekkingsgraad formaliseert, het onderbrengen van de advisering over brandveiligheid bij de afdeling vergunningverlening elders binnen de gemeentelijke organisatie en de gewenste bijdrage aan een gemeentebrede bezuinigingsoperatie, leidde dit tot een integrale doorlichting van de brandweerorganisatie.
KazernerenBurgemeester Piet Bruinooge zegt over het rapport: “De eisen van de nieuwe wet op de Veiligheidsregio’s maakt dat we geen andere keuze hebben dan een eerste uitrukploeg bestaande uit vrijwilligers, dan wel beroeps ’s avonds, in de nachtelijke uren en in het weekend in de kazerne te laten verblijven. Alleen zo is een snelle uitruk mogelijk en kunnen de wettelijke opkomsttijden worden gegarandeerd. Met de vooruitziende blik van de gemeenteraad hebben we gelukkig de juiste keuze gemaakt met de bouw van de nieuwe kazerne aan de Helderseweg”.
De resultaten van de doorlichting van de Alkmaarse brandweerorganisatie en het daarop gebaseerde besluit van het college van burgemeester en wethouders zijn ter kennis gebracht van de medewerkers van de brandweer en worden ter consultatie voorgelegd aan de commissie Bestuur en Middelen die er 26 oktober over zal spreken.
bron:
http://www.alkmaar.nl/eCache/32355/290909_Veiligheidseisen_leiden_tot_kazernering_vrijwillige_brandweer