http://www.pzc.nl/regio/zeeland/7713936/Zeeland-bouwt-op-Gelders-succes-AEDalert.eceZeeland bouwt op Gelders succes AED-alert
door Marcel Modde. dinsdag 30 november 2010 | 07:26 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 30 november 2010 | 07:55
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
KRUININGEN - De aanschaf van de meeste automatische hartschokapparaten (AED) door gemeenten en sportverenigingen is een vrij nutteloze investering. Verreweg de meeste apparaten hangen op plekken waar ze nauwelijks worden gebruikt, aldus Aart Bosmans van het landelijk project Hart Veilig Wonen.
De ervaring leert volgens Bosmans dat acht op de tien gevallen van hartfalen in een woonwijk gebeuren. "Dan heb je dus niks aan een AED op het voetbalveld of in het zwembad." Hij is in opdracht van de Veiligheidsregio Zeeland begonnen met de opzet van een alarmsysteem via sms. Reimerswaal is de eerste van (tot dusver) vijf gemeenten in de provincie die belangstelling hebben getoond voor het project. Daar wordt met een informatiebijeenkomst eind januari een brede kring van vrijwillige hulpverleners in het leven geroepen. Speciaal voor de deelname aan het netwerk heeft Reimerswaal twintig AED's gekocht, die verspreid over de dorpen worden opgehangen. Wie zich als hulpverlener laat registreren (werk én woonadres), krijgt straks bij noodgevallen in de buurt op de mobiele telefoon de oproep met een AED naar het slachtoffer te gaan. Zo kan snel met de reanimatie worden begonnen, in afwachting van de ambulance.
Voor een effectieve inzet in een uitgestrekte gemeente als Reimerswaal, zijn zo'n vierhonderd vrijwilligers nodig. Geen enkel probleem om dat aantal bij elkaar te krijgen, verwacht Bosmans. "In de Gelderse Achterhoek, een gebied vergelijkbaar met Zeeland, hebben we 1750 vrijwilligers. Per dag krijgen we via onze site hartveiligwonen.nl drie tot vijf nieuwe aanmeldingen voor het systeem."
Het Gelderse project heeft z'n succes al bewezen, zegt Bosmans. "Ik ben de laatste tijd in verschillende Zeeuwse gemeenten geweest. Ik merk dat er best veel geld is gestoken in de aanschaf van AED's. Maar als je ziet hoe vaak die worden ingezet... Dat komt omdat de aanwezigheid van die apparaten, de locatie en de beschikbaarheid van mensen die kunnen reanimeren niet aan elkaar zijn gekoppeld. Doe je dat wel, dan kun je met veel minder geld een veel effectievere inzet krijgen. In Gelderland hebben we zo in één kwartaal 139 reanimaties gehad."
Bosmans waagt zich niet aan een schatting van het aantal AED's dat in Zeeland beschikbaar is bij sportverenigingen, bedrijven en in openbare gebouwen. In heel Nederland zijn dat er tussen de veertig- en vijftigduizend. Overzichten op diverse websites zijn onvolledig en derhalve niet altijd even goed bruikbaar. Bosmans zou het toejuichen indien bestaande AED's ook bij het hartveilignetwerk worden aangemeld en zo in het aanbod kunnen worden meegenomen.
De kasten waarin de wijkapparaten komen te hangen, zijn met elektronische sloten beveiligd tegen vandalisme. De sloten ontgrendelen automatisch, zodra de meldkamer een AED-allert rondstuurt naar de aangemelde vrijwilligers in de buurt van het slachtoffer.